Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Red Hat a CentOS navazují spolupráci ve prospěch open-source

čtyři tučňáci - linux logo
Největší hráč na enterprise Linuxovém trhu a „jeho pijavice*“ CentOS spojují své síly. CentOS tak doplní RHEL a Fedoru jako třetí díl skládačky v procesu vývoje tohoto open-source systému.

Věřte tomu, nebo ne, ale Red Hat a CentOS spojují své síly nad vývojem CentOS (což přesněji řečeno znamená, že Red Hat najal do svých řad klíčové vývojáře CentOSu). Distribuce, která je téměř 100% odvozena od Red Hat Enterprise Linuxu (přebírá 1:1 téměř všechen kód, snad až na artworky Red Hatu a podobné věci), bude nyní spoluvyvíjena Red Hatem. Cílem této kooperace je posílit a vylepšit vývoj systému, kde RHEL hraje finální, stabilní a placenou podporou doplněný produkt a Fedora roli testovacího beránka-otloukánka. Celek nyní doplní prostřední stupeň, CentOS, na kterém se budou ladit a dále testovat věci pro Red Hat a který si samozřejmě nadále zachová svoji roli „bezplatného RHELu“. RHEL pak samozřejmě bude ve svém vývoji nadále nezávislý na CentOS, ostatně to plyne z logiky věci, kdy CentOS vzniká až z hotového RHELu.

Red Hat logo CentOS logo

Komunita kolem CentOS a prostředí tohoto OS se bude Red Hatu hodit na rychlejší vývoj řešení pro jeho zákazníky, ať již jde o samotný RHEL, nebo platformu OpenStack, cloudovou infrastrukturu, virtualizační část či JBoss, OpenShift a Red Hat Storage. Red Hat tak do CentOSu vloží nějaké své zdroje (což samozřejmě znamená zejména vývojáře), což povede k urychlení vývoje a adaptace nových technologií do tohoto OS, tisková zpráva hovoří o projektech OpenStack, RDO, Gluster, OpenShift Origin a oVirt. Tímto krokem též Red Hat posílí své vazby s komunitou.

* "pijavici" berte prosím s rezervou :-)

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Red Hat a CentOS navazují spolupráci ve prospěch open-source

Středa, 8 Leden 2014 - 22:36 | RedMaX | Hm, tak to je pekny, skoda, ze tak moc tlacili s...

Zobrazit diskusi