Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Microsoft vydal dvě opravy pro procesory AMD Bulldozer

AMD FX-8150 v plechové krabici
Vypadá to, že v Microsoftu konečně dokuchtili opravu Windows 7 řešící mrzký výkon procesorů AMD FX s jádry Bulldozer. Vyšly však opravy rovnou dvě: jedna se týká technik plánování úloh, druhá Core Parkingu, přičemž je potřeba instalovat obě…

Asi víte, že Microsoft už dříve vydal aktualizaci pro Bulldozery, ale velice rychle ji z webu odstranil a vysvětlil to tím, že byla vypuštěna předčasně a ještě zdaleka není hotová. Nyní Microsoft vydal dvě opravy pod úplně jinými označeními než tu předchozí (jiná čísla článků znalostní báze neboli prostě KáBéčka) a stejně jako v předchozím případě jde o opravy neveřejné, o které si musí zákazník u Microsoftu říci, pokud je opravdu potřebuje.

KB2645594

Článek znalostní báze KB2645594 je o změně plánovače úloh, který je upraven tak, aby lépe využíval architekturu procesorů AMD FX a AMD Opteron řady 6200 a 4200 (prostě procesory známé jako Bulldozer). Drobný nárůst výkonu můžete očekávat především u nepříliš multithreadových aplikací, tedy takových, které sice nejsou úplně jednovláknové, ale z většího počtu jader také těžit nedokážou (typicky se jim nejvíce zamlouvají dvě jádra).

Fór je ovšem ve skutečnosti, že bez druhé aktualizace se ta první nemusí vůbec projevit. Než si o ní něco povíme, doporučíme vám stejně jako AMD instalovat nejprve tuto a pak až…

KB2646060

Hotfix KB2646060 je určen k selektivnímu vypnutí funkce Core Parking ve Windows 7 na procesorech s jádry Bulldozer. Důležité varování: odinstalováním této opravy se funkce Core Parking ve Windows 7 znovu nezapne. Microsoft už nicméně nezmiňuje, jak Core Parking znovu zapnout, my si však myslíme, že je obecně lepší, aby na procesorech AMD s jádry Bulldozer tato funkce zapnuta nebyla. Zároveň firma upozorňuje, že obě opravy by měly být instalovány společně, jedna bez druhé nemá smysl.

Pak je tu ještě jedno zajímavé upozornění: instalací této opravy, tedy vypnutím Core Parkingu, může dojít k nárůstu spotřeby počítače při zátěži výše zmíněným typem aplikací (tzv. lightly-threaded), neboť spolu se změnou plánování úloh mezi jednotlivá jádra se bude procesor méně častěji dostávat do úsporného stavu C6.

Z popisu nám vyplývá, že Microsoft pravděpodobně změní plánovač úloh tak, aby počítal s jednotlivými Bulldozer moduly a distribuoval zátěž primárně mezi jednotlivá jádra jednotlivých modulů. Jinými slovy nový plánovač už nebude považovat všechna jádra za rovnocenná, ale bude se k osmijádrovému procesoru chovat spíše jako ke čtyřjádrovému s Hyper-Threadingem a onen jakoby Hyper-Threading bude zaměstnávat až poté, co zaměstná všechna jádra. Tímto způsobem by skutečně mělo dojít k nárůstu výkonu u aplikací, které dokáží z osmijádrového procesoru efektivně využít zhruba polovinu jader. Naše zkušenosti jsou takové, že pokud např. dvouvláknová úloha běží na obou jádrech jednoho Bulldozer modulu, výkon je nižší, než kdyby tatáž úloha běžela na dvou Bulldozer modulech, v každém jen na jednom jádře. Sdílení prostředků jader v Bulldozer modulech má totiž na výkon jednotlivých jader negativní vliv.

Zároveň je jasné, že aplikace, které již nyní dokáží využít naplno všechna jádra procesoru, žádný benefit z těchto dvou zmíněných oprav mít nebudou. Stejně tak z nich nebudou benefitovat aplikace, které dokáží efektivně zaměstnat nejvýše jedno jádro. Bohužel řada benchmarků je právě tohoto typu, buďto dokáží parádně využít všechna jádra, nebo jsou naopak ryze jednovláknové. Skoro se nám chce říci, že čím hůře optimalizovaný vícevláknový benchmark, k tím většímu nárůstu výkonu v  něm by mělo dojít ;-). Každopádně podle dřívějších informací od AMD počítejte s nárůstem maximálně 10 %.

Odkazy ke stažení (převzato od kolegů z NGOHQ):

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Microsoft vydal dvě opravy pro procesory AMD Bulldozer

Pátek, 13 Leden 2012 - 13:12 | del42sa | ten patch z toho (osmijádra) v podstatě dělá 4...
Pátek, 13 Leden 2012 - 10:10 | maruširi | Já nevím. Začínal jsem na Slackware 1.0, tak co...
Pátek, 13 Leden 2012 - 10:10 | maruširi | Ale však jo, tak jsem to myslel.
Pátek, 13 Leden 2012 - 08:49 | petr ib | na aplikačně (tím i OS) závislého
Čtvrtek, 12 Leden 2012 - 20:54 | Martin Slovak | nikto nespochybnuje pocet jadier, skor sa...
Čtvrtek, 12 Leden 2012 - 19:58 | gurulix | Jó, diletanti a bezmozci určitě. Kam se pasujete...
Čtvrtek, 12 Leden 2012 - 19:49 | Solitary | Stovky problemu s Linuxem :D
Čtvrtek, 12 Leden 2012 - 19:05 | Kecal | Jasná odpověď :-)
Čtvrtek, 12 Leden 2012 - 18:48 | webwalker | Dobrá otázka :)
Čtvrtek, 12 Leden 2012 - 16:21 | vlado70 | A nie je to jedno ako to pracuje? Ved AMD tvrdi...

Zobrazit diskusi