Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Sony: Playstation VR je pro masy, ne pro nadšence

Situace se VR headsety se v posledních měsících dramaticky otočila. Řešení pro Playstation 4, které bylo původně považováno za jedno z nejluxusnějších, nyní cílí spíš na mainstream…

V roce 2014 nastínil Oculus cenou $349 segment, na který se svým systémem virtuální reality cílí. Když pak následovaly první informace o tom, že alternativa (více-méně) od Sony určená pro Playstation 4 bude dražší než samotná konzole a později se začalo mluvit o minimálně $499, chápali to mnozí jako důsledek luxusnějšího provedení.

Zvrat přišel v lednu, kdy vyšlo najevo, že cena Oculu za aktuální konfiguraci setu bude mnohem vyšší, zkrátka že první nástřel byl příliš optimistický a při použití komponent (displeje s vysokým rozlišením), které mají slušné parametry, bude výsledná částka vyšší než v případě setu od Sony.

Sony, která sice z počátku prezentovala svoje řešení jako poměrně luxusně vybavené, má nyní na situaci trochu jiný pohled. Je až překvapivé, s jakou samozřejmostí jej dává její viceprezident, Masayasu Ito, najevo: „Pokud mluvíte čistě o high-endové kvalitě, pak ano, připouštím, že Oculus může mít lepší VR [než Sony]. Na druhou stranu je k němu třeba velmi drahé a velmi rychlé PC. […] Největší výhodou Sony je, že náš set funguje s Playstation 4. Je určen spíše pro každodenní použití, takže musí být snadno použitelný a cenově dostupný. To [koncept setu od Sony] není určené osobám, které používají high-endové sestavy. Jde o záležitost pro masy.“

Pozice Oculu a Sony se v tomto ohledu definitivně otočila. Oculus, který původně cílil na mainstream, nakonec vytvořil high-endový produkt a naopak Sony, která zprvu cílila o něco výš, připouští, že se finálnímu setu od Oculu po kvalitativní stránce spíše přiblíží než aby jej dokázala překonat. Cena řešení od Sony je do jisté míry dána faktem, že její součástí je samostatná krabička, de facto hardwarový upgrade konzole, přičemž do ceny Oculu se náklady spojené s dosažením potřebného grafického výkonu nepromítají.

Aktuálně se předpokládá, že produkt bude uveden dnes za oficiální cenu kolem $399-$449.

Diskuse ke článku Sony: Playstation VR je pro masy, ne pro nadšence

Středa, 16 Březen 2016 - 00:03 | Petr Kraus | To by mě zajímalo, jak dosáhli toho, že pro to...
Úterý, 15 Březen 2016 - 23:18 | Xspy | No především Sony zatím mluví o konceptu , takže...

Zobrazit diskusi