Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Microsoft rozdává Windows 8 zdarma - nedopatřením. A moc legální to není

Windows 8 Media Center
Windows 8 „obsahují“ zajímavou vlastnost: „nemají“ Media Center Pack. Způsob, jakým se do Windows 8 instaluje, je dost nešťastný. Momentálně totiž umožňuje získat Windows 8 zcela zdarma…

Na úvod je potřeba říci, že tento fígl samozřejmě není legální. Windows 8 Media Center Pack smíte legálně nainstalovat pouze na legální Windows 8 Pro. Jinými slovy: musíte mít licenci k Windows 8 Pro a tuto licenci můžete technicky vzato upgradovat na Windows 8 Pro s Media Center Packem.

Jistě víte, že Microsoft momentálně nabízí Media Center Pack zdarma a bude tak činit až do konce ledna příštího roku (pokud jej tento problém nepřiměje s tím rychle přestat). Stačí zadat e-mail, opsat antispamový kód a vyčkávat, až vám do e-mailové schránky dorazí instalační klíč pro Media Center Pack i s návodem, jak jej zadat a aktivovat (to vše do 31. ledna 2013).

Registrační e-mail pro sadu Windows 8 Media Center Pack
Registrační e-mail pro sadu Windows 8 Media Center Pack

Fígl je v tom, že Windows 8 s Media Center Packem jsou de facto vyšší edicí, než je samotná edice Windows 8 Pro. Vzdáleně to připomíná technologii Windows Anytime Upgrade, kdy jste mohli např. nižší edice Windows Vista či Windows 7 upgradovat až na nejvyšší Ultimate verze. Podobně to funguje i v tomto případě. Vy tak vlastně legálně dostanete klíč na něco, co je ekvivalentem „Windows 8 Ultimate“. Nelegální je jen jeho použití, nemáte-li předchozí licenci na Windows 8.

A teď to nejzajímavější, tedy technické provedení. Správný postup je takový, že si koupíte Windows 8 Pro, vložíte klíč, aktivujete a poté instalujete Windows 8 Media Center Pack postupem uvedeným v e-mailu. Patřičné soubory jsou součástí instalačky Windows, takže se vlastně jen „odemkne“ patřičná funkcionalita a technicky vzato se povýší verze Windows 8 Pro na Windows 8 Pro s Media Center Packem. Po internetu kolují na realitě založené zvěsti, že si „piráti“ aktivují Windows 8 dočasně proti KMS serverům a takto „naoko legální“ (ve skutečnosti nelegální) instalaci povýší na legální Windows 8 s Media Center Packem. Tato aktivace pak už není dočasná, ale trvalá. Aktivace normálně projde ve spolupráci s oficiálními servery Microsoftu.

Windows 8 Pro with Media Center
Windows 8 Pro with Media Center - vyšší edice než Windows 8 Pro

Celé to lze dokonce neuvěřitelně zjednodušit. Jelikož součástí instalačky jsou i patřičné soubory této vyšší edice (Windows 8 s Media Center Packem), stačí pouze existující instalačku upravit tak, že z ní uděláte instalačku hotové edice Windows 8 s Media Center Packem. Na internetu na to lze najít nástroj, který to za vás udělá na několik málo kliknutí za několik málo minut.

Takto upravenou instalačku pak lze použít přímo k čisté instalaci edice Windows 8 Pro with Media Center. Kouzlo celého řešení spočívá ve skutečnosti, že nyní už nezadáváte instalační klíč pro původní Windows 8 Pro, ale rovnou instalační klíč, který vám zdarma přistál v e-mailu. Oproti serverům Microsoftu dojde k aktivaci a hotovo, máte nejvyšší verzi Windows 8 zcela zdarma. Znovu připomínáme, že to není legální, jedná se prakticky o zneužití technologie Windows Anytime Upgrade (resp. jejího ekvivalentu ve Windows 8) a (zatím bezplatné) nabídky na Windows Media Center Pack k Windows 8 Pro.

Co nás bude zajímat asi nejvíce, je, zda se to Microsoftu podaří ošetřit. Vtip celého řešení a jeho obejití totiž spočívá v tom, že to není chyba, ale vlastnost. A ta se opravuje hůře. I po ukončení promo akce, kdy lze Windows 8 Media Center Pack získat zcela zdarma za vyplnění e-mailu, totiž bude Media Center Pack nabízen za cenu oproti plné verzi Windows naprosto směšnou. V souvislosti s nedávno uniklými informacemi o tom, jak prodeje Windows 8 nenaplňují očekávání, si skoro říkáme, že to až vypadá, jakoby to snad byl i skrytý záměr.

Zdroje: 

Z důvodu snahy nepodporovat nelegální užívání Windows 8 skutečný zdroj neuvádíme, ale píše o tom skoro celý internet.

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Microsoft rozdává Windows 8 zdarma - nedopatřením. A moc legální to není

Středa, 13 Únor 2013 - 00:47 | User Account | Tak trochu jsem hodnotil jak je napsaný článek....
Středa, 19 Prosinec 2012 - 08:38 | al sl | clanek uz neni pravdivi chyba byla zablokovana
Sobota, 8 Prosinec 2012 - 11:51 | Jantar | A co downgrade na win 7? Předpokládám, tento...
Pondělí, 26 Listopad 2012 - 13:10 | trip x | Diky ! toto je jedina odpoved ktera ma uzitnou...
Pondělí, 26 Listopad 2012 - 01:06 | zx cygnus | Windows výrobci předinstalovávají na naprostou...
Pondělí, 26 Listopad 2012 - 00:14 | trodas | Je vidět, že když nejdou prodeje, tak jsou...
Neděle, 25 Listopad 2012 - 21:13 | Richmond | Od jisté doby začínám mít podezření, že ty cracky...
Neděle, 25 Listopad 2012 - 21:07 | Richmond | JJ, říkám tomu pexeso protože se tam vizuálně...
Neděle, 25 Listopad 2012 - 16:02 | Ji Si | To je podobné, jako by Vám vadilo, že pro windows...
Neděle, 25 Listopad 2012 - 12:58 | Kedar Míša | Diky tomu, ze je to zadarmo, tak to stoji za prd...

Zobrazit diskusi