Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Sigma chystá 24mm f1.4 na říjen - ultimátní sklo, nebo jen žehlení reputace?

Po objektivech 35mm F1.4 DG HSM Art a 50mm F1.4 DG HSM Art připravuje Sigma další sklo podobného ražení - protentokrát ale míří na širší ohnisko. Může to vyjít?

Čím je ohnisko objektivu kratší a záběr širší, tím obtížnější je kompenzovat všechny optické vady a v rámci rozumných cenových i proporčních mezí vytvořit objektiv, který by vykazoval stejné kvality jako ~50mm obdoba navržená s použitím stejných materiálů a prostředků. Totéž ovšem platí i pro světelnost. Čím je vyšší, tím výrazněji stoupají nároky na kvalitu materiálů, antireflexních vrstev i um optických inženýrů.

V případě, kdy se skloubí široké ohnisko a vysoká světelnost, už nelze automaticky očekávat dokonalý výsledek, bez ohledu na zkušenosti výrobce i možnosti moderních materiálů. A právě to bude případ Sigmy 24mm F1.4 DG HSM Art; třetího z řady nových světelných objektivů s pevným ohniskem, který se podle neoficiálních (ale poměrně věrohodných) zvěstí chystá na letošní podzim. O pokračovatelích nové řady pevných světelných skel se hovoří již zhruba rok a vývoj v tomto směru nepřímo potvrdil i v nedávném rozhovoru CEO Sigmy. Plány s ohnisky 24, 85 a 135 milimetrů tak můžeme považovat za prakticky jisté.

Pořadí, v jakém tyto tři novinky půjdou do světa, patrně bude odrážet situaci na trhu. Jisté je jen tolik, že čtyřiadvacítka půjde do světa jako první. Preference tohoto ohniska zřejmě odráží současnou pozici výrobce, která v tomto ohnisku ztrácí pevnou půdu pod nohama. Současná 24mm F1.8 už je totiž starší design, kterému v kombinaci s digitálními snímači o efektivním rozlišení desítek megapixelů začíná docházet dech. I když má původní čtyřiadvacítka pár světlých bodů (středová ostrost, minimální distorze a cena), pak zásadní aspekty jako ostrost v rozích, úroveň chromatické aberace a kvalita konstrukce nejsou při současných poměrech na nijak oslnivé úrovni.

Zůstává otázkou, zda se Sigmě s novou čtyřiadvacítkou podaří pouze vylepšit reputaci a posunout optické (a mechanické) kvality na úroveň současných standardů, nebo dokáže konkurenci odskočit o podobný kus, jako s 35 a 50mm modely. Pokud bychom měli brát v potaz zvěsti o ceně, která má v dolarech dosahovat čtyřciferné částky, jevila by se jako pravděpodobnější druhá varianta - s prognózami ale tentokrát budeme opatrnější.

Sigma 50mm f14 art

Co se týká nové 85mm F1.4 a 135mm F1.8, nejsou zatím k dispozici žádné nové zprávy. Teoreticky by dávalo smysl, pokud by jako první přišel světelný teleobjektiv - v nabídce Sigmy totiž žádný není, v podobném ohnisku jsou k dispozici jen macro-apochromaty 105 a 150 mm. Závěrem se ještě krátce vraťme k 35mm F1.4. Před pár dny totiž vyšlo najevo, že krom jejího designu si Sigma patentovala i variantu doplněnou optickou stabilizací. Přítomnost stabilizace je u pevných objektivů krátkých ohnisek a vysoké světelnosti velmi neobvyklá, na druhou stranu její implementaci nic nebrání a fotografům, kteří pracují za horších světelných podmínek, by jistě nevadila. I když nejeden zajímavý návrh na úrovni patentu skončil, existuje určitá šance, že za nějaký čas stávající světelnou pětatřicítku doplní mladší stabilizovaná sestřička.

Tagy: 

Diskuse ke článku Sigma chystá 24mm f1.4 na říjen - ultimátní sklo, nebo jen žehlení reputace?

Neděle, 27 Duben 2014 - 10:40 | Martan67 | Tak nám to "pan Izák" zase všechno...
Neděle, 27 Duben 2014 - 00:44 | Izak | crop je mrtva vec ... 24mm zacina byt zajimava az...
Neděle, 27 Duben 2014 - 00:44 | Izak | Jo jestli jste to nepochopili, tak kdyz se...
Neděle, 27 Duben 2014 - 00:42 | Izak | Problem testu je, ze jim malokdo rozumi, dobre ma...
Pátek, 25 Duben 2014 - 17:26 | rman | Strasne se tesim a zacinam na ni setrit. tohle...
Čtvrtek, 24 Duben 2014 - 16:00 | no-X | Zajímalo by mě, podle jakých testů je Sigma...
Čtvrtek, 24 Duben 2014 - 12:29 | Izak | No tvrdit, ze 35 a 50 od sigmy kvalitou odskocila...

Zobrazit diskusi