Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Mozilla rozdala 365 tisíc dolarů, nejvíce šlo na podporu whistleblowerů

Ze svého rozpočtu si Mozilla nemůže až tolik vyskakovat jako nadnárodní korporace, ale i tak čas od času podpoří některé významné projekty. Nyní uvolnila v přepočtu více než 9 miliónů Kč.

Nejvíce z uvedené částky, konkrétně 250 tisíc dolarů, směřovalo v rámci programu Mozilla Open Source Support na projekt SecureDrop. Jde o open-source systém pro zasílání příspěvků pro whistleblowery, který je má ochránit před případným odhalením. Projekt byl původně založen Aaronem Schwartzem, nyní jej spravuje nadace Freedom of the Press Foundation.

Celkem 50 tisíc dolarů obdržel projekt Tokio, což je systém pro asynchronní I/O komunikaci v rámci jazyka Rust. Za tímto programovacím jazykem stojí právě Mozilla, v něm píše své next-gen webové jádro a tak je pochopitelné, že do doprovodných projektů, které Rustu pomáhají, investuje.

30 tisíc dolarů obdržel projekt LEAP, jeho jméno je akronymem pro LEAP Encryption Access Project. Technicky je LEAP neziskovkou, která si klade za cíl poskytnutí zabezpečené komunikace všem internetovým uživatelům se zaměřením na adopci šifrovacích technologií snadným způsobem. 25 tisíc dolarů obdržel projekt LLVM, což je základ pro kompilátory programovacích jazyků (na duu LLVM/Clang nyní funguje kupříkladu FreeBSD, používá je Apple a obrovská spousta dalších firem a subjektů).

Zbývajících 10 tisíc dolarů dostal projekt libjpeg-turbo, což je kodek pro formát JPEG, který umí dobře využívat novější instrukční sady (od letité MMX, přes SSE2 až po AVX2, NEON či AltiVec) k urychlení komprese/dekomprese JPEG souborů na hlavních platformách. Obecně je oproti libjpeg zhruba 2 až 6× rychlejší a ač Mozilla sama pracuje na svém mozjpegu, libjpeg-turbo prostě vládne (stejně jako JPEG jako takový) a žádoucí jej pokud možno podporovat.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Mozilla rozdala 365 tisíc dolarů, nejvíce šlo na podporu whistleblowerů

Žádné komentáře.