Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

NASA předá v roce 2024 kontrolu nad ISS soukromé firmě

Iss Crew Iss 2009
V napjatém rozpočtu NASA, který momentálně táhne i financování vývoje pro lety na Mars a stovky dalších projektů, už po roce 2024 nebude místo pro Mezinárodní vesmírnou stanici.

NASA se tak poohlíží po variantě soukromé společnosti, které by tento megaprojekt předala a která by spolupracovala s ostatními zainteresovanými stranami v tomto největším vědecko-technickém počinu lidstva.

Financování ISS v rámci USA, tedy NASA, je zajištěno do roku 2024, dále již ne. NASA by ale nerada za USA přišla o výzkum na nízké zemské orbitě. Provoz za americkou stranu tak možná v nadcházejících letech bude postupně předán soukromému subjektu, tedy celkem logicky i ke komerčnímu využití. Vše bude záviset ale i na dobré dohodě s ostatními partnery jako je ESA (Evropská vesmírná agentura), japonská JAXA či Rusko a Kanada jako takové.

Pokud zde čas od času hovoříme o Hubbleově teleskopu jako o úžasném počinu (nemluvě o těch možná tisícovkách doktorátů, co byly na bázi vědeckých prací s jeho snímky uděleny), minimálně totéž můžeme říci i o ISS. Stanice, která je společným projektem většiny vyspělých zemí světa a která je současně také nejdražším projektem vůbec, už sice začíná ve srovnání s původními plány „dosluhovat“, ale jak dobře víme z příkladu sovětské/ruské stanice Mir, to dosluhování se dá setsakra protáhnout. Ostatně od loňského září má Boeing od NASA kontrakt na služby, které zajistí, že primární struktury ISS budou sloužit (minimálně) do konce roku 2028. Na příští rok je v plánu připojení víceúčelového laboratorního modulu Nauka (Rusko), po 6 letech prvního nového. K ISS vedle Ruských strojů stále léta také americký SpaceX a pracuje se i na dalších systémech. ISS má, pokud půjde vše hladce, před sebou ještě řadu let plodné existence a byla by velká škoda, kdyby využití její omezené životnosti hatily jen finanční problémy.

Tagy: 
ISS
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku NASA předá v roce 2024 kontrolu nad ISS soukromé firmě

Žádné komentáře.