Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Vyšel Slackware Linux 14.2

Po delší pauze je tu nová verze nejdéle nepřetržitě vyvíjené linuxové distribuce.

Když Patrick Volkerding vydal před téměř třiadvaceti lety první verzi Slackware, byl strom linuxových distribucí  výrazně méně košatý, než je tomu dnes. V podstatě to nebyl ani strom, ale teprve rašící sazenice, protože Slackware vznikl jako aktualizace Softlanding Linux System, jedné z prvních linuxových distribucí vůbec. V úplných počátcích si každý, kdo měl o vyzkoušení nového systému zájem, sehnal kernel a základní nástroje, všechno to přeložil, nakonfiguroval a s trochou štěstí poté i nabootoval a mohl používat. SLS v květnu 1992 přineslo ucelený funkční balík obsahující jádro, GNU utility, grafickou nadstavbu a aplikační software, bohužel se ale nedočkalo více, než dvou setinkových vydání.

Patrick, tehdy ještě vysokoškolák, instalační sadu SLS aktualizoval, opravil známé chyby a 17. července 1993 se na svět dostal Slackware 1.0, na jehož instalaci stačily necelé tři krabičky disket. Distribuce se od počátku snaží profilovat jako nejvíce unix-like linuxový systém, což mimo jiné znamená, že za uživatele prakticky nic nedělá. Neobsahuje balíčkovací systém, který by řešil závislosti či automaticky nabízel softwarové aktualizace, nemá grafický instalátor, vlastních konfiguračních nástrojů je minimum, stejně jako zásahů do kódu zahrnutého software. Cílovou skupinou tak nejsou právě začátečníci, ale pokud se v Linuxu dostatečně vyznáte a dáváte přednost tomu, že váš systém dělá dnes totéž co včera, pak pravděpodobně nemůžete volit lépe.

Za více než dvě dekády viděl Slackware vzniknout a zaniknout desítky či stovky jiných distribucí a stále je tady - teď ve verzi 14.2. Od vydání předchozí verze uplynulo rekordně dlouhých 32 měsíců, čísla verzí prakticky všeho tak výrazně poskočila.

V systému mimo jiné najdete:

  • Jádro 4.4.14 (long-term support)
  • GNU C Library 2.23
  • X.Org ve verzi X11R7.7
  • gcc-5.3.0, llvm 3.8.0 + clang
  • Apache 2.4.20
  • PHP 5.6.23, Perl 5.22.2, Python 2.7.11, Ruby 2.2.5,
  • Subversion 1.9.4, git-2.9.0                                                                        
  • Xfce 4.12.1, KDE Software Compilation 4.14.21
  • Pidgin 2.10.12, GIMP 2.8.16

Slackware vychází pro architektury x86, x86_64 (zde nově podporuje boot pomocí UEFI) a ARM. Distribuce zůstává i nadále jednou z mála bez systemd, autor k přechodu na něj nevidí žádný technicky rozumný důvod.

Martin "logout" Kukač

Většinu dne trávím tím, že přeměňuju kofein na kód. Když s tím skončím a ještě není čas jít spát, tak zbylý čas nerovnoměrně dělím mezi rodinu, sbírku počítačového harampádí, vysílání na volně přístupných pásmech a geocaching.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Vyšel Slackware Linux 14.2

Středa, 6 Červenec 2016 - 11:38 | ldx | Slackware jsem hodně dlouho používal (než jsem...

Zobrazit diskusi