Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

TSMC předpokládá, že 28nm poptávku uspokojí ve čtvrtém kvartálu

TSMC logo
Qualcomm až donedávna patřil mezi tradiční zákazníky TSMC, mimo její továrny vyráběl jen zanedbatelné množství produktů, a tak uzavření smlouvy s UMC na TSMC (jakožto leadera) vrhlo určitý stín…

Byť skutečně nejde o víc než o stín, spatřila v něm redakce VR-Zone nějaké duchy, nebo se zkrátka snažila hledat senzaci i tam, kde není, a přišla se solidní kachnou. Mluvčí TSMC na dotaz ohledně smlouvy Qualcommu s UMC řekl jen tolik, že se nevyjadřují k byznysu svých klientů, i nadále jsou leaderem v oboru 28nm výroby a požadavky klientů v tomto směru vyplní ve čtvrtém kvartálu letošního roku.

TSMC výroba
výroba v TSMC

VR-Zone ale zprávu podal poněkud zvláštním způsobem. Přímo z ní vyplývá, že Qualcomm přešel od TSMC k UMC a ta navíc (na úkor TSMC) vyhrála řízení o výběr výrobce čipů Snapdragon S4. Tyto informace jsou ale fakticky chybné a do jisté míry i naivní: Jen těžko si totiž můžeme představit, že by Qualcomm, jemuž nestačí výrobní kapacity TSMC, přesunul ze dne na den výrobu k UMC, jejíž kapacity jsou ještě několikanásobně menší. Jelikož se novinka z VR-Zone šíří rychle, je možné, že jste na tyto informace narazily již i na dalších webech.

UMC QA
výstupní kontrola v UMC

Realita je však následující: Qualcomm TSMC neopouští, nic od ní k UMC nepřesouvá a TSMC o nic nepřichází ani v hypotetické rovině. Co se u TSMC vyrábí, se bude vyrábět dál, pouze tyto kapacity požadavkům Qualcommu nedostačují a v důsledku toho se rozhodl nasmlouvat další u UMC (těch bude asi 20-30 % toho, co je nasmlouváno v TSMC). Odchod od největšího výrobce z Tchaj-wanu se nejen nekoná, ale nehrozí ani do budoucna, protože žádná jiná společnost by nezvládala objednávky takového rozsahu pokrýt.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku TSMC předpokládá, že 28nm poptávku uspokojí ve čtvrtém kvartálu

Žádné komentáře.