Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Showa Denko chystá 650GB 2,5″ plotny na příští rok a nové technologie záznamu

Showa Denko logo na HDD
Největší výrobce záznamových médií pro pevné disky Showa Denko K.K. (dále SDK) se před týdnem pochlubil mimo jiné výhledy do budoucna. Příští rok např. dosáhneme na hranici možností kolmého záznamu…

SDK vystavila velkou 49stránkovou prezentaci, kde se ovšem segmentu pevných disků věnuje pouze na 6 stranách, takže nebude problém si je všechny ukázat. Hned první hovoří o obecném výhledu, kde se v souvislosti s PC hovoří o stagnaci trhu s HDD.

Business environment for HD media in 2013 (SDK)

Na vině je nepříznivá ekonomická situace v EU a rozvojových zemích, v průběhu příštího roku by se však měl trh s pevnými disky zlepšit, a to především díky přesunu dat do cloudu, kde tak vzrostou nároky na pohotová datová úložiště.

Poslední „chlíveček“ prvního slajdu si vykládáme tak, že se nám lehce komplikuje vývoj nových záznamových technologií, takže kapacity samotných ploten už nerostou „jak zamlada“, takže bude potřeba pro zvýšení kapacity jednotlivých disků čím dál tím více sahat k většímu množství ploten. To bude ovšem problém v mobilním a zejména ultramobilním segmentu. I tak ale SDK nezahálí a posunuje možnosti kolmého magnetického záznamu. Sedmá generace, kterou hodlá SDK uvést jako první, by měla být také poslední.

Quarterly shipments of HD drives (SDK)

Na prodejích pevných disků je vidět, že z loňských záplav v Thajsku se ještě výrobci nevzpamatovali v tom smyslu, že by prodávali více disků. Co však víme z dřívějších zpráv, je, že se na této události více než dobře zahojili zdražením.

Medium-term outlook for HD drive industry (SDK)

Výhled do dalších let ukazuje, že co se počtů prodaných kusů týče, mělo by dojít k návratu do stavu před povodněmi až někdy mezi roky 2014 a 2015.

HD drive industry market share (SDK)HD media market share (SDK)

Lehce přeskočíme a podíváme se na obsazení trhu jednotlivými výrobci. Pokud jde o pevné disky jako takové, jistě víte, že se nám trh zúžil de facto na tři hráče: Western Digital, Seagate a nyní třetí vzadu Toshiba, jehož si vynunala Evropská komise jako podmínku akvizice Hitachi Westernem. Samotné plotny se ale stále ještě vyrábí v pěti závodech: Fuji Electric je zde takovým ne úplně přesným ekvivalentem Toshiby, objevuje se zde stále ještě i Hitachi (HGST) a všemu tomu vévodí právě Showa Denko K.K. s 31% podílem.

Showa Denko Roadmap - 2016

Dostáváme se k jádru věci, tedy roadmapě Showa Denko. Z ní je patrné, že vývoj kapacit nejde směrem, jakým by si asi mnozí představovali. Sami to jistě pociťujete, jak v poslední době rostou kapacity pevných disků spíše opatrněji. Na vině jsou dvě věci: za prvé materiál pro záznam dat se blíží k hranici svých možností, jednotlivá zmagnetizovatelná zrna, která navíc nejsou zrovna pravidelná, jsou již tak malá, že bude stále větší problém vytvořit na nich menší a menší bity bez toho, že by se navzájem ovlivňovaly.

Ukázka magnetické zrnitosti záznamového média pevného disku

Ačkoli to vypadá, že jsme se schopnostmi záznamové vrstvy u konce, nějakého fóra zde ještě máme. Druhým problémem tak jsou samotné záznamové a čtecí hlavičky. Obojí se dnes již relativně dávno podařilo z části vyřešit aplikací kolmého záznamu, ani ten však není všespásný. Podle roadmapy SDK to vypadá, že jeho konec začíná sedmou generací, která dokáže na plotnu 2,5″ disku vměstnat 650 GB dat. Tradiční 9mm 2,5″ disky by tak mohly mít příští rok až nějakých 1,3 TB.

Další technologie, které by měly zvýšit hustotu záznamu, jsou SMR neboli shingled magnetic recording, kdy se bity budou částečně překrývat, tato technologie se zatím potýká s řadou technologických problémů, asi nejzajímavějším by měla být nižší rychlost čtení než zápisu.

A pak je tu starý známý HAMR (Heat-Assisted Magnetic Recording) nově označovaný jako TAMR (Thermal-Assisted Magnetic Recording), což je jedno a totéž, přičemž termín „starý známý“ není vůbec mylný, neboť tuto technologii již dlouhá léta znají magnetooptická média. Ta však optiku používají jak pro záznam dat, tak i pro čtení, přičemž pro čtení používají jen tu optiku, pro záznam pak přijde na řadu i magnet. Naproti tomu technologie HAMR/TAMR by měla optiku, lépe řečeno přesně mířený úzký laserový paprsek, používat pouze pro záznam, aby tak v podstatě označila bod, kde magnetická hlava provede požadovanou polarizaci. O čtení by se na rozdíl od magnetooptiky měla opět postarat magnetická hlava.

Rozhodně to vypadá, že výrobci diskových ploten v čele se Showa Denko mají co dělat. My začínáme být k dalšímu zvyšování kapacit lehce skeptičtí, protože v tom magnetickém šumu, který bude se zmenšujícími se bity stále vyšší a vyšší, bude najít nějaká smysluplná data podobné pověstnému hledání jehly v kupce sena. Však už dnes si velikost bitů na pevném disku může podat ruce s velikostí tranzistorů v pokročilých výrobních procesech polovodičových lídrů trhu. Jsme sami zvědavi, jak daleko v miniaturizaci kontrolovatelné datové informace bude možné zajít.

Tagy: 
Zdroje: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Showa Denko chystá 650GB 2,5″ plotny na příští rok a nové technologie záznamu

Čtvrtek, 13 Prosinec 2012 - 21:15 | Damel | No ještě si ten disk můžete zvážit a porovnat...
Čtvrtek, 13 Prosinec 2012 - 19:53 | Noxik | Dekuji. Koukam, ze to uz clovek mus byt opravdu...
Středa, 12 Prosinec 2012 - 19:16 | Damel | Vzhledu, viz: http://technewspedia.com/the-...
Středa, 12 Prosinec 2012 - 19:15 | Damel | Možným vodítkem můžou být statistiky poruchovosti...
Středa, 12 Prosinec 2012 - 18:17 | mikeczcom | Já to mám podobně, akorát mám ten limit na 3...
Středa, 12 Prosinec 2012 - 14:58 | Noxik | Zajimave, smim se zeptat, jak se to da poznat?...
Středa, 12 Prosinec 2012 - 09:57 | WIFT | On je hlavně rozdíl mezi prodavačem a podavačem....
Středa, 12 Prosinec 2012 - 09:54 | Dan8 | Problém to je, když existují dvou i tříplotnové...
Středa, 12 Prosinec 2012 - 09:09 | Archvile | V súčastnosti tento údaj požadujú už len skutočný...
Středa, 12 Prosinec 2012 - 09:01 | Dan8 | Oni to ti prodejci někdy ani nevědí, zvlášť, když...

Zobrazit diskusi