Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Vypněte šmírování ve Windows 10 malým open-source prográmkem

Totéž dělá utilitka DoNotSpy10, ta umožňuje detailní nastavení co vypnout.

http://www.neowin.net/news/take-control-of-windows-10-with-donotspy10

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Tak tohle nejspíš prubnu, možná i to druhý, ale tenhle softík se mi zdá lepší... Jen nevím jestli je dobrej nápad dělat to jako Insider :-D Možná to zatím jen prostě vyzkouším a uvidí se.
Mnohem víc mně zatím sere, že pod W10 nefunguje žádnej Firewall :-(

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

U me to vypada ze firewall v ESET SmartSecurity funguje...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Mě nefunguje Comodo... Ještě jsem ze srandy zkoušel ZoneAlarm, taky prd! Snad máknou na kompatibilní verzi...

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Comodo firewall mi funguje normalne

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Člověče, už mi asi došlo proč tobě to jede a mě ne. Ty už možná nepoužíváš Insider verzi že??? Já totiž ještě jo a votomtomožnáje... Ale stejně je to napytel, že nemůžu otestovat jak to s tím pojede :-(

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Konkretne u takove utilitky bych ocekaval zdrojak ......

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Já bych to s tím zdrojákem nepřeháněl :)

http://www.pepak.net/bezpecnost/open-source-a-backdoory/

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Tak idealne samozrejme nejaky batak .... ale neco poradneho s komentarema a vypnout fakt jenom to "nedulezite":) Treba sdileni tech wifin mi prijde hodne uzitecne a podobne ......

Mimochodem, posli to bodlinkovi:)

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Heh a mimochodem, co je za backdoor v tom kratickem zdrojaku na tech strankach?:)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že je zbytečné, aby to Wift panu Ježkovi posílal, ten to jistě zná. Nicméně mnohé je upřesněno v diskuzi pod oním článkem, kterou sis asi nepřečetl. Vysvětlení toho zdrojáku najdeš tady http://www.underhanded-c.org/_page_id_16.html.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Co je ve zdrojáku, není až tak podstatné jako to, co je v té binárce. Kde máš stoprocentní jistotu, že binárka skutečně vznikla jen a pouze z tohoto zdrojáku? Nemyslím 99% jistotu, ale 100%?

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

No ja ze tomu zdrojaku moc nerozumim, tak me zajimalo, co je tam za chybu ...... v idealnim svete, kdyz to zkompilujes, tak by mela ta binarka byt binarne stejna ..... ale to je spis utopie:) Proste si to musis zkompilovat sam ...... takze mozna tak leda gentoo, vsechny ostatni linuxy jsou v podstate closed source:)
Jinak pepak pekne potvrdil, co rikam odjakziva ..... open source je uplne idealni pro vkladani backdooru a chyb, protoze pod svicnem je nejvetsi tma a lidi na to tupe spolehaji ..... navic jak bylo jasne ukazano, odhalit jednoduchy backdoor je prakticky nemozne, zvlast v komplexnim kodu. Navic zavlect vlastni kod do open source je tri-radove jednodussi nez do uzavreneho kodu .... taky jsem rikal, ze zdrojaky (a realny pristup k nim) windows cte vic lidi nez ty linuxove (uz jenom proto, ze za to MS firmam a jednotlivcum plati) a jen se to potvrzuje:o) Coz ale samozrejme vubec nesouvisi s backdoory nebo chybama ......

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Na co zdroják? vždyť je to skript v Pythonu.

I když nechápu proč to ten kdo to udělal udělal v Pythonu co se musí doinstalovat a ne v PowerShellu.

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Protože je MS hater.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

protoze muj provider mel sem tam problemy s DNSkama, pouzivam OpenDNS.. a ty me pri pokusu navstivit pxc-coding.com (link ke stahnuti donotspy10) pisi:
"This domain is blocked due to a phishing threat."
- je to porve, co jsem se timhle za ta leta pouzivani OpenDNS setkal... je mi jasny, ze ani Open DNS nejsou "jediny sparavedlivy" , ale podezreni to ve me vyvolava, zvlast kdyz je to prvni pripad, kdy vidim tuto blokaci a to se neda rict, ze bych se vylozene vyhybal "podezrelym" strankam...
.. nebo mi to nejak rozume vysvetlite?

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Jaky to ma smysl, kdyz dokaze vypnout jen to co se vypnout da pres menu? Protoze cast veci se vypnout neda, a W10 ignoruji nastaveni (nic neposilat = posilat) a ani se to nesnazi skryvat.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak. Šmírování a backdoory, které to má (možná) z donucení vládou, stejně žádný prográmek nevypnout nemůže..

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

jakto že ne, stačí když někde na firewallu/proxy zablokujete adresy šmírovacích serverů ...

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

..ktore sa samozrejme nikdy menit nebudu..
to by si nic ine nerobil, len kontroloval co v MS zmenili

+1
+23
-1
Je komentář přínosný?

Podle obrázku to vypadá, že umí vypnout i to co v nastavení W10 nelze, přesměrováním adres šmírovacích serverů na localhost .

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Zaujimavy (a hlavne velky) je aj tento script: http://reboot.pro/topic/20622-windows-10-enterprise-mother-of-all-tweak-...
Len niekde sa mi zda, ze vypina trochu viac ako by mal..

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Vybral som z roznych skriptov co som povazoval za dolezite a dal do jedneho.
Kto ma zaujem: www.hwinfo.com/beta/RemoveW10Bloat.bat.txt
Treba odstranit koncovku ".txt" a spustit ako Admin.
Niektore polozky su vykomentovane, staci odstranit REM ak chcete aj to odstranit.

+1
+38
-1
Je komentář přínosný?

Dakujem, pekne si to dal dokopy

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pecka

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

S tou telemetrií, pokud nemám enterprise verzi, tak 0 (nula) je vlastně 1 (jedna), tedy něco málo posílat..

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Spustil som tvoj skript, vsetko super, len mi odvtedy nefunguje vyhladavanie nainstalovanych programov. Priklad: otvorim start, zacnem pisat "control p" a vyhodi mi Control Panel. Ale teraz nic. Je nejaka moznost, ako to vratit spat? Diky.

Edit: Uz to ide. Stacilo v Services zmenit WSearch z "disabled" na "automatic". Diky sa super script :)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Mumak, este by bolo dobre tam pridat prikaz na vypnutie zdielania/odosielania aktualizacii ostatnym pocitacom v sieti a do internetu

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ten skript vypadá docela dobře, je vidět co vypíná (většinou zásahy do registru). Je tam ale hodně dalších tweeků, které s vypnutím odesílání dat nijak nesouvisí. Rozhodně by bylo přehlednější, kdyby to bylo víc separátních skriptů.

Na zrušení šmírování by stačila ta pasáž, kde se do souboru hosts přidává přesměrování dns názvů serverů MS na adresu 0.0.0.0

Zbytek jsou víceméně výkonostní optimalizace (vypnutí různých služeb) a úpravy chování GUI.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ano, je tam aj zopar inych funkcii ako napr odinstalovanie vacsiny Apps+OneDrive a par nastaveni ktore (osobne) preferujem. Ostatne je to tam okomentovane.
Mne islo o to, aby to vsetko islo z jedneho suboru ked budem robit deployment na viac masin.
Kazdy si to moze lubovolne upravit podla preferencii (+/- REM).

EDIT: Este som tam pridal zrusenie WMPNetworkSvc

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jo, jasně. Pro deployment je pochopitelné mít to všechno v jednom fajlu. Ikdyž i pro účely deploymentu se to dá rozstříhat na víc dávek, pro přehlednost a variabilitu deployment scénářů.

Ale máš ten skript pěkně přehledný, musím ti to pochválit. ;o)

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

No neviem,taketo programy skôr posielaju udaje hackerom a iba akoze povypinaju funkcie.microsoft to tam nezabudoval pre srandu,staci si precitat licencne prava,on potrebuje iba sposob ktorym sa pouzivaju funkcie,aby ich vedel zlepsit...taktiez google pouziva info ktore vyhladate na to,aby vam nabudúce vedel lepsie poradit v oblasti ktora vas zaujima...snad si nemyslite ze po odoslabi informacii do microsoftu na vas poslu policajny SWAT vrtulnik a zlania k vam az do kuchyne :) nebudte hlupy a nenechajte si vtlacat poplasne informacie do hlavy...keby vas chceli dostat tak vas uz davno maju...a tieto programy radoby vupinace smirovania su zbytocne,dokomca vase udaje mozu posielat hackerom...nehovoriac o bankomatovych kartach a internet bankingu...takze zmysel tohto clanku je zly,dokonca az nebezpecny...

+1
-71
-1
Je komentář přínosný?

Tu ide o to, že je to veľký zásach do súkromia a to sa veľa luďom (vrátane mňa) nepáči. Čo sa týka utilitky, tak tá je open source, čiže každý si môže pozrieť čo to presne robí a či to niečo niekam neposiela. Ak sa cítiš dobre s pocitom, že vo všetkom obsahu čo máš v PC sa môže hrabať M$, tak potom s kľudom Windows používaj, mne nie je príjemné, ak má niekto možnosť odpočúvať mikrofón, sledovať čo píšem na klávesnici, prístup k webkamere... a kedže Windows nie je open source nikto nemôže overiť, čo to všetko robí na pozadí a čo všetko sa posiela bohviekam.

+1
+28
-1
Je komentář přínosný?

No, myslím, že ten, kdo se obává o svoji bezpečnost, tak si může těch 227 řádků kódu prohlédnout a případně pozměnit ;).

+1
+23
-1
Je komentář přínosný?

V tomto případě jste Vy ten hloupý a ignorantský. Když budete na googlu hledat nový baťoh, a ve stejnou dobu vaše manželka papiňák, tak vás zanedlouho navštíví zásahová jednotka. Opravu to není vtip.

http://www.thewire.com/national/2013/08/government-knocking-doors-becaus...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pouze pokud zamestnavatel sleduje zamestnancum komunikaci po netu, coz je v EU protizakonne :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Co se šmírování týká, (proti)zákonnost nikdo moc neřeší, alespoň ne do té doby, než to někdo dá k soudu. A už byly vymyšlené workaroundy, šmírování v EU provádí NSA, na kterou se zákony EU nevztahují, to co našmírují pak nasdílí evropským organizacím, které ze zákona nemohou samy šmírovat.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Já ty Win10 asi stále nechápu - co dělají a co jim člověk v licenci odsouhlasí.

Vezměme hypotetickou situaci:
Nastupujete do práce/uzavíráte nějakou smlouvu. Dodáte paní sekretářce své osobní údaje, které jsou dle zákona chráněné. Sekretářka vše naťuká do systému běžícím pod Win10. Keyloger a implicitní souhlas daný MS hrabat se v souborech však dává MS možnost přístupu k těmto údajům.

A teď otázka za milion: Porušila sekretářka/zaměstnávající firma zákon?

+1
+30
-1
Je komentář přínosný?

ano... musí vás totiž informovat o tom, kdo další bude mít přístup k vaším informacím a pokud neznímí M$ tak de facto porušili zákon ;-)

zákon totiž nezakazuje sdílet ty data s někým jiným, pokud vás na to upozorní.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Hmmm, na HDD mám uloženu nájemní smlouvu, která samozřejmě neobsahuje pouze mé vlastní osobní údaje. Upgradem na Win10 bych tedy porušil zákon, pokud by s tím můj pronajímatel předem nesouhlasil. ...úsměvné:-)

Byl by ze mne pirát, pokud bych na počítači s Win10 měl uloženu svou sbírku .MP3?

Já mám takový pocit, že se podobně porušil zákon již mnohokrát a hned tak to nepřestane.

Myslím, že v rámci férovosti by mohli dát na konec licenčního ujednání kolonku, že přijmutím těchto podmínek se můžete dostat do konfliktu se zákonem.:D

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

No takovou vec v pythonu na windows? Proc ne v powershellu jako jednoduchy batak???

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Asi autor není moc powershellu znalý. Jiný důvod nevidím - ostatně proč nevyužít nativního skriptovacího prostředí OS, kde jde všechno co je v tomto případě třeba...

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Vid moj bat vyssie ;-)

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Jestli mohu prosit, nech tam ten bat napořád, aby se neztratil.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

"napořád" je asi do kedy? 2025? ;-)
Este to priebezne upravujem, mozno zmenim link. Kvoli comu to potrebujes?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

řekl bych, že se ten link bude hodit pro každého admina, který kdy instaluje win10 do nějakého zařízení ;-)

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

A hod tam zda je to pod GPL nebo ne .... ;-)

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Zmenil som ulozenie toho bat, naprv to pojde cez strucnu stranku.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Proc to nedate na github?

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Je to chore aby clovek musel ze systemu odstranovat veci aby ho nespehovali jako v dobach studene valky.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

v dobách studené války vám neřekli, že váš špehujou (špehovali vás "tajně"). Teď vás na to upozorní a vy jim to ještě odsouhlasíte v EULA =)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Lide sou sprostejsi a tak si zvykli, vzdyt je to pro jejich bezpecnost...terorismus.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Tehdy to taky bylo pro naši bezpečnost. Jen místo teroristů byli zlí imperialisté a lili nám to do hlavy každou chvíli. Jen už tomu nikdo nevěřil.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

No, teď tomu už věříme.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Vy asi ano...

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Možná by v EULA měla být věta, která za minulého řežimu byla napsána na telefonních přístrojích v podnicích: "Nepřítel naslouchá!"

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Čaute, chci se zeptat na pár detailů ohledně šmírování, které jsem nikde nenašel, snad mi poradíte :)
Za 1) Je v součastné verzi W10 key logger?
Za 2) Má M$ plné právo na schomážděné informace, tedy může si s nimi dělat co chce, jak by to byl jeho majetek?
A za 3) Kolik sledovacích prvků zatím nejde vypnout a které to jsou?
Díky :)

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

hmm .. na W7 mi pripudol nedavno "compatibility" update KB2952664

http://dopice.sk/emJ

teda uz sa to tlaci aj do starsich verzii :(

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Díky za věcný příspěvek, tušil jsem podraz, když jsem si tu záplatu neinstaloval..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.