Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Velký přehled novinek v LibreOffice 4.0

Jste mě vyděsili ... by se jeden lekl, že hlavní novinka bude Ribbon ... muheheheh

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Moc se nesměj, o Ribbonu se v rámci OOo reálně uvažovalo. Jestli tam přijde někdo jako Miguel de Icaza, tak je vymalováno. :-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

A odvtedy na to cakam kedy to konecne pride. Hold ked clovek 10 hodin v praci kuka na ribbon na ine si uz tazko zvykne

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

taky bych se dnes priklonil k ribbonu, proste zvyk je zvyk :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chapu, ze az se ribbon rozsiri i mezi BFU, tak to bude nutnost, ale velmi bych se primlouval za to, aby to bylo alespon volitelne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak mne ribbon nepride tak tragicky. Ja pouzivam OO(teraz aj LO) na bezne veci, ale nedavno som mal prvu skusenost s ribbonom v MSO2010 a prisiel mi velmi intuitivny a rychlo som dokazal spravit aj niektore pre mne pokrocile veci okolo formatovania.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mna by dost zaujimala zavislost LO 4.0 na Jave, stale bude taka silna? Najlepsie by bolo keby sa LO toho paskvilu zbavilo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Naprostý souhlas, Java tam nemá co dělat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud bude v LO 4.0 kromě očekávané porce novinek i obvyklá porce chyb, tak se k jeho vyzkoušení nedostanu dřív než za rok u verze 4.0.6

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mate nekdo zkusenosti s nasazenim jineho office baliku ve firme nez prave od MS? a jestli ano, tak jakeho, Libreoffice, Openoffice nebo Google Docs??

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

http://www.openoffice.cz/pouzivaji-openoffice-org

Sam pracuji ve firme o 25-30 zamestnancich, kde pouzivame vyhradne LibreOffice a formaty odt ods. Nekde asi bude jedna nebo dve licence na MS Office. Mame stesti, ze nas zahranicni zakaznik/vlastnik je na tom podobne a posledni dobou nas tlaci i do linuxu. Na stanicich to vidim na 70% Win a 30% Lin. Kazdy je sveho PC spravcem (nejsme lopaty) :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?
+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Používáme shodou okolností všechny tři. U LO mi vyhovuje větší funkčnost - například při copy-paste do calcu jde nastavit formát sloupců, delete v označené části se chová jinak, než backspace, LO umí regulární výrazy, umí hybridní PDF - tzn do PDF vloží ještě původní dokument a při otevření v Readeru se zobrazí PDF a při otevření v LO se otevře původní dokument a člověk pokračuje v editaci a má spoustu dalších vychtávek. Na úrovni mimo management jsme si LO celkem oblíbili zejména pro bohatší funkcionalitu, než MSO.

Google docs jsou dobré pro hromadnou kooperaci na dokumentech, dřív jsme to používali hodně, ale pro firemní účely se dají informace špatně strukturovat - je prostě jenom jeden "balík" dokumentů a hledej si v tom; tzn. po čase je v tom binec. Začátkem letošního roku jsme nasadili firemní portál na bázi chiliprojectu a naprostá většina informací se přesunula tam na wiki, pohodlně se na tom kolaboruje, není potřeba žádné stahování souborů a lokální otevírání, je tam historie, v případě potřeby se to dá stáhnout na disk - ale jenom HTML, na export do PDF čekám. Jinak prostě paráda. Nevýhodou je pak zejména složitější vkládání obrázků. Celkem bych ale doporučil tady tuto cestu, člověk nakonec zjistí, že nejlepší office jsou žádné office. Kdybych měl parafrázovat tuším Linuse, tak IMHO všechny kancelářslé balíky jsou blbé, ale některé o trochu míň.

Jinak MSO máme taky, kvůli kompatibilitě. Pochválil bych na nich rychlost, ale osobně mi chybí vychytávky z LO. Celkem se bez MSO dá žít, ale záleží v jaké branži. Pokud člověk musí odesílat a přijímat ty jejich docx a xlsx hrůzy a ještě to mít správně formátované s tím, že to zákazník nebo dodavatel požaduje, tak se nedá nic dělat, ale pokud je firma v situaci, že na tom není závislá, tak stačí jedna instalace u sekretářky a je to úplně v pohodě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Upřímně lituji každého kancelářského pracovníka, který je nucen kvůli nějakému "free and open-source software" misionáři používat místo tabulkového procesoru program s názvem Calc. A pro ty, jenž to instalují lidem i domů by měla být zavedena lovná sezóna, třeba sloučená s tou pro lišky, aby se to dobře pamatovalo (1.1.-31.12. HS for FOX&FOSS). Program, který nemá dobře implementovánu ani tak základní funkcionalitu, jako "vložit"* nebo "undo"** je drahý i zadarmo. (LO 3.6.2.2)

*) Srovnejte paletu možností a ergonomičnost používání u MSO (množství klikání, živé náhledy, ...)

**) Calc nějak neumí navrátit _původní_ stav věcí (listu), zkuste si třeba vložit tabulku a pak dát Undo, tabulka zmizí, ale šířka a výška sloupců a řádků se nevrátí do původního stavu a není síly přinutit Calc, aby to napravil

PS: Co má Calc za problém s označováním buněk? V Excelu držím tlačítko myši a jedu a plynule označuju buňky (vertikálně, horizontálně, diagonálně). V Calcu je to trhané, občas se to zasekne a chová se to tak nějak divně. To je tou JAVOU?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No jo, ale pak se dají najít zase opačné extrémy - zkus v Excelu otevřít CSV soubor, který je formátovaný jako CSV (odděleno čárkou), zkus vložit tabulku, kde jsou místo desetinných čárek tečky, nebo americký formát dat, o číslech jako "007" na ani nemluvě, nebo označ nějakou část listu a zruš v něm veškeré formátování. Jo, ono to jde, ale je to bída. Oba balíky mají velké rezervy a evangelizace jednoho nebo druhého mi přijde dost krátkozraká.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak zrovna s CSV soubory s čárkou jako oddělovačem jsem problém nikdy neměl. Ono to souvisí i s tím druhým (vložením tabulky s desetinnými tečkami). Stačí v Možnostech -> Upřesnit zrušit zaškrtnutí u "Použít oddělovač ze systému" a dát si tam jako desetinný oddělovač tečku. Ale v rámci objektivity budu rád, pokud mi nějaký zlobivý CSV soubor, který v LO "funguje" a v MSO ne, zašlete.

Formát buňky s agentem jejího veličenstva nastavíme jako Text, napíšeme 007 a klidně s ní i nadále počítáme jako s číslem, např. do vedlejší buňky napíšeme: =3*[odkaz na 007] a výsledek bude 21. Ostatně úplně stejně se to dělá i v LO, proč že jste to vlastně zmínil?

Zrušení veškerého formátování v označené části větší tabulky: Formát -> Styl buňky -> Normální (nebo v ribbonu jediný klik uprostřed první stuhy).

Problém je, že v MSO jdou ty věci řešit, pořešit a vyřešit, ale v LO... těžká pomoc, když to není naprogramováno a sekretářka nemá kurs programování. :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

MSO az do verzie 2007 nepovolil spravit undo na prave ulozenom dokumente. To ma neskutocne vytacalo a prinutilo prejst na OO. A aj ked viem, ze v novych MSO tento problem uz nie, ale zatial nemam dovod vracat sa spet na MSO.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ještě prosím poslat návod na ty regulární výrazy, doufám, že se v mso dělají stejně jednoduše, jako nastavení importu. :-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Není to tak jednoduché jako u LO (jednoduše proto, že to používá málo která kancelářská pracovnička :) ). V podstatě jsou dvě možnosti, buď použít zabudovanou podporu pro RegEx ve VBS (osobně nedoporučuju) nebo použít nějaký addůnek (proti čemuž já osobně nic nemám, protože například pro Firefox také používám spoustu addonů a nehateřím kvůli tomu Mozillu, ba naopak). Doporučuju: http://nielsbosma.se/projects/seotools/
Pak se vám objeví na ribbonu nová záložka SeaTools a pod čudlítkem "Strings" najdete RegEx funkce.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Díval jsem se teď ještě po alternativách a tenhle vypadá také zajímavě:
http://www.codedawn.com/excel-add-ins.php

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak to první se mi díky rozsáhlosti a vazbě na .NET moc instalovat nechce (aby ty LO nakonec nebyly při startu rychlejší. :-) a to druhé mi shazuje Excel - ale to může být klidně i rukama. Nicméně věřím, že nějak by to asi šlo, ale takto tunit Excel, když v LO už to všechno je, mi přijde asi stejně smysluplné, jako zkoušet používat IE.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

parada, diky za info, zkusim s tim chvili pracovat a uvidime, treba bych v budoucnu nejaky firmy prevedl na LO a MSO bych pouzil jen nekde, kde to opravdu potrebujou, davat za balik MSO 8k se mi zda proste moc :-(

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

8K za MSO ... mno kdybych měl platit za všechny MSO co vyšly od té doby co používám OOo tak by to pořádně narostlo: XP, 2003, 2007, 2010 a za dveřmi tu máme 2013.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Aby vás (firmu) nakonec řešení problémů s LO nepřišlo na víc (finančně i časově)... Nepřeju, jen varuju před myšlenkovou zkratkou: zaměním jeden kancelářský balík za druhý a ušetřím 5500-6000 (nebo kolik se to teď platí za verzi bez krabice).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

nebojte, takovou zkratku opravdu nedělám. Nechci šetřit za každou cenu ale zbytečně neutrácet a hlavně mít stabilní pracovní prostředí s pozvolným vývojem bez překotných marketingových změn, skoků a slepých uliček. Vím že nejprve je třeba anylyzovat úlohu a pak vybrat nástroj. Na něco se hodí lopata, na něco barg a na něco korečkové rypadlo.

Osobně jsme měl s OOo od verze 0.97 v pracovním použití problémy jediného typu: smlouvy s rozbitými zatržítky - tam samozřejmě stačilo k vytištění použít příslušný viewer ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nějaké info o možnosti aktualizací? Na Linuxu mě to nějak extra netrápí, ale na Windows kde uživatelům LO doporučuji by to bodlo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.