Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Windows 8.1 Update 1 oficiálně ke stažení. Přinášíme přehled všech novinek

Prostřednictvím Windows Update, ne Windows Store jako v případě Windows 8.1, je od dnešního dne Microsoftem distribuován aktualizační komplet s názvem Update 1. Co nového přináší?

Z velké míry se jedná o kosmetiku, která má především zlehčit život uživatelům, kteří své osmičky ovládají především klávesnicí a myší, zkrátka neholdují či nedisponují dotykovým ovládáním. 

Oficiální odkazy pro ruční stažení z Windows Update

Pokud se vám nechce čekat na automatické doručení skrze Windows Update, zde jsou oficiální odkazy pro ruční stažení jednotlivých aktualizací.

Poznámka: Instalujte je přesně v pořadí, v jakém jsou výše uvedené. 

Novinky: Rozhraní Modern UI

Restart/vypnutí a vyhledávací tlačítko

Umístění power a vyhledávacích funkcí v „kouzelném“ rohu obrazovky bylo prý dle Microsoftu pro mnohé nevyhovující – časté stížnosti se prý dotýkaly právě tohoto „problému“. Aktualizace Update 1 přináší obě tlačítka i do prostředí Modern UI do pravého horního rohu na hlavní obrazovce.

Dlaždice dostaly kontextové menu

Dlaždice v Modern UI rozhraní se dříve nastavovaly kliknutím a vybráním patřičné volby z lišty, která vyskočila ve spodní části obrazovky. Aktuálně po update je tato lišta nahrazena desktopovou kontextovou nabídkou, která se vyroluje přímo na samotné dlaždici.

Internet Explorer

I na IE dojde. Respektive dojde na úpravu dotykového rozhraní. To nyní dostane možnost rychlého nastavení, aniž by bylo nutné se přepnout do desktopu, stejně tak si může uživatel zvolit, zdali chce ukotvit zmenšenou verzi panelu adresa do spodní části prohlížeče.

One Drive

S aktualizací Update 1 dojde i ke změně jména cloudového úložiště i přímo v systému, v nastavení synchronizace se místo SkyDrive nyní nově objeví nové aktuální označení One Drive. (Objeví se k němu také ikonka v system tray.) Více k důvodu přejmenování služby jsme psali zde.

Zobrazit více aplikací

Již při aktualizaci osmiček na Windows 8.1 došlo k řadě kosmetických změn právě v oblasti zobrazování jednotlivých dlaždic – lepší přizpůsobení uspořádání aj. Update 1 přináší do nastavení v položce Dlaždice možnost „Zobrazit více v zobrazení Aplikace více aplikací“. Tato kosmetická změna upraví velikost jednotlivých zástupců aplikací tak, aby se jich na obrazovku vešlo co možná nejvíce a nebylo nutné se hodně posouvat mezi jednotlivými sloupci.

Přehled o aktualizacích a nových aplikacích

V zápatí Modern UI se nyní zobrazuje informace o nově nabytých aktualizacích či instalacích programů a aplikací. Zároveň v zobrazení Aplikace jsou nové programy označené štítkem. Tato informace se určitě hodí, Windows 8.1 změnilo chování aplikací – nově nainstalované se již automaticky nezobrazují po své instalaci na hlavní stránce jako připnuté aplikace.

Místo na disku

Přepracovaný nástroj pro správu volného prostoru na disku se nyní objevil v nastavení počítače pod volbou Počítač a zařízení. Jedná se o jednoduchý analyzační nástroj, který vám zobrazí, které typy souborů zabírají na disku nejvíce místa, a pomůže případně hromadně s jejich odstraněním.

Novinky: Rozhraní Desktop

Aplikace z Windows Store na hlavním panelu

Hlavní panel v desktopovém rozhraní umí nyní nově připnout a minimalizovat aplikace jako jiné běžné programy - lze v nastavení zakázat/povolit volbou „Zobrazit aplikace pro Windows Store na hlavním panelu“.

Aplikace dostaly horní lištu a rychlý náhled

Minimalizace či zavření aplikace lze nyní jednoduše si zvolit najetím kurzoru do horní části obrazovky. V pravém rohu jsou zmíněná tlačítka pro minimalizaci a úplné zavření aplikace, levý horní roh skrývá volbu pro rozdělení obrazovky (a také vlastně minimalizaci a zavření).

Na hlavním panelu v desktopu lze do aplikace najetím na její ikonku zobrazit rychlý náhled, u některých aplikací je k dispozici i zrychlená volba ovládání.

Hlavní panel je k dispozici odkudkoliv

Hlavní panel z desktopu lze nyní vyvolat najetím do spodní části obrazovky i v prostředí Modern UI. Stejně tak v jedné či více najednou spuštěných aplikací z Windows Store.

Bootování přímo do desktopu, jiné výchozí aplikace

Volba bootování je na dotykových zařízení stále záležitostí uživatelské volby. Počítače, které ale nedisponují dotykovou obrazovkou, se po nabotoování automaticky po instalaci Update 1 budou přepínat do desktopového prostředí. Stejně se tak systém bude chovat i u výchozích aplikací. Zkrátka pokud systém nedetekuje po přihlášení do Windows dotykovou obrazovku, přeskočí samovolně do desktopu a výchozí aplikace pro otevírání (například obrázků) se přehodí automaticky z Modern UI na ty desktopové (v tomto případě na Windows Prohlížeč fotografií).

Vyšší možnosti škálování pro displeje s vysokým DPI

S Update 1 dojde také ke zlepšení podpory pro displeje s vysokým rozlišením. Uživatelé si budou moci vybrat hned s několik nových možností škálování – stejně jako měřítka až do výše 500 procent.

Snížení požadavků na systém

Očekávaná optimalizace pro budoucí potenciální růst na zařízeních se slabší výbavou, především low-end tabletech. Podle informací od Microsoftu bude Windows 8.1 po aktualizaci plně schopný běžet na zařízeních pouze s 1 GB RAM a vystačí si s úložným prostorem o velikost 16 GB.

Jiří Molnár

Pracoval zde pět let jako šéfredaktor serverů CDR.cz, DIIT.cz a PCPoradenstvi.cz. Aktivně se podílel na tvorbě obsahu všech tří webů, primární rolí však bylo řízení redakčního týmu a prosazování marketingové strategie. Dnes pracuje jako IT konzultant a frontend vývojář na volné noze.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Windows 8.1 Update 1 oficiálně ke stažení. Přinášíme přehled všech novinek

Pátek, 11 Duben 2014 - 11:07 | Pepa Starý | Kdyz stahnu,pomoci vaseho odkazu,zachova mi...
Středa, 9 Duben 2014 - 15:38 | Riman | 887,6 MB pro x64 verzi
Středa, 9 Duben 2014 - 15:21 | DDR0 | jak velká se vám ta aktualizace ukázala? Mě...
Středa, 9 Duben 2014 - 10:21 | Riman | Tak jsem si udělal zálohu aktuální instalace a...
Středa, 9 Duben 2014 - 10:13 | Daniel Křenský | nejsem si jistý ve správci jsem to nenašel ale...
Středa, 9 Duben 2014 - 09:27 | Pety | A zkusil jste to na dotykovém stroji - jestli tam...
Středa, 9 Duben 2014 - 08:52 | penodc | No to kontextove menu je tam pro uživatele s myší...
Středa, 9 Duben 2014 - 08:04 | sa bo | neběží ti náhodou tento proces TUbeItAdBloccKAp ?
Středa, 9 Duben 2014 - 07:34 | Daniel Křenský | nevím čím to je ale možná update 1, reklamy v...
Úterý, 8 Duben 2014 - 23:01 | BTJ | Jako android je proste nabubrela a neprehledna...

Zobrazit diskusi