Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Zotac GeForce GTX 680 Extreme Edition: Vyluštění parametrů

Zotac GeForce GTX 680 Extreme Edition 09
Před týdnem jsme informovali o údajné 2GHz grafice od Zotacu. Pro tuto hodnotu jsme nabídli několik možných vysvětlení - pokud jste se k některému přiklonili, můžete se podívat, zda jste se trefili :-).

2 GHz pro sériově vyráběnou grafickou kartu se vzduchovým chlazením není příliš pravděpodobná hodnota. Uvažovali jsme proto o možnosti určitého informačního šumu mezi Zotacem (který dokonce hodnotu 2012 MHz vyvěsil i na web) a serverem DigiTechQQ, šiřitelem informace. Předpokládali jsme, že buďto došlo k omylu a karta nemá běžet na 2 GHz, ale 1,2 GHz, nebo je tento model určený k přetaktování až ke 2 GHz (pokud má majitel hodně štěstí, zkušeností a tekutého dusíku).

Zotac GeForce GTX 680 Extreme Edition 8Zotac GeForce GTX 680 Extreme Edition 10
Zotac GeForce GTX 680 Extreme Edition

Test Zotac GeForce GTX 680 Extreme Edition nyní přinesl server EXPreview, takže si můžeme na tuto otázku odpovědět: Pravdou je mix obou možností, tedy že karta skutečně běží jen na 1,2 GHz, ale je určena pro extrémní overclockery, kteří z ní třeba dostanou i ty (výrobcem samozřejmě nezaručené) 2 GHz. Stejně tak můžeme potvrdit, že jde o tutéž kartu, jejíž fotografie jsme vám ukázali v pátek.

Zotac GeForce GTX 680 Extreme Edition - chlazení
Zotac GeForce GTX 680 Extreme Edition - chlazení

Zotac GeForce GTX 680 Extreme Edition tedy nese jádro Kepler GK104 taktované defaultně na 1,2 GHz, GPU Boost je vypnutý, takže bez ohledu na zátěž a teploty se karta automaticky nepřetaktovává; to je ponecháno v rukou uživatele. Frekvence pamětí je ponechána na referenčních 6 GHz (256bit GDDR5 samozřejmě zůstává)

Zotac GeForce GTX 680 Extreme Edition 6
Zotac GeForce GTX 680 Extreme Edition - konektor

Záhadný konektor, o kterém původně TechPowerUp mluvil jako o rozhraní pro čelní panel (informující o teplotách, napětí a podobně) nakonec slouží k něčemu jinému. Jak správně odhadli naši čtenáři Hnz a tth (kteří tímto získávají velké virtuální plus :-), připojuje se k USB konektoru základní desky a slouží ke komunikaci s OC softwarem.

Zotac GeForce GTX 680 Extreme Edition - Firestorm Software
Zotac GeForce GTX 680 Extreme Edition - Firestorm Software

TechPowerUp i my se divíme (i ušima), proč Zotac nevyužil již existující (a po PCIe sběrnici komunikující) rozhraní Nvidie. Teoreticky může jít jak o rozhodnutí Zotacu, který v nativním řešení Nvidie vidí nějaké omezení, nebo o blokaci ze strany Nvidie, která si například z nějakého důvodu nemusí přát, aby hardware nereferenčního designu využíval její SMBUS.

O dostupnosti Zotac GeForce GTX 680 Extreme Edition v Evropě zatím nejsou zprávy.

Diskuse ke článku Zotac GeForce GTX 680 Extreme Edition: Vyluštění parametrů

Středa, 4 Duben 2012 - 16:57 | J D | Kartu si z běžných smrtelníků asi nekoupí nikdo,...
Středa, 4 Duben 2012 - 15:04 | AndyF1 | Samozrejme ze tuto luxusnu kategoriu kupuje...
Středa, 4 Duben 2012 - 10:58 | gurulix | Hezký. Jen bych chtěl vědět kolik lidí si kupuje...

Zobrazit diskusi