Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Windows 8 užívá před vydáním méně uživatelů než kdysi Windows 7

Windows 8 metro UI
Zajímavá čísla vypadla ze společnost Net Applications, která po internetu sbírá různá statistická data o prohlížečích a operačních systémech. Windows 8 jsou podle nich zatím přijímány poměrně chladně…

V Net Applications provedli srovnání používání Windows 7 a Windows 8, v obou případech před jejich oficiálním vydáním, což by podle celkem logické úvahy mělo poukazovat na reálný zájem uživatelů o daný produkt neovlivněný následnými prodeji počítačů, k nimž jsou často licence na daný produkt navázány, neboť uživatel si v takovém případě instaluje operační systém zcela z vlastní vůle a není mu nikým podsouván.

Výsledky jsou poměrně překvapivé, podle nich je totiž o Windows 8 jen pětinový zájem v porovnání s Windows 7 před uvedením. V číslech, která by mohla cosi napovědět, to vychází na 33 počítačů s Windows 8 na každých 10 tisíc počítačů s Windows, zatímco kdysi to bylo 164 počítačů s Windows 7 na každých 10 tisíc počítačů s Windows. V obou případech došlo k měření v čase vydání daného OS mínus jeden měsíc.

Rozdíl se dokonce s časem zvětšuje. Tři měsíce před uvedením na tom byly Windows 8 o štipec lépe, byly zhruba na čtvrtinovém podílu toho, co před časem Windows 7 v téže době. Asi nejlépe na tom byly „osmičky“ v době veřejného vydání první betaverze, to byly podíly obou systémů v podstatě stejné. Od té doby se relativní podíl Windows 8 oproti někdejšímu růstu Windows 7 snižuje.

Podíl Windows 8 by se mohl zvýšit s tím, jak Microsoft nabízí již nyní prostřednictvím OEM partnerů slevu na Windows 8 v případě nákupu počítače s Windows 7. Zatím jde o nejvýhodnější akci, jakou Microsoft na nový OS nabízí. Řada analytiků si nicméně myslí, že se ani tehdy podíl Windows 8 nijak závratně nezvýší. Gartner dokonce radí svým klientům Windows 8 prostě ignorovat.

Dodejme, že Windows 8 se pro běžného smrtelníka objeví na trhu tento měsíc, konkrétně v pátek 26. října.

Škrapítko do toho píchnu a vyslovím svůj názor. Přijetí Windows 8 může být chladné ze dvou důvodů. Za prvé mohli své bádání v Net Applications postavit na vodě. Mají nějaká data a uvařili z nich nějakou polívku. Proč ne. Nicméně si myslím, že úplný vývar z destilky to nebude.

Hnacím motorem systému Windows 7 byl zcela neoddiskutovatelně jeho předchůdce: Windows Vista. Naopak brzdou Windows Vista byl paradoxně opět předchůdce: Windows XP. Teprve nedávno podíl Windows 7 předehnal podíl Windows XP, což se Windows Vista nikdy nepodařilo a bůhví, zda se to někdy podaří (technicky asi ano, ale prakticky to bude mít takový význam, jako kdyby dnes byl podíl Windows Millennium Edition větší než podíl Windows 95 (neříkám, že je, je to jen přirovnání)).

Windows 7 jsou zkrátka po letech natolik dobrým operačním systémem, že se lidé zdráhají riskovat vstup do nových neprobádaných vod. A Windows 8 skutečně budou nové, hodně nové. Nový formát aplikací, nový způsob používání, nový způsob distribuce aplikací, „jaui jap pap pap with the cloud“, kecy v kleci, trenky do zvonu, ponožky na suchý zip. A je dost možné, že ti, kteří si to už měli tu čest vyzkoušet, prostě řekli „tudy ne“. A proč si instalovat Windows 8, když z nich budete využívat jen funkce, které mají i Windows 7, že? Sám vidím na Windows 8 jedinou opravdu pozitivní vlastnost, troufám si ji nazvat „killer feature“: Windows To Go. Bohužel ta je určena pro enterprise zákazníky. A navíc je nedomakaná, nepočítá s „vyměnitelnými“ médii ;).

Samozřejmě v tom také může být jistá forma, řekněme trochu nešetrně, „pověrčivosti“. Tak jako uživatelé systémů Windows přecházejí na novou verzi OS až při vydání aspoň prvního Service Packu (dříve spíše druhého), tak ještě řada lidí na základě vlastních zkušeností či zprostředkovaně razí myšlenky typu „dobrý je až každý druhý systém Windows“ (Windows 95 fail, Windows 98 OK, Windows Me/2000 fail (tady se názory na Windows 2000 hodně různí), Windows XP OK, Windows Vista fail, Windows 7 OK, takže na Windows 8 vychází znovu fail).

Mrzuté na tom je, že zatímco Windows Vista byly jen „další eNTýčka“ a tudíž nebyl až takový problém je přeskočit, Windows 8 nejsou zdaleka jen „další eNTýčka“. Jsou to především „první eRTéčka“. Pokud budou WinRT fail, bude mít Microsoft problém. Velký problém. A protože to Microsoft ví, bude se snažit v případě nepřijetí trhem přirozenou cestou protlačit WinRT násilím. Je si vědom toho, že v tomto případě neúspěch není variantou. Windows Vista šlo nahradit novým systémem, stačilo doladit drobnosti a vydat jako Windows 7. Windows 8 jen tak poladit nelze. Nelze prostě říci „pardon, s WinRT jsme šlápli vedle, Windows 9 budou ještě lepší eNTýčka bez WinRT“. To je jako kdyby neuspěl model WinNT a nadále se jelo na DOS-based systémech, nebo se vymyslelo něco úplně nového. Takový scénář je nemyslitelný. WinRT musí uspět, i kdyby to mělo znamenat konec světa. Považuji za krajně nepravděpodobné, že trh přetlačí Microsoft a pošle jej s WinRT k šípku.

WinRT zkrátka uspěje, ať už přirozenou cestou, nebo násilím. Počáteční chladné přijetí nic neznamená. Hovoříme tu o Microsoftu. Resistance is futile.

———

Pozn. David: já to vidím ještě trochu jinak. Windows 8 toho na desktopech změní jistě dost, už z prostého faktu, že nám budou výrobci notebooků a desktopů vnuceny místo dosavadních Windows 7 (a z toho důvodu osobně považuji tento průzkum nad RTM verzemi jako irelevantní). Co bude zajímavější, jsou právě WinRT. Zde bych si dovolil prorokovat analogii s Windows Phone 7, která Microsoft tlačí hrubou silou již pár let (dokonce si kvůli tomu „de facto koupil“ významného výrobce mobilů - Nokii), ale proti fenoménu jménem iPhone a jeho neméně zdatnému, supersilnému konkurentovi (Andoidu) hraje až třetí (ne-li čtvrté) housle.

Prozatím mi snahy Microsoftu o vstup na (ultra)mobilní pole, ať již jde o Windows Phone, nebo budoucí WinRT s Metrem, připomínají pokusy Intelu o vstup na trh GPU. Zde také vládnou dva supersiláci AMD a Nvidia (Android a iOS) a Intelovy pokusy mezi výkonnými herními GPU za posledních 15+ let jsou spíše pro srandu králíkům. Ani ten poslední jménem Larrabee nebyl nic jiného než paperlaunch. Intel v průběhu projektu také vše tlačil hrubou silou a svým obrovským kapitálem (a také vychytralou strategií vyřazení konkurence ze svých platforem vedoucí k nejvyššímu podílu na trhu mezi GPU, když přesunul GPU do CPU - kdo si dnes vzpomene na to, že bývaly na trhu základní desky s čipsety SiS, VIA, Nvidia a ATI nesoucími grafická jádra těchto značek?), jenže se opět ukázalo, že na tohle prostě nemá. Nemá ty správné experty (ač jich haldu najal), nemá silný, léta budovaný tým a nemá zkušenost. Totéž platí pro Microsoft a jeho mobilní pokusy (a tím nemyslíme jen operační systémy, ale hardwarové věci jako přehrávače Zune či jeho vlastní mobilní telefony - kdo si dnes na tyto výstřelky vzpomene, zatímco iPod a iPhone kraluje dále, navíc doplněný o iPad?).

Osobně si tedy dovolím prorokovat, že Microsoft jistě urve nezanedbatelný podíl na trhu a způsobí na trhu nepřehlédnutelné zvlnění, ale Androidí a Applí tsunami prostě nemá šanci nějak výrazněji ovlivnit.

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Windows 8 užívá před vydáním méně uživatelů než kdysi Windows 7

Čtvrtek, 4 Říjen 2012 - 16:28 | Jirka1 | To má ovšem předpoklad, že ty mobily a tablety s...
Čtvrtek, 4 Říjen 2012 - 14:37 | Damel | Aplikujte stejnou logiku na Windows 8. Ze...
Čtvrtek, 4 Říjen 2012 - 13:17 | Roman Kačírek | Je fakt, že jsem nepochopil, že celou dobu...
Čtvrtek, 4 Říjen 2012 - 13:09 | Jirka1 | Když nechápete text, tak to se těžko debatuje....
Čtvrtek, 4 Říjen 2012 - 11:07 | Roman Kačírek | No, teď jste mě dostal. Srovnat vidličku s IT mě...
Čtvrtek, 4 Říjen 2012 - 10:32 | Jirka1 | Aby nakonec MS pro rychlejší rozšíření nemusel...
Čtvrtek, 4 Říjen 2012 - 10:29 | Jirka1 | Podle mě MS stále nejvíc vydělávají firmy a tam...
Čtvrtek, 4 Říjen 2012 - 10:29 | WIFT | Hehe :) Kdo chce psa bít, hůl si najde :) BSOD...
Čtvrtek, 4 Říjen 2012 - 10:27 | Jirka1 | BSOD jsem neviděl už roky, v tom opravdu problém...
Čtvrtek, 4 Říjen 2012 - 10:19 | Jirka1 | To je samozřejmě nesmysl. Jsou věci, které byly...

Zobrazit diskusi