Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Qualcomm hovoří o 600 propuštěných, reálně jich může být kolem 1500

Jeden z nejvýznamnějších výrobců ARM procesorů pro smartphony, tablety a další mobilní zařízení, chystá propouštění. To může být i několikanásobně rozsáhlejší, než společnost připouští.

Na rozdíl od většiny ostatních „1st class“ výrobců ultramobilních SoC s ARM jádry je pro Qualcomm trh ultramobilních procesorů majoritním zdrojem příjmů. Jakýkoli krok v tomto směru může výrazně ovlivnit situaci firmy. Ani Qualcommu se s koncem letošního roku nevyhnulo propouštění, v oficiální tiskové zprávě přiznal, že jej opustí kolem 600 pracovníků.

Čistky jsou již v plném proudu a jejich rozsah je celosvětový. Jen ve městě San Diego už dostalo výpověď 178 osob, další stovka v rámci zbytku Kalifornie. S ohledem na fakt, že propouštění má globální rozsah a přitom jen v jednom americkém státě musely odejít téměř tři stovky osob, se avizovaných 600 zdá být poněkud konzervativním číslem.

Tomu odpovídá vyjádření jednoho z bývalých zaměstnanců, podle něhož je údaj, který vedení firmy předalo médiím, mimo realitu. Ve skutečnosti se prý počítá s 1500 propuštěnými, což odpovídá zhruba 6 % všech pracovníků Qualcommu (za předpokladu 26 tisíc zaměstnanců; některé zdroje uvádějí až 31,5 tisíce - pravděpodobně však zahrnují i sezónní pracovní síly).

K tématu se vyjádřil mluvčí společnosti: „Pravidelně hodnotíme podnikovou situaci, abychom odhalili rezervy v efektivitě a mohli vyhodnotit priority. Příležitostně to vyžaduje upravit rozsah a odbornou vyváženost našich týmů za účelem omezení nebo ukončení některých projektů a zahájení jiných.“

Zprávy o propuštění 2,5× více osob, než bylo oficiálně ohlášení, ani nevyvrátil, ani jiným způsobem nekomentoval.

Diskuse ke článku Qualcomm hovoří o 600 propuštěných, reálně jich může být kolem 1500

Čtvrtek, 11 Prosinec 2014 - 12:04 | danieel | Spis by meli nejake lidi nabrat, protoze Qualcomm...
Čtvrtek, 11 Prosinec 2014 - 11:46 | mikeczcom | "Zprávy o propuštění 2,5× více osob, než...

Zobrazit diskusi