Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Phase One představila 100Mpix středoformát IQ3 Achromatic pro čb fotografii

Žádný Bayerův filtr, žádný IR filtr, zato o 1 EV vyšší citlivost na světlo a plných 100 miliónů pixelů zachytávajících intenzitu dopadajícího světla, zcela ignorujíc barvu.

Phase One po delší době od uvedení poslední generace středoformátových těl nesoucích velký snímač od Sony s rozlišením ~100 megapixelů představila poslední přírůstek v podobě digitálních zad IQ3 Achromatic.

Díky absenci dvou filtrů před snímačem je nová verze výrazně citlivější na světlo - podobně jako třeba poslední CMOSová Leica Monochrome, jejíž ISO začíná na 320. Nejvyšší ISO pro IQ3 Achromatic tak dosahuje na hodnotu 51200, nejnižší ISO 200. Ukládány jsou snímky o rozlišení 11608×8708 (~101 Mpix).

Vše ostatní je otázka filosofická, případně záležitost vkusu. Někteří fotografové tvrdí, že podstatu věci zachytíte pouze černobíle a speciálně i lidí vás oproštění se od barvy přiměje pohlédnou do tváře nejčistším způsobem. Jiní naopak říkají, že teprve barva jim umožnila fotit tak, jak doopravdy vždy chtěli. To pro dnešek nechme plavat.

Phase One IQ3 Achromatic jsou digitální záda pro firemní systém XF / 645. Standardně se počítá při focení s hlavní mechanickou závěrkou, případně s použitím elektronické závěrky, kterou tento model podporuje s časy až 60 minut. Záda jdou do prodeje s cenovkou necelých 50 tisíc dolarů, o 5 tisíc dolarů výše lze získat kit s tělem řady FX a vybraným objektivem Schneider Kreuznach řady Blue Ring, až do hodnoty 7 tisíc USD.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Phase One představila 100Mpix středoformát IQ3 Achromatic pro čb fotografii

Sobota, 13 Květen 2017 - 16:18 | petr22 | Uzasne. Jak ze se jmenuje ta firma, co prodava...
Sobota, 13 Květen 2017 - 00:41 | Gath G | "zcela ignorujíc [sic!] barvu"...

Zobrazit diskusi