Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Microsoft uvolnil další sestavení Windows 10, přináší podporu pro gesta či MKV

Build W 10 Build 9879
Nové sestavení technického preview Windows 10 s číselným označením 9879 je na scéně. Uživatelům přináší nejen nové funkce, ale i grafické změny. A opravuje řadu nahlášených chyb.

Pokud testujeme „wé desítku“ na notebooku s přítomným a funkčním touchpadem, jistě vás potěší první novinka zahrnutá v aktuálním novém sestavení. Jedná se o dříve námi avizovanou podporu pro gesta tří prstů, pomocí kterých můžeme ovládat spuštěné aplikace, ať už je mezi sebou přepínat, skrývat, či spouštět/zobrazovat v rámci virtuálních desktopů. Kliknutím všech třech prstů spustíme aplikaci pro vyhledávání.

Právě tlačítko pro vyhledávání a tlačítko pro zobrazení virtuálních ploch je nyní možné z permanentního zobrazování ve Start liště vyřadit pomocí kontextové nabídky odškrtnutím patřičné volby.

W 10 Start Buttons Ie Update

Pozorným jistě neušel výše na obrázku žlutý emotikon v okně IE. Jedná se o potvrzení přítomného nového zkušebního engine, který je přístupný (náhodně) vybraným účastníkům programu. Onen "smajlík" není nic jiného než reportovací tlačítko pro případné chyby v zobrazování internetového obsahu.

Ie W 10 Cdr View

Inu, hodí se… :)

Z dalších změn zmiňme upravené zobrazování obsahu cloudového úložiště OneDrive, konkrétně kdy hned nyní na první pohled v průzkumníku uvidíme, která položka je přístupná v offline režimu a která se aktuálně synchronizuje atd. Oblíbené položky pak lze libovolně připínat v rámci navigace či uživatelských složek v Tento Počítači.

W 10 Folder Pin

Microsoft také zahrnul do aktuálního sestavení 9879 nativní podporu pro videa ve formátu MKV. To znamená, že videa v tomto formátu jsou podporována přímo Windows Media Playerem a i v průzkumníku v případě nastaveného zobrazení miniatur uvidíme jejich náhled a metadata. Ruku v ruce s tím jde i podpora standardu H.265/HEVC.

Poslední významnou novinkou je tzv. Insider Hub, do kterého jsou zasílány oznámení týkající se Windows Insider programu. Nová sestavení budou také aktuálně vycházet ve formátu ISO, avšak s drobným časovým odstupem od automatické distribuce prostřednictvím Windows Update.

Jiří Molnár

Pracoval zde pět let jako šéfredaktor serverů CDR.cz, DIIT.cz a PCPoradenstvi.cz. Aktivně se podílel na tvorbě obsahu všech tří webů, primární rolí však bylo řízení redakčního týmu a prosazování marketingové strategie. Dnes pracuje jako IT konzultant a frontend vývojář na volné noze.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Microsoft uvolnil další sestavení Windows 10, přináší podporu pro gesta či MKV

Sobota, 15 Listopad 2014 - 12:39 | JirkaH | Takže ještě malé doplnění: Build 9879 má zřejmě...
Pátek, 14 Listopad 2014 - 19:58 | Puf a Muf | MKV je jenom kontejner, co je uvnitř, to už je...
Pátek, 14 Listopad 2014 - 16:52 | JirkaH | Těch problémů bude asi víc ... Po upg z buildu...
Pátek, 14 Listopad 2014 - 13:02 | M S | v 9879 mi na Zotac ID18 (8GB ram, Intel celeron...
Pátek, 14 Listopad 2014 - 10:33 | Mila Pila | To mě hned taky napadlo, moc bych na to nevsázel...
Pátek, 14 Listopad 2014 - 09:52 | Anonym | Ohledně těch MKV, umí to už zobrazit i titulky,...

Zobrazit diskusi