Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

MP4/H.264 video na Wikimedii: zamítnuto

Wikimedia logo
Před měsícem jsme vás informovali, že Wikimedia Foundation zvažuje vedle otevřených formátů i nasazení všeobecně používaného a podporovaného H.264. Aktuálně skončené hlasování tento návrh zamítlo.

Hlasování dopadlo nakonec takto:

  • Pro plnou podporu MP4: 145
  • Pro částečnou podporu MP4 (přehrávání): 4
  • Pro částečnou podporu MP4 (pouze příspěvky na Wiki): 56
  • Neutrální: 7
  • Proti podpoře MP4: 309
  • (byla také navržena další řešení situace)

Poměrně obsáhlá debata se týkala jak technických aspektů, tak právních a řekněme „politických“. Každopádně mezi negativy formátu MP4 (resp. MPEG-4 Part 10, tedy H.264) byla jmenována zejména patentová ochrana, kdy některé patenty na technologie používané ve formátu vyprší až v roce 2028. Ač MPEG-LA avizovala volné užití H.264 na internetu, stále to má daleko ke 100% otevřenému formátu bez licenčních poplatků, což je něco, čeho se chce Wikimedia nadále držet.

Mezi důvody, proč o MP4 (wiki stránka hlasování používá označení MP4, ale míní tím formát H.264) neuvažovat, bylo zmiňováno i vyjasnění situace kolem Google VP8 (kde Nokia - poslední, která nepodepsala licenční dohodu s Googlem ohledně užití ve VP8 - ztratila u německého soudu patentový nárok, který jako jediný poslední teoreticky blokoval otevřenost VP8). Dále také vznikající formát VP9, Googlův protějšek vůči H.265, který patrně bude lépe podporován v hardwaru smartphonů a je to otázka pouze několika měsíců.

Nevýhodou současného stavu na Wikipedii (označuji projekt primárně za Wikipedii, přestože jde obecně o celou Wikimedii, resp. depozitář souborů Wikimedia Commons) je fakt, že aktuálně podporované formáty WebM a Ogg Theora nejsou dobře podporovány na širokém spektru zařízení a platforem. Alternativou, která by to zlepšila, by byl vývoj multiplatformního otevřeného přehrávače obou formátů (ehm, tohle někde hapruje, vždyť je tu Mplayer, VLC atd., ale možná jsou tím míněny zejména mobilní OS).

Osobně bych raději viděl jednoduché a stoprocentně stabilní a funkční GUI pro FFmpeg/Libav/mencoder pro uživatele, kteří by takto snadno konvertovali svá videa do Theory/WebM, když už by se tedy Wikimedia držela dále jen otevřených formátů (nebo to dělat jako YouTube: na vstupu akceptovat prakticky cokoli, ale pro další užití používat na serverech reencodované WebM/Theora verze). Ano, není optimální dělat reencoding z už tak dost komprimovaného H.264 ze smartphonů, jen proto aby to na Wikipedii mohlo být ve WebM, ale stále je to rozumnější cesta, jak dostat daný obsah na Wikipedii. A to je hlavní poslání projektu.

To, že aktuální hlasování dopadlo, jak dopadlo, samozřejmě neznamená, že bylo poslední v lidské historii.

Tagy: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku MP4/H.264 video na Wikimedii: zamítnuto

Čtvrtek, 20 Únor 2014 - 09:03 | petr22 | Typicky linuxacke reseni - radsi budu pouzivat...

Zobrazit diskusi