Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Španělský výrobce smartphonů Geeksphone končí

Po necelých 6 letech končí evropská firma, která dala trhu jen pár smartphonů, ale o to zajímavějších. Španělští Geeksphone zavírají krám, jako mnoho jiných specialistů před nimi neobstáli v konkurenci generických šedých hord z jihovýchodní Asie.

Geeksphone vyprodukoval za svoji existenci tři smartphony s Androidem následované třemi s Firefox OS a jedním, který podporoval použití FirefoxOS i Androidu. Posledním počinem inženýrů firmy pod křídly Silent Circle byl dle vlastního tvrzení superbezpečný Blackphone s tzv. PrivatOS. Jenže i tento projekt skončil a většina zaměstnanců Geeksphone tak už nějakou dobu sedí ve firmě geeks!me, která se věnuje nositelné elektronice.

Zkrátka a dobře, původní španělský výrobce, který je vlastně zajímavý hlavně tím, že dal loni světu tehdy nenjabušenější smartphone s Firefox OS 2.0, končí. Jestli je to škoda, to si zvažte sami, faktem zůstává pouze to, že se jim asi nevyplatila sázka na Firefox OS, který ve srovnání s Androidem hraje opravdu hodně druhé housle a že proti levné a hlavně masové asijské konkurenci, která vrhá na trh rychleji i hardwarové inovace nemohli obstát. Zejména třeba ve srovnání se Samsungem, který si sám vyrábí i displeje a prakticky kompletní čipovou základnu (ARM SoC, DRAM, NAND flash atd.).

Geeksphone vše, co dosud vyvinuli, zveřejní ve formě open-source.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Španělský výrobce smartphonů Geeksphone končí

Pondělí, 13 Červenec 2015 - 23:33 | Wladows | Nikdy jsem o nich za ty roky neslyšel. Řekl bych...

Zobrazit diskusi