Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Další ohebný displej? Ne, reproduktor od Fuji

Fuji flexible repro 01
Společnost Fujifilm proslula především legendárními kinofilmy, ale dnešní doba už vyžaduje něco trochu jiného, než jen fólii schopnou zachytit obraz. A tak to firma tentokrát zkouší se zvukem.

Většina IT i fotografických firem vidí budoucnost (alespoň tu krátkodobou) v mobilním světě, a tak snižují rozměry, spotřebu, zvyšují odolnost a flexibilitu - zkrátka hledají cesty, kterými by mohly oslovit zákazníka. S jednou poměrně originální přišla společnost Fujifilm, které se podařilo vyvinout akustickou fólii.

Fuji flexible repro 03
hrající vějíř - fólii nezničí ani poskládání

Výrobce se zatím nechlubí tím proč to funguje, ale spíš že to funguje a jak. Je pravdou, že experimenty s fóliemi tu již v minulosti byly, ale nic se nedostalo do stádia použitelného pro sériovou výrobu. Byly buďto příliš křehké (minimální ohebnost, případně praskání při hlubších tónech), nebo dokázaly vytvořit jen velmi tichý zvuk. Fuji přišla s řešením, které jmenovanými problémy netrpí a předvedla, že její novinka dokáže produkovat zvuk i zohýbaná do origami skládačky. Zajímavostí je pak závislost flexibility a reprodukované frekvence, díky níž nedochází při ohybu ke zkreslení zvuku.

Fuji flexible repro 02
charakteristiky fólie

Podle přítomných byl reprodukovaný zvuk překvapivě hlasitý - Fuji se navíc chlubila i lepšími charakteristikami ve srovnání s dosavadními pokusy o vytvoření funkční akustické fólie. Krom reprodukce zvuku je ale tato novinka schopna i snímání (náhrada mikrofonu).

Výrobce zatím žádný konkrétní produkt neohlásil, šlo spíše o technologickou prezentaci. Do budoucna však plánuje spojení s některým z flexibilních displejů, čímž by mohlo vyzniknou zajímavé řešení např. pro levnější kapesní tablety, kde pro reproduktory příliš místa nezbývá. Následuje celé prezentační video - nejsme si ovšem jistí, zda anglické titulky přesně odpovídají originálnímu znění:

Zdroje: 

Diskuse ke článku Další ohebný displej? Ne, reproduktor od Fuji

Pondělí, 11 Únor 2013 - 22:42 | Richmond | Ty mikrofony používal už tenkrát ericsson u bt...
Pondělí, 11 Únor 2013 - 18:41 | Nick | Nejvíce mě zaujala poslední sekunda - throat...

Zobrazit diskusi