Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Unified Computing System pod drobnohledem

cisco_unified_obr
Budoucnost a nový směr pro správu datových center otevřela před třemi roky technologie pro virtualizaci fyzických serverů – Unified Computing System – kterou společnost Cisco ustanovila nový standard. Za tu dobu se o jejích výhodách přesvědčilo více jak 11 tisíc zákazníků a dnes si ji představíme podrobněji.

UCS je pokračováním v trendu virtualizace softwarové vrstvy a také reakcí na potřeby datových center. Ta primárně vyžadují spolehlivost a dostupnost, jelikož jsou základním kamenem pro fungování dnešních společností a i minimální výpadek může znamenat značné finanční ztráty. Dále je to efektivní provoz, tedy zajištění potřebné spolehlivosti a dostupnosti při minimálních finančních nákladech. Škálovatelnost a pružnost datového centra musí být schopna rychle reagovat na obchodní požadavky ve firmách a zprovoznění nové aplikace či serveru musí být možné maximálně v řádu několika minut a nikoliv dnů či týdnů. Poslední a nejdůležitější je bezpečnost, jelikož data jsou elementárním bohatstvím firem a jejich ochrana může rozhodnou o firemní existenci.

cisco_ucs_manager

Datové centrum postavené na technologii Unified Computing System dokáže splnit všechny tyto požadavky. Je plně virtualizované, postavené na škálovatelné infrastruktuře, snadno spravovatelné, neboť integruje dříve oddělené komponenty v jeden celek, a má společnou správou. Dokáže také rychle reagovat na nové obchodní požadavky, případně na změny již provozovaných aplikací a služeb. A je samozřejmě bezpečné jak v oblasti uložení informací a jejich transportu, tak i v procesech spojených se správou.

Cesta z města k UCS

Prvním krokem je konsolidace infrastruktury v datovém centru do tzv. Unified Fabric infrastruktury. Zde dojde ke spojení ethernetové a fibre channel infrastruktury do Unified Fabric infrastruktury (někdy též Unified I/O), která nabídne potřebné podmínky pro přenos všech typů provozu. Hlavní benefity jsou zejména ekonomické – jednotná infrastruktura znamená menší počet aktivních prvků v síti, menší počet fyzických portů, menší počet síťových adaptérů v serverech, výrazně méně kabeláže, nižší nároky na napájení a chlazení a samozřejmě i nižší náklady na správu a provoz.

cisco_ucs

Unified Fabric, neboli jednotná datová infrastruktura je založená na 10G ethernetu, využívá technologie označované jako DCB (Data Center Bridging) a FCoE (Fibre Channel over Ethernet). Zjednodušeně je možné říci, že Unified Fabric umožňuje současný přenos ethernetové (zejména tedy IP), ale i fibre channel (dále jen FC) komunikace její enkapsulací do ethernetových rámců. Aby bylo možné zajistit potřebné parametry pro přenos všech typů provozu (hlavně pak bezztrátovost pro FC), bylo potřeba provést úpravy specifikace ethernetu.

 Přechodem na infrastrukturu Unified Fabric se pro servery v datových centrech mění jejich přístup do LAN a SAN sítě. Namísto původních NIC a HBA modulů s ethernet a fibre channel rozhraními jsou v serverech instalovány tzv. CNA adaptéry, tedy Converged Network Adaptéry, které v sobě integrují funkci NIC i HBA a přes 10G ethernet rozhraní připojují server do prostředí Unified Fabric. Díky 10G rychlosti rozhraní a podpoře FCoE potřebujeme výrazně méně fyzických portů, což znamená investiční i provozní úspory oproti původně oddělenému připojení do LAN a SAN.

Dalším krokem je zajištění podpory pro virtualizaci, která je fenoménem dnešní doby, ale nese s sebou určité komplikace, zejména v oblasti síťové infrastruktury. Virtuální servery mohou snadno migrovat pomoci technologií jako je VMware vMotion – jak ale dosáhnout toho, aby síťová infrastruktura dokázala zajistit pro virtuální server všechny potřebné parametry, ať už je fyzicky kdekoliv? Jak zajistit, aby virtuální server náležel vždy do stejné VLAN nebo Private VLAN sítě, a měl stejné nastavení parametrů pro kvalitu služby (QoS) či bezpečnost, jako jsou přístupové filtry apod. Ve spojení s Unified Fabric toto umožňuje dosáhnout technologie VM-FEX (Virtual Machine Fabric Extender) vyvinutá společně společnostmi Cisco Systems a VMware.VM-FEX zjednodušeně řečeno umožňuje pracovat v síťové infrastruktuře s porty virtuálních serverů stejně, jako s porty serverů fyzických.

Na řadě je Unified Computing System

Koncept Cicso UCS jde ale ještě dále, než jen na hranici konsolidace síťové infrastruktury. Znamená integraci celé přístupové vrstvy datového centra – tedy nejen sítí, ale i fyzických a virtuálních serverů pod jeden systém, spravovaný jednotným managementem.

Systém integruje sjednocenou síťovou infrastrukturu a výkonné servery založené na architektuře x86. Tvoří integrovanou, rozšiřitelnou platformou, ve které jsou všechny součásti zapojeny do jedné domény se společnou správou. Platformu tak lze spravovat jako jediný systém, ať již obsahuje jeden fyzický server nebo 160 serverů s tisíci virtuálními počítači.

Klíčovým prvkem v Cisco UCS je intergovaná správa všech komponent systému jako jedné entity pomocí aplikace Cisco UCS Manager. Ten obsahuje intuitivní grafické uživatelské rozhraní, rozhraní příkazového řádku, robustní rozhraní API a umožňuje správu všech operací a konfigurací systému. Cisco UCS Manager zajišťuje snadnou spolupráci správců úložišť, sítí a serverů při zadávání profilů služeb pro jednotlivé aplikace.

Cisco UCS Manager přináší správu založenou na definici rolí a politik – využívá servisní profily a šablony pro nastavení fyzických serverů.  Jejich součástí jsou i tzv. infrastrukturní politiky – například pro nastavení napájení a chlazení, zabezpečení, správy identit, stavu hardwaru, sítě LAN a sítě SAN, které jsou nutné k nasazení požadovaných aplikací.

Celou infrastrukturu tak lze obsluhovat v řádech minut, nikoliv dní, a to pouhým aplikováním vybraného servisního profilu na fyzický záložní server. Pracovníci IT oddělení tak nemusí většinu času věnovat správě systému, ale mohou se mnohem více zaměřit na strategický rozvoj infrastruktury a plánování její kapacity.

Systém Cisco UCS přináší i řadu technických inovací. Uvedena již byla konvergovaná infrastruktura Unified fabric pro redukci počtu síťových adaptérů, kabelů a přepínačů pro sítě LAN, SAN a HPC, i technologie VM-FEX pro rozšíření fyzické sítě až k virtuálním strojům.

Aktuálně třetí generace platformy Cisco UCS přináší novou rodinu procesorů Intel® Xeon® E5-2600, které jsou speciálně navrženy pro nasazení v datových centrech. Servery ve srovnání s předcházejícími modely mají až 8krát vyšší kapacitu paměti a 4krát větší propustnost vstupů/výstupů (I/O).

S méně dosáhnout více

Cisco UCS výrazně zjednodušuje škálovatelnost zdrojů datového centra. Cisco UCS urychluje zavádění nových služeb, jednoduše, spolehlivě a bezpečně díky end-to-end provisioningu a podpoře migrace virtualizovaných i nevirtualizovaných systémů.

UCS také dosahuje významných úspor: až o 30 % nižší výdaje na infrastrukturu, snížení doby nasazování aplikací o 90 %, zlepšení výkonu aplikací o 40 % a snížení nákladů na napájení a chlazení o 60 %. Cisco UCS tak představuje ideální platformu pro databáze, webové služby, práci s velkými objemy dat, aplikace v jazyce Java i high performance computing. Více informací na www.ciscoucs.cz

Zbyszek Lugsh

Sales & Solution Director, Dimension Data

www.ddconnect.cz