Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Mozillu nově povede Brendan Eich

Nové jméno nahrazuje Garyho Kovace na pozici CEO Mozilly, šéfkou exekutivy zůstává nadále Mitchell Baker. Brendan Eich vytvořil v roce 1995 JavaScript, není tedy žádná ekonomická figurka bez inženýrských zkušeností.

Na pozici CEO je jmenován s okamžitou platností. Nový COO (Chief Operating Officer) bude jmenován Li Gong, pod jeho správu pak přejdou věci jako Cloud Services, IT, Marketplace, Mobile & Research a Platform Engineering.

Dosavadní přechodný šéf Jay Sullivan, který vedl Mozillu v době hledání nového stálého CEO, vydrží ve firmě ještě nějakou dobu, aby Brendan Eich převzal svoji roli v klidu a poté se vydá hledat další příležitosti jinam. Mozilla mu vděčí mimo jiné za start Firefox OS, který proběhl pod jeho vedením.

Brendan Eich je s Mozillou spjat od počátků. Spolu s Mitchell Baker byli zakladateli tohoto projektu, jehož počátky se datují do roku 1998. Dnes na něj ale čekají výzvy nové, odlišené od těch z doby před 16 lety. Web je silně protkán do našich životů a zařízení, která používáme a Mozilla čelí silné konkurenci na všech trzích. Právě Firefox OS má být prioritou nového šéfa, což sice ruku v ruce nese i vývoj Firefoxu, nicméně časy se mění a celá kompletní platforma operačního systému má jasnou přednost. Prioritou je v tom slova smyslu, že se Brian bude snažit protlačit jej na co nejvíce zařízení a speciálně v rámci levného 25dolarového telefonu.

Po absolvování Santa Clara University / University of Illinois at Urbana-Champaign začal Brendan Eich svoji dráhu v Silicon Graphics, kde pracoval na operačním systému a síťových částech. Následně přesídlil do MicroUnity Systems Engineering, kde měl na starosti mikrokernel a kód pro DSP a také zde vytvořil první port GCC na architekturu MIPS R4000. Ve společnosti Netscape Communications se objevil v roce 1995, kde již pracoval na JavaScriptu (tehdy zvaném Mocha, později LiveScript) pro Netscape Navigator. Mozillu spoluzakládal na začátku roku 1998 na pozici šéfarchitekta. V Mozille pak také v tomto desetiletí přispěl ke vzniku programovacího jazyka Rust.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Mozillu nově povede Brendan Eich

Žádné komentáře.