Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Nový šéf Microsoftu bude z Indie

Žhavým kandidátem na post po Stevu Ballmerovi je Satya Nadella, současný šéf enterprise a cloudů v Microsoftu. Hovoří se ale i o dalším jménu. Pichai Sundararajan je dalším adeptem, tentokrát zvenku, z Googlu.

Agentura Bloomberg hovoří primárně o Satyu Nadellovi, kterého se prý správní rada chystá na pozici CEO Microsoftu jmenovat v nejbližších dnech. Zdrojem této informace jsou osoby se znalostmi o výběrovém řízení na nového šéfa redmondského gigantu. A do guláše s nápisem „změny v Microsoftu“ si připišme ještě také případný odchod Billa Gatese z pozice šéfa správní rady Microsoftu. Toho by mohl nahradit nezávislý kandidát John Thompson. Gates by si ale v případě svého odchodu měl i nadále ponechat jistý vliv, minimálně se má i nadále účastnit vývoje produktů.

Satya Nadella aktuálně vede divizi enteprisových a cloudových řešení a služeb v Microsoftu. Pochází z Indie, je mu 46 let a v Indii také vystudoval. Není tedy ryzím produktem amerického vzdělávacího systému a může nabídnout jistou alternativní perspektivu pro další vývoj společnosti, která to potřebuje. Jeho volba není ani omylem náhodná, jeho šéfování klíčových divizí Microsoftu je tím, co bude v případě jmenování novým CEO podstatné. Nadella by mohl posunout Microsoft od společnosti zaměřené na vývoj softwaru, ke společnosti zaměřené na služby, zejména samozřejmě ty internetové/cloudové. Tedy posunout Microsoft z 20. do 21. století.

Jeho postavení je v rámci Microsoftu výhodné i v tom, že jde o člověka, který se vypracoval a má dobrou reputaci mezi firemními inženýry. Není jako v případě Ballmera převážně byznysmenem.

Podle nejnovějších informací ale bude novým CEO spíše Pichai Sundararajan (známý jako Sundar Pichai, na horní fotografii). Ten momentálně pracuje v Googlu a informace o jeho zvažování na pozici CEO má také pocházet od zdrojů blízkých výběrové komisi. V Googlu toho na svůj věk (42 let) stihl hodně, pracoval na pozicích jako šéf vývoje Chrome, Google Apps či systému Chrome OS, Google Drive a krátce též Androidu, nyní je vicepresidentem Googlu. Vystudoval na Indian Institute of Technology Kharagpur a Stanfordu, MBA pak získal na Pennsylvánské univerzitě

Otázka volby mezi oběma muži tak bude stát na tom, jaké podmínky si oba určí a jestli se komise či správní rada bude chtít přiklonit spíše k člověku zevnitř, nebo vně společnosti. Obojí má své výhody i nevýhody. Ale Microsoft si nemůže dovolit dalších 10 let „pod někým typu Steva Ballmera“ (není myšleno urážlivě).

64letý Thompson, který možná nahradí 58letého Gatese, působil dříve v IBM v exekutivě, stejně jako v Symantecu, kde zvedl tržby z 600 miliónů na 6 miliard dolarů během 10 let. Členem správní rady Microsoftu je od roku 2012.

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Nový šéf Microsoftu bude z Indie

Úterý, 4 Únor 2014 - 09:07 | kypec | Fascinuje ma, ako by sa mal každý "...
Úterý, 4 Únor 2014 - 07:50 | Czenda | Jestli oni by se neměli spíš soustředit na ten...

Zobrazit diskusi