Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

openSUSE 42: next-gen vydání se stabilitou z enterprise světa

Změny jsou tak fenomenální, že projekt připravuje zcela nové vydání - tak vlastními slovy uvádí openSUSE novou chystanou verzi své linuxové distribuce, která dostala kódové označení 42. Neptejte se.

openSUSE 42 má tvořit doplněk vůči vydání klasickému a pak kontrapunkt vůči openSUSE Tumbleweed. Zatímco standardní vydání si jde svojí standardní cestou, větev Tumbleweed funguje na principu rolling update, tedy neustálých aktualizacích na úplně nejnovější verze programů, po vzoru distribucí jako Arch Linux.

Dvaačtyřicítka bude z poloviny pravý opak, tvůrci o ní hovoří jako o nově vymyšleném pojetí, které dostane určité prvky z enterprisové edice Suse Linux Exnterprise. Vydání se má objevit v době SUSEConu, který se v Amsterodamu koná letos 2. až 6. září. Již nyní je v buildovací službě projektu 42 více než 2 tisíce balíčků a tisíce dalších se očekávají. openSUSE 42 bude vydání s dlouhodobou podporou. Z technických věcí v pozadí jmenujme třeba, že navrhovaným kompilátorem pro toto vydání je již GCC 5.0, nikoli čtyřková řada.

Z poloviny jen proto, že navrhovaným pojetím systému 42 je aktuálně to, že ze serverové edice bude systém využívat jádro a základní věci, ale aplikace, resp. „desktopové věci“ převezme z Tumbleweed. Tato kombinace by měla světu dát distro s velmi stabilními a otestovanými základy, doprovázené však novými verzemi programů.

Přes leté to - pokud se nechcete účastnit testování nějakých zkušebních verzí - můžeme hodit za hlavu a počkat si na nový školní rok. Pak uvidíme, s čím SUSE přišlo.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku openSUSE 42: next-gen vydání se stabilitou z enterprise světa

Žádné komentáře.