Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Vimeo přichází se 4k videem

Jeden z hlavních konkurentů YouTube konečně začíná stahovat náskok, který služba Googlu nabrala již dávno. Vimeo již brzy zpřístupní 4k streamy.

Momentálně je možné 4k, resp. UltraHD video na Vimeo pouze nahrávat, nebo jej z něj stahovat. Majitelé služby ještě jednají s poskytovateli připojení, mimo jiné hovoří o tom, že pro bezproblémové online streamování bude potřeba vydržet, dokud majoritní poskytovatelé připojení dostatečně nezrychlí linky svým zákazníkům. Nejde tedy primárně o problém, se kterým se potýká Netflix, přeci jen Vimeo v tomto kontextu hraje ani ne druhé jako spíše až třetí housle.

4k / UltraHD streaming nabízejí v tuto chvíli primárně Google/YouTube a Netflix (a samozřejmě v menší míře další). Google spoléhá na svůj formát VP9, Netflix naopak nasadil průmyslový standard H.265 (HEVC). Co konkrétně nakonec nasadí Vimeo, zatím nevíme. Download 4k videí je v tuto chvíli navíc k dispozici jen platícím uživatelům Vimeo Pro (s cenou 199 dolarů ročně), kterým je současně také nově poskytnut větší diskový prostor rychlejší linky. Streaming bude ve službě zprovozněn někdy začátkem příštího roku.

Technologický šéf Vimeo, Andrew Pile, v tomto kontextu zmínil, že předpokládají masivnější šíření 4k videa s příchodem iMacu s 5k displejem o rozlišení 5120×2880. Jinak na příští rok se - a myslím, že jsme již někde zmiňovali - chystá minimálně pár smartphonů se 4k displejem. Lze předpokládat že půjde o typ phablet, neboli pádlo.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Vimeo přichází se 4k videem

Úterý, 9 Prosinec 2014 - 21:34 | trodas | 4k video si můžou strčit někam, když mi...

Zobrazit diskusi