Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Vyšel Xvid 1.3.4 s novinkami pro Windows 10

Sejde z očí, sejde z mysli. Tak by se dal stručně charakterizovat projekt Xvid, který pokud vůbec ještě používáme, tak často spíše jako integrovanou součást jiných programů. Pak člověk snadno mine novou verzi.

Každopádně Xvid 1.3.4 je nové stabilní vydání, které nejlépe charakterizuje pojem „bugfix“. V hlavní knihovně Xvidu došlo na opravu chyby v multi-threadovém kódu týkající se videí s výškou 16 pixelů a méně (no, marně přemýšlím, jestli jsem za těch 10+ let někdy nějaké takové dělal ;-). Opravena je též konverze z RGB24 do YV12.

Frontend pro Video For Windows (VFW) dostal některé kosmetické opravy GUI, frontend pro DirectShow/MFT pak používá rozhraní IMediaBuffer2D pro rychlejší rendering, opravena je chyba v tvorbě náhledů, která se týkala nových Windows 10, přidána byla chybějící volba v MFT dekodéru pro barevný prostor UYVY a došlo též na drobné změny v GUI a novou hezčí ikony, včetně opravené tray ikony v MFT komponentě.

Vlastně lze říci, že tyhle minoritní úpravy jsou to jediné, co se jen a pouze letos v červnu na projektu udělalo. Předchozí aktivity sahají až do dřívějších let, ale není se čemu divit, Xvid je velmi vyzrálý a vlastně už není moc co na něm zlepšovat. Výkonově je to s dnešními procesory pohoda (ve srovnání kupříkladu s Athlony XP či Pentii 4 Northwood v dobách zrodu Xvidu) a stejně dnes většina lidí většinu projektů encoduje pomocí x264, případně x265.

Tagy: 
Zdroje: 

Xvid

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Vyšel Xvid 1.3.4 s novinkami pro Windows 10

Žádné komentáře.