Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Zprávy o slevách LCD monitorů mohou být předčasné

NEC EA294WMI
Výrobci LCD monitorů dodali více než se během vánoční sezóny stihlo prodat, agentura WitsView o tom připravila zprávu, některé weby ji interpretovaly jako příchod slev a kachna byla na světě. Ve skutečnosti to ale na žádnou mimořádnou slevu nevypadá…

Stejně jako u většiny hardwaru, jehož cena a hodnota se nijak dramaticky nemění ze dne na den, tak i LCD monitory pro vánoční sezónu se vyrábějí a distribuují s předstihem (v říjnu, listopadu). Samotný prosinec pak bývá slabší sezónou, protože v jeho průběhu už výrobci chystají zboží, které půjde do prodeje v lednu, který je z obchodního hlediska v IT světě tradičně ospalý.

Tomu odpovídají události posledních měsíců. Odbyty 10 nejvýznamnějších výrobců LCD obrazovek v prosinci klesly o 11,8 %. Oproti předešlému roku byl tento propad o něco mírnější a to i přesto, že během října a listopadu prodávali výrobci poměrně „agresivně“, v důsledku čehož jsou sklady velkoobchodníků i prodejců po světě přezásobeny.

Nezávisle na těchto zprávách vykrystalizovala domněnka, že v důsledku přebytků můžeme čekat slevy LCDček. O tom ale agentura WitsView nehovořila a z jednoho konkrétního důvodu se to zdá být i nepravděpodobné. Podle zprávy totiž první kvartál znamená v Asii snížený počet pracovních dní (svátky), takže oproti ostatním ročním obdobím výrazně klesá objem vyrobeného zboží. Přijde nám proto pravděpodobnější předpokládat, že nižší objemy výroby a větší skladové zásoby se více či méně vykryjí. K výraznějším zásahům do cenotvorby, které by se vymykaly standardnímu procesu průběžného snižování cen, které je pro IT odvětví typické, pravděpodobně nedojde - nebude důvod. Pokud by něco mělo ceny ovlivnit, bude to spíš nástup levnějších 4k panelů, které můžou vyvinout tlak na ceny starších 2560×1xxx modelů.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Zprávy o slevách LCD monitorů mohou být předčasné

Žádné komentáře.