Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

New York Times se chystá také zpoplatnit online zpravodajství

News
Mediální magnát Rupert Murdoch má pravděpodobně „na své“ straně první vlaštovku, která již oznámila, že bude také zpoplatňovat zprávy na internetu. Tou vlaštovkou není nikdo menší než New York Times a provozovatel už se nechal slyšet, že zavede placený obsah od příštího roku…

Zajímavé je, že to není poprvé, co se NYTimes o zpoplatnění pokusí. Vydavatelství zpoplatnilo zpráv už v roce 1996, ale získalo jen zhruba 4 000 zájemců. Po čase zkusilo zavést „Times Select“, kde za $50 ročně si mohli předplatitelé číst „i fejetonisty“. Na to se chytlo víc lidí, zhruba 221 tisíc, ale šlo o Pyrrhovo vítězství, pro nižší návštěvnost totiž v roce 2007 odešli zadavatelé reklamy (přešli tam, kde se je díky volně dostupnému obsahu více živo) a příjmy tak celkově výrazně klesly. Nyní by chtěli v NYTimes vyzkoušet nové možnosti, např. ti, kteří si předplácejí papírové vydání, by měli zároveň zpřístupněn i obsah na internetu. Existuje už také více způsobů, jak se k elektronickému obsahu dostat, hovoří se o různých mobilních zařízeních iPhone nevyjímaje, ale jsou to spíše spekulace, NYTimes zatím žádné detaily nezmiňuje, pouze říká, že „zprávy a informace jsou nyní dostupné na spoustě koncových zařízení a služeb a náš plán zpoplatnit je s tím musí počítat“. Zachován by však byl pochopitelně bezplatný přístup pro vyhledávače.

Jaký je váš názor na placené zpravodajství na internetu?

Zprávy jsou „zboží“ jako každé jiné, je normální za ně platit i na internetu
8% (14 hlasů)
Zpoplatnění zpráv na internetu nemůže fungovat, lidi prostě přejdou k tomu, kdo za ně platit nepožaduje
72% (122 hlasy)
Vznikne rovnováha těch, kteří budou chtít za zprávy platit, a těch, kteří se uživí jen z reklamy
11% (18 hlasů)
Těžko říci, jak se to vyvrbí
9% (16 hlasů)
Celkem hlasů: 170

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku New York Times se chystá také zpoplatnit online zpravodajství

Čtvrtek, 21 Leden 2010 - 14:29 | johnthelittle | ono je to cele zpoplatnovani apod. tak nejak...
Čtvrtek, 21 Leden 2010 - 13:00 | Peter Fodrek | Podla mna ma najlepsi model Linux Weekly news...

Zobrazit diskusi