Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Trendy v oblasti video dohledu - chytré digitální kamery a analytické aplikace

ip-bullet-video-camera-video-surveillance-1782-3637039
Stejně jako v oblasti počítačů a telefonů se mění trendy v oblasti kamerového dohledu. Máme za sebou 17 let digitálních IP kamer a nové chytré aplikace nyní rozšiřují možnosti využití i do marketingových oblastí. Vývoj však přinesl hlavně pokrok ve funkcionalitách kamer.

Když v roce 1996 Martin Gren z Axis Communications sestrojil první IP kameru, možná ani sám nevěřil, že o několik let později budou digitální síťové kamery něčím obvyklým, s čímž se setkáváme denně v obchodech, v bankách i na výstavištích. S postupem času se přidávají další a další funkcionality a od té doby, co se začaly digitální kamery zákazníkům svými funkcemi vyplácet finančně, již při výběru dohledového řešení většinou není, co řešit.

Velkou výhodou digitálních síťových kamer je možnost získat video ve vysokém rozlišení a ihned jej odeslat po jakékoliv síti nebo dokonce na internet. Nezbytná je však schopnost výpočetního výkonu přímo v kameře na dedikovaném procesoru. Práce s videem ale není nic jednoduchého, pokud to myslíte s vývojem IP kamer skutečně vážně, vyplatí se vyvinout vlastní procesor přímo podle vašeho gusta, jako to dělá například Axis s čipem Artpec. Větší výkon může v konečném důsledku přinést například efektivnější kompresi kodeku H.264, lepší citlivost na světlo a obecně pomůže analytickým funkcím v kameře.

Nejen na zloděje v obchodech

Právě analytické funkce jsou jedna z věcí, která aktuálně hýbe světem kamer. Potřebujete rozpoznat v obraze nějakou stopu a určitým způsobem na ni zareagovat. Pokročilé systémy umí například sběr metadat, mezi kterými je pak možné jednoduše vyhledávat události podle zvolených kritérií stylem: "Vyber všechny včerejší záběry s bílou dodávkou z mých třiceti kamer v objektu továrny." Nebo vytvoříte ve snímané oblasti virtuální hranici, přes kterou když se někdo dostane, kamera zareaguje (poplach, spuštění nahrávání atd.). Další možností může být prosté rozpoznávání pohybu na scéně, kde je nutné řešit falešné poplachy například v případě zvířat.

t8310_videowall_man_hz_closeup

IP kamery se v mnoha případech nasazují do obchodů, aby buď krádežím rovnou zabraňovaly nebo aby byly schopné poskytnou důkazy k usvědčení zloděje. Kopulovité mohou z centrálního bodu ze stropu snímat celý prostor, klasické zase určité zajímavé zóny obchodu. Nemusí zahlcovat paměťový prostor bezhlavým nahráváním všeho, ale mohou vyžít "spouštěče" - při hlídání zaměstnaneckých krádeží to může být otevřená kasa na pokladně, v noci naopak pohyb uvnitř hlídaného prostoru.

kopulovita-ip-kamera

"Chytrý video dohled" však může jít ještě mnohem dál a své využití najde i v marketingových oblastech za účelem optimalizace procesů byznysu. Dokáže odpovědět na otázky, kde se lidé v obchodě nejčastěji pohybují, které oblasti a pozice v regálech jsou zákaznicky nejzajímavější a kde se tvoří zbytečné fronty. K dispozici pak máte heatmapy navštěvovaných oblastí i efektivitu marketingových akcí. Potřebujete počítat zákazníky (a například srovnávat s kasou poměr (ne)kupujících)? Zjistit, v kterých částech dne k vám chodí nejvíc lidí? V takové chvíli, kdy vám kamerový systém pomůže výrazně zvýšit prodeje, se začne opravdu mnohonásobně vyplácet.

Jakmile jsou dobře zpracovaná data na síti, máte k nim přístup odkudkoliv. Například vám vyhovuje telefon na cestách, ze kterého máte okamžitý přehled o všech prodejnách, nebo vám stačí e-mailové upozornění o incidentu doplněné náhledovým videem v nízkém rozlišení nebo obrázkem situace. Všechno je dnes již možné, záleží jen na fantazii a implementaci.

Technologie - kamera vidí dobře i ve tmě

Nejmodernější kamery nejen že nahrazují zaměstnanecké pozice ochranky, ale v mnoha oblastech lidské smysly dokonce předčí. Jednou z takových technologií je například LightFinder od Axisu, která dokáže díky velmi citlivé optice v šeru a tmě nahrávat barevně objekty, které lidské oko skoro nevidí. Měl jsem možnost si technologii vyzkoušet na vlastní oči (doslova), skutečně funguje výborně a tvoří přechod mezi klasickými a tepelnými kamerami doplněný právě o zmíněné barvy. Zda se nasazení vyplatí, finančně záleží na situaci implementace, ale není to úplně levná záležitost.

without_lightfinderwith_lightfinder

Další technologií, kterou jsem si mohl vyzkoušet v laboratořích Axisu, bylo snímání kamery v režimu WDR (wide dynamic range - široký dynamický rozsah). Využívá se v případech velkých světelných rozdílů na scéně - typicky kamera je v místnosti namířena proti oknu, skrz které svítí slunce. Opět díky pokročilé optice je možné vidět na scéně detaily a objekty, které na klasické kameře rozhodně neuvidíte.

room_no_wdrroom_wdr

Pokud potřebujete využít dohled v místnosti v naprosté tmě nebo potřebujete venku velmi daleký dohled, využijete naopak termální kamery, které reagují na teplo. Člověka uvidí na 800 metrů, automobil více než na dva kilometry. To se hodí například na sledování dlouhých plotů kolem chráněné oblasti. Pokud je kamera daleko "od civilizace", lze využít také dedikovanou SD kartu na kameře, kterou využijete v případě chvilkového výpadku sítě k zajištění provozu systému.

Právo a video jako služba

Jak je jistě známo, není možné natáčet kdykoliv a kdekoliv kohokoliv. Hned máte na krku Úřad pro ochranu osobních údajů, který chrání soukromí občanů republiky, což je podle mě správné. Základ je nezasahovat nadměrně do soukromí, dát si pozor na princip ukládání a uchovávání záznamu a také ochraňovat samotné zařízení. Více například na webu MVČR.

Novou úroveň v právu zvláště pro uchovávání dat vytváří video jako služba, což je jednoduchý a rychlý způsob nasazení dohledového systému zvláště u menších podniků s nižším rozpočtem. Nemusíte platit drahé servery pro ukládání a zpracování obrazu a využíváte tak služeb někoho jiného. Zda zvolit video jako službu nebo vlastní systém, záleží na implementaci a konkrétní situaci, není však od věci se nad tímto tématem zamyslet přednostně.

Jiří Moos (Google+)

Jirka Moos je redaktor CDR.cz a DIIT.cz, kreativec se smyslem pro humor a také blázen do zabezpečení IT systémů. Vede bezpečnostní týdeník CDR Security Update a v současné době řeší marketing a redakční spolupráce CDR/DIIT.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Trendy v oblasti video dohledu - chytré digitální kamery a analytické aplikace

Sobota, 21 Září 2013 - 12:36 | sumix | Ale jo, kamery v rukou (soudných) jednotlivců...
Sobota, 21 Září 2013 - 00:34 | Martin Kolar | Jo, u nas s dani 7,5kKc, na Aliku za 180 +...
Pátek, 20 Září 2013 - 23:19 | Phantom | Dobre 2mpx kamery dela Grandstream, napr gxv3601-...
Pátek, 20 Září 2013 - 22:28 | WIFT | Viděl jsem cenu kolem 7,5 litru. To se mi zdá moc...
Pátek, 20 Září 2013 - 19:01 | Alexandra Stanovska | Nebrala by som to tak jednoznačne. Koľko vodičov...
Pátek, 20 Září 2013 - 18:35 | JVc | Nojo v Cine, ale u nas to bude "pul deka...
Pátek, 20 Září 2013 - 16:29 | cz3dtc | Šmíráci , rozmlátit !
Pátek, 20 Září 2013 - 15:12 | Stealth Ftelf | Tahle kamera ma pro 5Mpx 5fps. 3Mpx 15fps pri FHD...
Pátek, 20 Září 2013 - 14:58 | WIFT | Zrovna po něčem takovém pokukuju. Kamera, která...
Pátek, 20 Září 2013 - 14:32 | Stealth Ftelf | Osobne mohu doporucit http://www.ccdcam.cn/...

Zobrazit diskusi