Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Stáhněte si celou Wikipedii offline „jedním kliknutím“

Xowa wikipedia
Chtěli byste mít celou Wikipedii doma na disku, ale jste líní ji stahovat dostupnými nástroji. Pak je zde nový projekt Xowa, který to udělá za vás a zachová kompletní vzhled i formátování.

Popis projektu Xowa je jednoduchý: řeknete mu, jakou Wikipedii chcete stáhnout, dáte mu několik desítek GB volného místa a několik desítek hodin a on vám ji celou stáhne. Zvládá přitom i následné aktualizace (které, přiznejme si, přicházejí na Wikipedii každý den, každou hodinu, minutu).

Anglická Wikipedia momentálně obsahuje zhruba 14 miliónů hesel s více než 20 gigabajty textu a téměř 4 milióny náhledů. Pro svoji práci na stažení si Xowa vyžádá prostor větší (následně jej ale uvolní), něco kolem 80 GB pro texty, resp. 100 GB když budete chtít i obrázky a fotografie v plné kvalitě.

K zobrazování této offline Wikipedie pak Xowa používá XUL Runner, resp. prostředí prohlížeče Firefox, Javu atd. Xowa běhá na Windows, Linuxu i OS X. Stažení probíhá skrze bittorrent, aby se co nejméně zatěžovaly servery Wikipedie.

Ač se může zdát šílené, stahovat v roce 2013 takhle velký web do offline podoby, může to mít své kouzlo třeba pro dovolenou někde mimo dosah internetu, pokud máte třeba zvídavé dítko, které si rádo čte v encyklopediích. Pak pořízení USB flashy s adekvátní kapacitou a její naplnění offline Wikipedií dává perfektní smysl.

Pozn.: v nadpisu jsem nebyl přesný, jedno kliknutí to opravdu není, prostě no!

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Stáhněte si celou Wikipedii offline „jedním kliknutím“

Středa, 4 Prosinec 2013 - 22:16 | Trashman | Nechápu, proč by si někdo stahoval Wikipedii, kde...
Čtvrtek, 28 Listopad 2013 - 15:54 | Duck Daffy | Obávám se, že přímo v něčem jako "podmínky...
Čtvrtek, 28 Listopad 2013 - 12:26 | Pjetro de | Zaujimavy napad. Stahovat to s Offline Explorerom...
Čtvrtek, 28 Listopad 2013 - 11:49 | Pety | Na dovolenou mimo internet si beru Kindle, co tam...

Zobrazit diskusi