Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Vyjádření Nvidie k overvoltingu GeForce GTX 600

Nvidia logo s blesky
Včera jsme psali o změnách, které nastanou v sortimentu několika výrobců grafických karet řady GeForce GTX 600. Dnes se podíváme, jak se k této situaci staví Nvidia a proč k ní vůbec došlo.

Kapitoly článků

1.  Vyjádření Nvidie k overvoltingu GeForce GTX 600

Dva výrobci grafických karet - MSI a EVGA - informovali o hardwarových změnách svých produktů, tedy grafických karet, které umožňovaly uživatelskou změnu voltáže, případně již s úpravou přicházely z výroby. Podle slov obou firem již takové změny nejsou v souladu s aktuálním programem společnosti Nvidia a bylo proto nutné je odstranit.

Nyní se dozvídáme stanovisko druhé strany, Nvidie. Ta nedávno najela na program pro zajištění kvality, který nazývá Green Light. Jeho primárním cílem je podle oficiálního zprávy zajištění, aby se produkty vešly do určitých vytyčených mezí ohledně hlučnosti, teplot a mechanických vlastností - zkrátka aby byla nastavena určitá laťka kvality.

Poměrně zajímavou informaci se dozvídáme z následujících vět: „Snižování reklamovanosti nikdy nebylo cílem programu Green Light. Do určité meze overvolting podporujeme, ale máme jisté specifikace spolehlivosti produktu, jejichž účelem je zajistit potřebnou životnost.“ - Bryan Del Rizzo, Nvidia

To je trošku šalamounské tvrzení, B. D. R. v podstatě říká: Nejde nám o snížení reklamovatosti, chceme jen zajistit, aby karty neodcházely. Že je jedno důsledkem druhého, je vlastně náhoda :-). Ale to teď řešit nebudeme.

Nvidia zkrátka odstartovala nový program a dala výrobcům na výběr: Buďto se budou držet specifikovaných požadavků, nebo u příslušných produktů ponechají podporu pro overvolting a Nvidia jim na ně zruší záruky. Aby nedošlo k nedorozumění, opakujeme, že až potud jde o záležitost mezi výrobci a Nvidií, která se nedotkne ani záruk již prodaných karet, ani zákaznických záruk mezi kupujícím a prodejcem (či výrobcem).

 

EVGA GeForce 6 overvolting 01EVGA GeForce 6 overvolting 02
Původní EVGA GeForce GTX 680 Classified (vlevo) a nová verze, která postrádá konektor pro taktovací modul EVBot

 

„Ohledně zmíněné záležitosti s MSI musíme říct, že jsme MSI dali na výběr z výše citovaných možností - buďto změní jejich software, aby neumožňoval overvolting přes námi vymezený limit, nebo nedostanou záruku. Prostě a jednoduše se rozhodli upravit software a zachovat záruku. Jejich volba. Tohle rozhodnutí není na nás a neovlivňujeme je tím či oním způsobem.“ - Bryan Del Rizzo, Nvidia

Pro úplnost musíme dodat, že se Bryan Del Rizzo neodkazuje konkrétně na aféru kolem „cinknutých“ napájecích obvodů, kterou jsme rozebírali včera, ale mluví o softwaru k přetaktování, který MSI k vybranému hardwaru poskytuje.

MSI GeForce 6 overvolting 01
MSI v tuto chvíli řeší hardwarové i softwarové změny, aby její produkty splňovaly nové požadavky Nvidie

Tolik tedy k pohledu Nvidie (kompletní text v originálním znění najdete na následující straně). Závěrem bychom se rádi zastavili u reakcí uživatelů, které se v různých diskusích objevily. Je totiž jasné, že kdo na situaci bude tratit nejvíc, je právě zákazník, který nyní za stejnou cenu dostane hardware s funkcionalitou omezenou oproti tomu, jak byla prezentována v recenzích (až dosud žádný z výrobců neuvedl, že by s omezením či odstraněním podpory pro overvolting snížil i cenu).

Někteří uživatelé z toho viní výrobce, jiní Nvidii a pravda bude nejspíš někde uprostřed. Pokud výrobce nějakým způsobem odprezentoval svůj produkt, je nefér vůči zákazníkovi, pokud produkt ponese dál totožný název, ale v krabici bude od určitého data cosi chybět. Korektní by bylo buďto vydání nové edice hardwaru s upravenou funkcionalitou, nebo ponechání té původní včetně její funkcionality (zákazníka nemusí zajímat, jak si výrobce karty řeší reklamace s výrobcem čipu).

Na druhou stranu můžeme říct, že Bryan Del Rizzo nemá pravdu v tom, že Nvidia neovlivňuje výrobce. Nvidia je rozhodně ovlivnila tím, když po řadě měsíců, co se nový hardware vyráběl a vydával, dodatečně změnila záruční podmínky a výrobcům tím dala de facto ultimátum: Buďto se přizpůsobíte, nebo přestaneme řešit reklamace.

S určitou porcí nadsázky bychom situaci mohli parafrázovat do podoby muže před soudem, který se obhajuje slovy: „Já jsem ho neovlivňoval, prostě jsem k němu přišel, řekl 'Peníze nebo život!' a výběr jsem nechal zcela svobodně na něm, do žádné z možností jsem ho nenutil, byla to čistě jeho volba.“ :-)

Zdroje: 

Nvidia (oficiální vyjádření)

Kapitoly článků
1.  Vyjádření Nvidie k overvoltingu GeForce GTX 600

Diskuse ke článku Vyjádření Nvidie k overvoltingu GeForce GTX 600

Úterý, 9 Říjen 2012 - 12:15 | webwalker | Tohle, že je nějaký flame? :-) S tím zmenšením...
Úterý, 9 Říjen 2012 - 02:02 | RayeR RayeR | Tak snad kazdej vyrobce cipu k nim dava...
Pondělí, 8 Říjen 2012 - 23:04 | WIFT | Když už je tu tak hezkej flame, přihodím též něco...
Pondělí, 8 Říjen 2012 - 22:15 | Richmond | Ad 780G: No nepotěší to nicméně je to řešitelné...
Pondělí, 8 Říjen 2012 - 18:04 | ASD_SK | Aha, tak problemy AMD na forach su skutocne...
Pondělí, 8 Říjen 2012 - 14:18 | Fake Name | + samozřejmě je to AMD takže proč by si do ní...
Pondělí, 8 Říjen 2012 - 13:23 | Richmond | Mimochodem podobným problémem trpěly i nVidie,...
Pondělí, 8 Říjen 2012 - 13:20 | Richmond | ADS_SK laskavě si prohledej fóra kde se uživatelé...
Neděle, 7 Říjen 2012 - 22:50 | ASD_SK | Liecis si komplex? Preco do toho tahas AMD? Bolo...
Neděle, 7 Říjen 2012 - 17:18 | webwalker | No jestli se něco změnilo nevím, ale pravdou je,...

Zobrazit diskusi