Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Prague Internet World 99, den druhý

diit.cz logo na CD-R serveru 1. dubna 2009
I dnes jsem navštívíl PIW. A i dnes, stejně jako včera jsem své dojmy sepsal do článku Prague Internet World 99, den druhý.

Než začnu, mám pár věcí na srdci. Tak za prvé jsem zaspal. Než jsem se stačil probrat, tak mi jedno pochybné individuum vyplo budík. Můžu si za to sám. Předchozí noci jsem toho moc nenaspal (příliš mnoho práce) a tuto noc jsem psal článek a šel spát až ve čtyři hodiny. Probudil jsem se lehce před jedenáctou a na výstavu dorazil chvilku před jednou hodinou, kdy začíná odpolední program, takže jsem nestihl vyhodnocování soutěže Web/stránky roku, kde jsme se v kategorii stránek dostali na první místo. Dost mě to mrzí.

Protože jsem přišel o něco dříve a v přestávce na oběd se konala prezentace SUNu v malé infoaréně, chvilku jsem tam postával. A co mé oči nevidí. Slajdy ty samé, co na včerejší placené přednášce o Javě. Viděl jsem jen kousek, kde přednášející povídal o Jini. Vysvětlil to lépe, do větších podrobností, nezahrnoval lidi spoustou termínů a když už, tak se alespoň snažil je trochu osvětlit. Též můj oblíbený "garbage collector" jakž takž vysvětlil. Cítil jsem se tak trochu podveden. Firemní prezentace udělaná lépe, než tvrdě placená přednáška?

První přednáška, na kterou jsem dnes vyrazil, se jmenovala: "Future of web, internet, software and society". Přednášel pan Vassili le Moigne z Microsoftu, anglicky. Já bych jí spíše pojmenoval: "Atlas celý běží na MS produktech & MS vize do budoucnosti". Abych se přiznal, nechce se mi moc vyjadřovat k této přednášce. Řeknu jen tolik, že se mi podstatně více líbila přednáška od pana Hernádyho z českého Microsoftu. Obě byly v zásadě o tom samém, jen z té české prezentace se toho člověk dozvěděl více.

Na přednášku "Bezpečnost sítí a Internetu" jsem se velice těšil. Přiznám se bez mučení, že mne otázky okolo kryptografie hodně zajímají. Jaké bylo mé zklamání, když na začátku pan Libor Dostálek oznámil, že si to rozmyslel a že už nestihnuli zahrnout změnu do materiálů a přednáška bude o homebankingu druhé generace. Pan Dostálek nám v celé přednášce sděloval jak se rozhodovali při vývoji software pro home banking pro Investiční a poštovní banku a jaké standardy a postupy použili. Nakonec též ukázal praktickou ukázku použití. Já osobně nadále zůstanu spokojeným klientem Expandia banky, která má ovládání výrazně jednodušší.

Potom jsem uvažoval na co jít. Ani jedna přednáška mne příliš nezajímala, ale vyrazil jsem se podívat na "Reklama a marketing na Internetu" Iva Lukačoviče. Čekal jsem, že to bude o tom, co všechno si může člověk nechat udělat od Seznamu, když si tam zadá reklamu a jak docílit rozumné reklamy. A byl jsem přímo zděšen, ale pozitivně. O Seznamu tam padlo jedinné slovo - na začátku, kdy Ivo říkal, že je ředitelem společnosti Seznam. Celá přednáška se táhla v obecném duchu, ale všechno bylo velice pěkně a názorně vysvětleno. Jako příklad uvedu pravidlo 3-30-3. Toto pravidlo říká, že když člověk přijde na webovskou prezentaci nějaké firmy, tak mu musí být do 3 sekund jasné, čím se zhruba firma zabývá. Do 30-ti sekund musí být schopen najít konkrétní produkt, který ho zajímá. Nakonec do 3 minut musí být schopen si přečíst základní údaje o daném produktu (nesmí tam být těch údajů příliš). Když se člověk nad tím zamyslí, má to něco do sebe.

Další přednáška, nazvaná "Širokopásmový Internet pro integrované aplikace - vývoj", byla též dobře zpracovaná, jen přednášející měl na mne uspávací účinek. Přednáška pojednávala o nových technologiích, které umožní rychlý přístup na Internet, srovnání podmínek, které nastanou v Evropě a v Americe. Sice neměla takovou šťávu jako ta předchozí, ale byla velice dobrá a přestože si pravidelně čtu zprávy z této oblasti (například ISDN server a Lupu), tak jsem se z ní dozvěděl poměrně hodně nových informací.

Nakonec jsem se silně rozhodoval zda jít či nejít na poslední přednášku. Rozhodl jsem se pro variantu jít a dobře jsem udělal. Posluchači jsme byli jen čtyři a tak se téma "WebHosting zdarma" změnilo na nevázané povídání si s autorem o serveru MůjWeb - na čem běží (HW i SW), jak moc je vytížen, jak to programovali, jak se brání proti pornografii atd. Bylo to velice příjemné posezení a řekl bych, že podstatně lepší, než kdyby to byla klasická přednáška.

Z mého hlediska, pokud pominu to, že jsem zaspal, byl dnešní den o něco lepší než ten včerejší. Je mi dost líto, že jsem neviděl přednášku "Vyhledávání na Internetu", kterou jsem měl v plánu a pak také vyhlášení výsledků o nejlepší Web/server roku 1999.

Diskuse ke článku Prague Internet World 99, den druhý

Žádné komentáře.