Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Webhosting a e-maily za devatero horami

Ktiš, datacentrum za devatero horami
V Ktiši jsme na návštěvě v datacentru již jednou byli. A jelikož bylo na co se koukat a chtěli bychom vám přiblížit trochu více ze zákulisí fungování datacentra, vypravili jsme se na Šumavu znovu. Tentokrát zjistit, jak se dělá web a mailhosting ve velkém.

Ředitel společnosti Forpsi Erich Syrovátka nás uvítal ve své kanceláři oblečen do pohodlných maskáčů a začal nám velmi zajímavě a neformálně odpovídat na naše dotazy, s čímž mu pomáhali i technici, kteří mají na starosti správu oblastí, na které jsme se přijeli zeptat. Rozhovor byl velmi příjemný, oproštěn od nicneříkajících marketingových hesel, a na naše dotazy z oblasti hardwaru, softwaru ale i pracovních procesů odpovídali velice vstřícně.

Datacentrum Forpsi v Ktiši

V datacentru Forpsi vládne Dell

Největší část prostoru v datacentru v Ktiši zabírají servery pohánějící vlastní technologie Forpsi. Tedy především webhosting, virtuální servery a e-maily. Tyto servery jsou různých značek tak, jak se měnila doba a požadavky provozovatele. Najdeme tu několik serverů SuperMicro, pár IBM, ale suverénně nejčastěji se tu objevuje značka DELL, kterou tu používají zhruba od roku 2006 a nedají na ni dopustit.

Kostel vedle datacentra v Ktiši Dell R610 servery ve Forpsi datacentru

Aktuálně používané servery pro webhosting jsou DELL R410 a R610. Jedná se o dvouprocesorové servery postavené na platformě Intel s procesory Intel Xeon řady 5600. Ve Forpsi používají konkrétně úspornější variantu procesorů L56xx. R410 a R610 se od sebe liší především tím, že jsou určeny pro 3,5" respektive 2,5" disky. Ty jsou v obou případech poskládány do diskových polí pomocí řadičů DELL s hardwarovým RAIDem.

Server DELL R410 DELL R610
Procesor Intel Xeon L5600 Intel Xeon L5600
Čipset Intel 5500 Intel 5520
Operační paměť 8 - 16 GiB 8 - 16 GiB
Pevné disky 4× 3,5" SAS (RAID10 nebo RAID5) 6× 2,5" SAS (RAID10 nebo RAID5)
PCIe 1× PCIe ×16
1× PCIe ×4 (pouze pro SAS)
2× PCIe ×8
1× PCIe ×4

Tyto servery jsou zapojeny v clusteru tím způsobem, že vždy jedna skupina serverů má na starosti jeden konkrétní úkol. Abychom mluvili konkrétně, čtyři servery se starají o SMTP, tři servery mají na starosti e-mailový antivir, další tři servery se starají o IMAP/POP3 a tak dále. Největší počet serverů, řádově desítky, pak obhospodařují webhosting a ftp.

Webhostingové servery v clusteru

Sdílený webhosting je provozován na serverech s operačním systémem Cent OS, Windows platforma pak využívá Windows Server 2008 R2 a IIS 7.5.

Milión e-mailů denně proteče přes barevné filtry

Ještě se trochu zastavme u e-mailů. Zajímalo nás, jak se vlastně řeší e-maily ve velkém. A tím ve velkém máme na mysli zhruba 1,1 milionu zpráv denně. Dozvěděli jsme se, že největší část e-mailů se odfiltruje ještě před samotným zpracováním na základě blacklistů. Ve Forpsi konkrétně používají služby Spamhaus a Hostkarma, které jim z výše zmíněného objemu zpráv odfiltrují zhruba 625 tisíc nevyžádaných e-mailů. Tyto blacklist servery samy aktivně vyhledávají rizikové mailservery, které pak umisťují na své seznamy. Ty mají rozděleny do několika kategorií, konkrétně black, white, yellow a brown, podle toho jakou důvěryhodnost e-mailový server má a jaké z něj jsou zachytávány zprávy.

whitelist Důvěryhodný server nerozesílající spam
blacklist Server blokovaný kvůli spamu
yellowlist Server rozesílající spam, ale i kokrektní zprávy
brownlist Server rozesílající pouze spam, ale zatím ne tolik aby byl zablokován

Následuje ověření hlavičky a průchod specializovaným antivirovým a antispamovým řešením Cloudmark. Cloudmark je komerční produkt běžící přímo na serverech poskytovatele e-mailového řešení (v tomto případě konkrétně na třech), který podrobně analyzuje každý e-mail a učí se rozpoznávat nevyžádané zprávy na základě nastavených pravidel. Zároveň využívá centralizovaného řešení Cloudmarku, které pomocí svých serverů pomáhá s analýzou a zároveň odesílá prakticky neustále ve 30 vteřinových intervalech aktualizace na server poskytovatele. Oproti dříve využívanému Spamassasinu si administrátoři pochvalují zejména nižší vytížení serverů, ale i lepší efektivitu při detekci nechtěných e-mailů.

Náměstí v Ktiši

Po průchodu Cloudmarkem, který odstraní dalších zhruba 50 tisíc e-mailů, jsou zbylé zprávy konečně zařazeny do fronty a doručeny do schránek příjemců.

Na závěr našeho rozhovoru jsme ještě jednou nakoukli přímo do datacentra, prohlédli jsme si připravované nové prostory, nejnovější připravované přírůstky i zajímavá disková pole od EMC. Ale o tom třeba zase příště.


Reklama
Virtual server Basic 300 Kč/měsíc
Virtual server Profi 900 Kč/měsíc
Webhosting Dynamic
(3 GB prostoru, 10 e-mailových schránek, PHP 5.3, ASP, ASP.NET 4.0)
79 Kč/měsíc
Webhosting Exclusive
(15 GB prostoru, hosting E-MAIL, PHP 5.3, .NET 4.0)
499 Kč/měsíc
Hosting E-mail
(10 e-mailových schránek, POP3, IMAP4, SMTP vč. SSL, webmail)
19 Kč/měsíc
www.forpsi.com

 

Filip Marvan

Administrátor serverů a diskových polí pracující pro společnost Aira Group.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Webhosting a e-maily za devatero horami

Úterý, 3 Červenec 2012 - 16:36 | Milan Leszkow | Prosím napište nám detailnější informace na admin...
Pátek, 29 Červen 2012 - 20:51 | brk | Nemám rád poštu od Forpsi. SMTP server bez...
Pátek, 29 Červen 2012 - 10:02 | Milan Leszkow | Uvedený poplatek není za instalaci či používání...
Čtvrtek, 28 Červen 2012 - 17:06 | HKMaly | ... a s tim 1.20 € / 1.44 € za PostgreSQL si taky...
Čtvrtek, 28 Červen 2012 - 17:04 | HKMaly | Copak 20GB, to sice neni moc profi ale jako...
Čtvrtek, 28 Červen 2012 - 09:33 | danieel | Vzdyt to je virtualni server... pokud potrebujete...
Čtvrtek, 28 Červen 2012 - 09:31 | Any Xav | U forpsi jsem měl fyzické servery dlouhá léta a...
Čtvrtek, 28 Červen 2012 - 08:05 | Arnie J | to má nějaký vliv na funkci?
Čtvrtek, 28 Červen 2012 - 00:11 | Anonym | Forpsi, to je firma u které bych si v životě...

Zobrazit diskusi