Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

S prvním Radeonem HD 7970 X2 se pochlubil PowerColor

PowerColor Radeon HD 7970 X2 Devil 13 05
Duální Radeony HD 7970 X2 se sice měly objevit až příští týden na Computexu, ale model společnosti PowerColor si v našel cestu na veřejnost už nyní. Výrobce na něm předvede i nový chladič Vortex III…

Vývoj situace s referenčními Radeony HD 7990 je poněkud zabržděný, a tak se výrobci rozhodli (možná i se souhlasem AMD) vzít situaci do vlastních rukou. Neexistuje tedy žádný referenční návrh a jak naznačují první obrázky, bude podle toho situace vypadat.

PowerColor Radeon HD 7970 X2 Devil 13 01

PowerColor se rozhodl pro extrémní řešení spadající do řady Devil 13. O chlazení se postará třetí generace konceptu Vortex a i když se při prvním pohledu na fotografii může vkrádat otázka: „Proč jsou ty větráčky tak malé?“, druhý pohled a srovnání jejich rozměrů s délkou výstupního bracketu prozradí, že jde o optický klam způsobený monstrózními rozměry karty.

PowerColor Radeon HD 7970 X2 Devil 13 03

Koncept chladiče Vortex III se třemi větráky zabírá tři sloty. Aby těch trojek nebylo málo, odpovídá této hodnotě i počet napájecích osmipinových konektorů. Spotřebu v základu však podle napájení dimenzovaného na extrémní taktování můžeme odhadovat jen těžko - můžeme říct pouze tolik, že karta s nejvyšší pravděpodobností na základních taktech přesáhne 375 W.

PowerColor Radeon HD 7970 X2 Devil 13 04

Detailní specifikace zatím známé nejsou, samozřejmě ale můžeme počítat se dvěma čipy Tahiti, tzn. 2× 2048 stream procesory, 2× 384bit sběrnicí a 2× 3 GB paměti GDDR5. Karta je (jako všechny modely z řady Devil 13) určená pro extrémní taktování - v základu ale žádný extrém neočekáváme, čipy patrně poběží na 1 GHz.

PowerColor Radeon HD 7970 X2 Devil 13 02

Výstupy zůstaly v poměrně běžné kombinaci 2× DVI, HDMI a 2× mini-DisplayPort, nicméně i když na snímcích vidíme konektory typu DVI-I, bude patrně jeden z nich omezen na digitální signál (DVI-D). Jakmile budou dostupné bližší detaily, budeme vás informovat.

Diskuse ke článku S prvním Radeonem HD 7970 X2 se pochlubil PowerColor

Žádné komentáře.