Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Proč jsou patenty tak významné?

Mysl - IBM
Protože firmy jejich prostřednictvím ukazují na svou sílu, stabilitu a přínos pro společnost. A hlavně chrání "revoluční" nápady a inovace, které do svého oboru přináší. I když z hlediska hlubší historie není vždy patent tím hlavním, co by jako jediné pomáhalo k rozvoji.

Samotné slovo patent pochází z latinského originálu patere, což se dá v anglickém jazyce vyložit jako "to lay open" (tj. dát k veřejnému nehlédnutí veřejnosti). Patent představuje zákonem chráněnou známku vynálezům, které nejsou pouze abstraktního charakteru a nejsou součástí stavu techniky. Jejich vlastník má tak zaručeno výhradní právo k průmyslovému využití a poskytování souhlasu k využívání jiným osobám. Pro udržení platnosti daného vynálezu je nutno platit udržovací poplatek, a to v každém státu zvlášť. Právě možná proto jsou náklady spojené s patenty v oblasti ICT dost často velmi vyšší, než zisky z nich.

Společnost IBM, která si na rozvoji a inovacích velmi zakládá, se minulý rok stala lídrem v počtu získaných amerických patentů. Je to již po devatenácté, kdy se výzkumníkům podařilo meziročně zaregistrovat nejvíce uznaných patentů v rámci Spojených států. Během roku 2011 jich bylo zaregistrováno rekordních 6180.

Právě o rekordní výsledek se zasloužilo přes osm tisíc výzkumných pracovníků ze 46 států USA a 36 zemí světa. IBM investuje do rozvoje a výzkumu opravdu mnoho prostředků, zdroje hovoří o roční šestimiliardové investici. Za rok 2011 se tak povedlo IBM utéct na poli patentových registrací konkurenci o pěkný kousek, jak dokládá zdroj statických dat IFI CLAIMS Patent Services.

TOP 10
1.  IBM 6180
2.  Samsung 4895
3.  Canon 2822
4.  Panasonic 2560
5.  Toshiba 2484
6.  Microsoft 2312
7.  Sony 2286
8.  Seiko Epson 1532
9.  Hon Hai 1514
10.  Hitachi 1467

A o jaké se jedná patentové registrace? Širokou škálu vynálezů tvoří chytřejší řešení pro odvětví obchodu, bankovnictví, zdravotnictví či dopravy aj. Samozřejmě jsou zde i vynálezy výpočetního charakteru – technologie, které si slibují být oporou nové generaci kognitivnějších a propracovanějších systémů, procesů a infrastruktury při obchodování, nakupování, v lékařství dopravě aj.

Smarter Cities Jak IBM pomohlo v dopravě například čínskému městu Čen-ťiang? - přečtěte si ZDE

Vybíráme ze zajímavých patentů

Oblast lékařství – simulace mozkové kůry a elektronické podněty motivující ke zdravým stravovacím návykům

  • Metodický popis vývoje počítačového systému, který dokáže simulovat činnost mozku a je schopen napodobit kognitivní systémy a funkce mozkové kůry.

  • Druhý patent popisuje nejen metodu a systém, ale také program, který pomocí analytických nástrojů vytváří elektronické podněty pro zdravý způsob stravování.

Oblast technologická – zabezpečení domén a určování polohy na sociálních sítích

  • Řešení pro řadu společností, které provozují více obchodů v rámci svého obchodního portfolia. Řečeno prakticky se jedná o metodu, která dokáže po prvním přihlášení automaticky uživatele ověřit do takového stavu, že bude veden jeho účet automaticky jako přihlášený i na ostatních internetových obchodech téže společnosti.

  • Druhý zmíněný patent představuje způsob, jakým lze předpovídat pohyb jedince v reálném světě. Na základě informací ze sociálních sítí – konkrétně na základě jednotlivých poloh jeho vrstevníků. Toto patentové řešení umožňuje uživatelům získané informace mezi sebou sdílet a využívat.

Tagy: 
Zdroje: 

Redakce CDR (Google+)

Redakci CDR.cz tvoří tým mladých žurnalistů, které spojuje společná láska k moderním technologiím. Milují chytré gadgety, vylepšováky a nejnovější zařízení všeho druhu.

více článků, blogů a informací o autorovi