Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

VIA se vrhne do tvorby řadičů pro SSD

Tensilica - VIA - SSD
Solid State Drive neboli SSD skýtá zajímavý tržní potenciál. Trh je momentálně malý kousek za začátkem a tak je jasné, že se budou různí výrobci snažit ukrojit si svůj díl z koláče. Jedním z nich bude i VIA Technologies, firma, kterou znáte spíše jako třetího výrobce x86-kompatibilních procesorů…

VIA nedělá samozřejmě jen x86-kompatibilní procesory, přestože těmi je asi nejznámější (dříve bývala známá spíše svými čipsety, dokud je mohla dělat pro konkurenční platformy, trh čipsetů pro x86 procesory však vykrystalizoval do stádia, kdy si je každý dělá jen pro své procesory a nikdo jiný jim do tohoto řemesla nefušuje, přičemž tendence je všechno včetně procesoru integrovat do jediného čipu). Mezi produkty VIA patří také základní desky a různé „drobné“ řadiče, jako jsou ethernetové síťovky, zvukové čipy, FireWire či SATA řadiče a skrze dceřinky pak také USB rozbočovače, USB řadiče či samostatné grafické karty S3. Do portfolia produktů VIA brzy zavítají také řadiče pro SSD, VIA tak bude konkurovat gigantům typu SandForce (přesněji LSI, která SandForce koupila loni v říjnu), Intel, Marvell, Indilinx, JMicron a další.

VIA si pro potřebné know-how sáhne k firmě Tensilica a použije její DPU (Dataplane Processor) Xtensa. „Na trhu s SSD se počítá každá konkurenční výhoda. DPU od firmy Tensilica nám dává značnou výhodu ve snižování spotřeby a zvyšování datové propustnosti našich produktů,“ nechal se slyšet Jiin Lai, technologický šéf VIA. Podle odhadů VIA může použití Xtensy přinést až čtyřnásobek výkonu oproti konkurenci, už však neříkají, kterou konkurenci myslí.

DPU od Tensilicy umožňuje návrhářům modifikovat jádro způsobem, který umožňuje zvýšit výkon bez nutnosti zvýšení taktu jádra. Je např. možné využít instrukcí, které v jednom cyklu pracují s jednotlivými bity v poli a zároveň aritmetickými operacemi spolu s několika jednocyklovými tabulkovými dotazy, čímž se dá dosáhnout zhruba 10násobné efektivity práce v porovnání s jinými procesory. Tím se dá nejen zvýšit propustnost (zejména s přímým dopadem na IOPS), ale také to zjednodušuje návrh SoC a výrazně snižuje spotřebu.

Tagy: 
VIA, SSD
Zdroje: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku VIA se vrhne do tvorby řadičů pro SSD

Pondělí, 20 Únor 2012 - 11:22 | junk mail | Nová konkurence v SSD řadičích se určitě hodí,...
Pondělí, 20 Únor 2012 - 08:49 | petr ib | za patenty platí zákazník vždycky, tak jako tak
Neděle, 19 Únor 2012 - 07:54 | Anonym | To jsem nechtěl vědět... HTC mám rád, ale VIA se...
Sobota, 18 Únor 2012 - 16:49 | mamlasos1 | jo, ale na druhou stranu jde čekat patentové...
Pátek, 17 Únor 2012 - 20:16 | heleme | čím více výrobců, tím lépe pro nás, zákazníky
Pátek, 17 Únor 2012 - 13:54 | Tralalák | Len doplním, že do portfólia VIA Technologies...

Zobrazit diskusi