Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Netflix chce na konci roku 600 hodin obsahu ve 4k

Streamovací služby to mají se 4k jednodušší než UltraHD Blu-ray, kde se čekalo (a vlastně ještě trochu čeká) na přehrávače a možná i pořádnou lisovnu BDXL disků. Netflix chce v tomto roce značně rozšířit nabídku 4k obsahu.

Celkově by do konce roku mělo jít o 600 hodin obsahu, což si můžeme přeložit jako řekněme 300+ filmů či ~850 episod různých 3/4hodinových seriálů nebo třeba 1800 episod Big Bang Theory (no, tady to drhne, zatím jich je „jen“ 200 :-). 4k je pro Netflix letos prioritou, forma se nijak nežene do tvorby či nabídky VR obsahu.

Většina 4k obsahu na Netflixu bude samozřejmě tvořena episodami TV seriálů, plus nějaké ty filmy. To už plyne z formy toho, jak jsou v poslední době seriály natáčeny. Vedle obecného 4k obsahu také na Netflixu najdeme věci v HDR, například seriály Marco Polo a Daredevil.

Z technického hlediska je pro příjem takových pořadů potřeba TV schopná dekódovat H.265 ve 4k, potažmo H.265 4k s HDR. A samozřejmě aplikace Netflixu a patřičně rychlá internetová linka. Připomeňme, že Netflix v poslední době konvertuje videa do pokročilejší implementace formátů, což šetří datový tok a také se kompletně přesunul do cloudu Amazon Web Services, přičemž je od letoška dostupný i v ČR.

Co se týče VR, tak samotný Netflix se do ničeho zásadního nehrne, ale pro VR systémy je dostupný například se Samsung Gear VR a výhledově s Occulus Rift. Systém ale není nijak modifikován, virtuální systémy nabízejí Netflix jen v podobě velké ploché virtuální obrazovky bez možnosti věcí jako rozhlížení či nějak dodatečně zapracovaného 3D.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Netflix chce na konci roku 600 hodin obsahu ve 4k

Žádné komentáře.