Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Před 15 lety porazil "stroj" IBM Kasparova, dnes pomáhá lékařům

IBM šachy
V pátek 11. května uplyne 15 let ode dne, kdy počítač Deep Blue zkonstruovaný IBM porazil šachového šampiona Garryho Kasparova. "Ruský velmistr, který hrál s černými kameny, se nečekaně vzdal už po 19 tazích, dlouho očekávaná partie tak trvala jen něco přes hodinu. Z hrací místnosti odešel Kasparov evidentně vyveden z míry a v rozčilení mával pažemi," popisuje v tiskové zprávě z roku 1997 závěr rozhodující šesté partie Česká tisková kancelář.

Počítač společnosti IBM se před patnácti lety stal prvním strojem v historii, který v klasickém šachovém souboji zdolal úřadujícího mistra světa. V první sérii konané v roce 1996 ještě Kasparov zvítězil 4:2, o rok později už ale triumfoval Deep Blue. Jeho vylepšená verze dokázala během vteřiny vyhodnotit až 200 milionů herních variant.

Vítězství Deep Blue představuje významný milník v rozvoji informatiky, protože potvrdilo schopnost počítačů provádět komplexní výpočty. Ty najdou uplatnění například ve farmaceutickém výzkumu, finančním modelování nebo pro rozsáhlé databázové vyhledávání. Na úspěch Deep Blue navázal v loňském roce počítačový systém IBM Watson, který zvítězil nad lidskými soupeři v soutěži Jeopardy!, obdobě televizního kvízu Riskuj.   

Watson je první počítač na světě, který je schopen zodpovídat složité otázky formulované přirozeným jazykem v reálném čase. Watson používá množství pokročilých analytických nástrojů k pochopení významu a kontextu lidského jazyka a dokáže tak velice rychle analyzovat informace, jejich vztahy a relevanci. "Prolistovat" milion knih a přijít s relevantní odpovědí je schopný do tří vteřin.

Společnost IBM již zveřejnila několik projektů, v rámci kterých se systém Watson uplatní v praxi. Citigroup například uzavřela s IBM dohodu o možném využití analytických schopností Watsonu pro zlepšení bankovních služeb a komunikace se zákazníky. Watson také podpoří pracovníky Memorial Sloan-Kettering Cancer Center při výzkumu rakoviny. Pomáhat bude jak při diagnostice tak při stanovování vhodné léčby.

Zdroje: