Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Nintendo oficiálně ukončilo produkci herní konzole Wii

wii_perex
Nintendo potvrdilo, že oficiálně zastavilo v Japonsku produkci své herní konzole Nintendo Wii. Na začátku října jsme se mohli dočíst na produktové stránce o Wii, že výroba populární herní konzole brzy skončí. Teď se tato zpráva jednoduše změnila na konstatování: "Výroba byla ukončena." Jak se celkově Nintendu Wii vedlo?

Poslední oficiální zpráva z června 2013 uvádí, že se celkově prodalo něco kolem 100,04 miliónů kusů herních konzolí Wii, což je opravdu úctyhodné číslo. Hlavní cíl tak byl naplněn, Japonci si mohou úspěšně mnout ruce.

wii

Nintendo Wii spadá do sedmé generace video-herních konzolí, podobně jako např. Playstation 3 nebo Xbox 360. Celkově se ale jedná o šestou stolní herní konzoli společnosti Nintendo, jejíž předchůdci byli Color TV game, NES, SNES, N64 a GameCube. Svůj debut na trhu měla na konci roku 2006. Na 100 miliónů prodaných kusů tak dosáhla za dobu kratší než 7 let. Stala se tak nejprodávanější stolní herní konzolí společnosti Nintendo. V segmentu kapesních herních konzolí jí předčily jen Nintendo DS (celkem prodaných 153,93 miliónů kusů – údaj z června 2013) a GameBoy (celkem prodaných 118,69 miliónů kusů – údaj z června 2013).

Revoluční na Wii byly zejména bezdrátové ovládací prvky Wii Remote s Nunchuckem a další, které postupně přibývaly. Nintendo Wii, se dočkalo ale i kritiky, kdy se mnoha hráčům nelíbilo, že hry měly standardní rozlišení, zatímco konkurence nabídla i HD kvalitu. Je ale potřeba připomenout, že Nintendo Wii cílilo už od začátku na trochu jinou skupinu hráčů. Určitě si mnozí z vás vzpomenou na takové tituly jako Super Mario Galaxy, The Legend of Zelda: Skyward Sword, Super Smash Bros Brawl, Metroid Prime Trilogy, Donkey Kong County Returns, Mario Kart Wii, Monster Hunter Tri nebo Xenoblade Chronicles. Dále musíme zmínit Wii Sports, jež hrála možná nejvíce do karet počátečnímu nárůstu popularity u Wii a stala se nejprodávanější Wii videohrou.

Jestli se podaří podobný úspěch zopakovat i s nástupcem Wii, tedy s herní konzolí Nintendo Wii U, je ve hvězdách. Od konce roku 2012 se podle červnové statistiky prodalo zatím 3,61 miliónů kusů Wii U.

Zdroje: 

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Nintendo oficiálně ukončilo produkci herní konzole Wii

Pátek, 25 Říjen 2013 - 13:26 | logout | Vypadá to jen na ukončení produkce dospělého Wii...

Zobrazit diskusi