Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

9. srpna možná začal vývoj Windows 9 zvaných Blue

AMD Trinity Windows 8 tablet koncept 01
Když už jsme upoutali vaši pozornost nadpisem, který je shrnutím toho nejdůležitějšího, pojďme si to ještě „ve stručnosti“ okomentovat a vrátit se lehce k Windows 8 a podobnosti s Windows Vista…

Kapitoly článků

1.  Spoleh na úspěch WinRT

Nejprve trochu k meritu zprávy. Vyšla na serveru Winbeta.org a kdybychom ji chtěli rozcupovat na kousky, museli bychom říci, že zjednodušeně to, co jsme uvedli v nadpisu, se v celé zprávě objevilo několikrát, jen s jiným slovosledem. Zpráva dodává, že jde o drby a nikdo neví, jestli jsou vlastně pravda.

OK, tak nechme zprávu zprávou a zaměřme se na podstatu sdělení. Proč? Windows 8 ještě nejsou pořádně na trhu a už se dělá na „Windows 9“? Co se asi tak může nyní tvořit na Windows 9, když Microsoft doposud nemůže znát reakci trhu na Windows 8? Píší si programátoři hlavičky? Definují proměnné? Vymýšlejí nová čísla verzí? Nebo už skutečně reálně přemýšlejí nad tím, jak bude nový systém Windows vypadat?

Zkusme vzít jako fakt poslední nastíněnou možnost. Microsoft je poměrně velká firma s několika produkty s významnou tržní silou. Windows mezi takové produkty bez diskuze patří a tak si Microsoft může celkem jednoduše diktovat, jakým směrem se bude svět výpočetní techniky vyvíjet. Musí přitom sice odhánět hromadu otravných much v podobě úředníků, kteří kdesi vzali moc regulovat úspěšné subjekty (bez ohledu na to, jakým způsobem subjekty svého úspěchu dosáhly), ale jinak je víceméně neohroženým hráčem na trhu. Ohrozit jej může pouze nějaká velká chyba (především jeho vlastní) a my si po fiasku s Windows Vista říkáme, jaká chyba by ještě musela přijít, aby se Microsoft nějak zakymácel v základech. Zlí jazykové tvrdí, nebo si to alespoň myslí, že je řeč o Windows 8.

Systém Windows 8, ať už si to někdo připouští, nebo ne, je Microsoftem skutečně plánován jako zatraceně velká revoluce mezi Windows. Evidentní snahou Microsoftu je opustit Win32 a přijít s WinRT. A protože to samozřejmě tak jednoduše nejde, opustit Win32, které je dnes alfou a omegou celého stávajícího ekosystému Windows, musí být nějaký čas udržována zpětná kompatibilita. Zároveň je potřeba ale tlačit WinRT vpřed, jinak si budeme hrát pořád na kompatibilitu a nikam se nepohneme. Toto jsou důvody, proč je desktopová verze schopna běhu WinRT i Win32 aplikací a proč jí není schopná verze pro procesory ARM (kromě toho, že Win32 je ještě relativně dost svázáno s procesorovou architekturou, zatímco WinRT, když to hodně, ale opravdu hodně zjednodušíme, je high-level záležitost postavená na HTML5 a JavaScriptu, což dnes běží už skoro všude bez ohledu na hardware). Shodou okolností tak nové zajímavé gadgety typu tablety (postavené typicky, nikoli však výhradně, na ARM platformě) dostanou WinRT (tudy se to bude tlačit vpřed) a desktop bude mít také Win32 (záchranná brzda, kdyby se z plánu A stal plán F, jako že by to bylo „úplně f p…“).

Může se samozřejmě stát, že svět WinRT odmítne - minimálně v desktopu (typickém desktopu), kde to skutečně, ať se na to podíváme, jak chceme, vypadá jako špatný vtip. V tabletech má WinRT reálnou šanci na úspěch, o tom žádná. A tak je velkou otázkou, co to vlastně bude Windows 9, nebo Windows Blue (momentálně by to mělo vyjadřovat jedno a to samé, přičemž Windows Blue tomu má říkat Microsoft a Windows 9 široká veřejnost, která si už odvykla na krycí jména, jako byly třeba Whistler (Windows XP) či Longhorn (Windows Vista). Jde o nástupce ARM verze, x86-64 verze, nebo to opět bude systém typu „tváříme se, že obě verze jsou v podstatě jedna a tatáž“? Nechápejte nás špatně – skutečně ani při nejlepší vůli nemůžeme Windows 8 a Windows RT považovat za jeden a tentýž operační systém, když oba umí něco jiného (alespoň v tom smyslu, že Windows RT neobsahují Win32 a tudíž si na nich současné aplikace nespustíte – i systémy Windows pro procesory Intel Itanium uměly spouštět Win32 aplikace, protože obsahují emulátor, běží to sice pomaleji, ale nějak to funguje, nebo alespoň ta snaha tam je – ve Windows RT nedošlo ani na tu snahu, cílem je nastolit nový ekosystém WinRT a co nejdřív se zbavit pout Win32, jakkoli je v nich světu IT dobře).

Kapitoly článků
1.  Spoleh na úspěch WinRT

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku 9. srpna možná začal vývoj Windows 9 zvaných Blue

Středa, 22 Srpen 2012 - 23:57 | Damel | Blue je obecné kódové jméno pro Windows, tak jako...
Středa, 22 Srpen 2012 - 21:52 | Jiří | Podle názvu odhaduju, že se hlavounům v MS nelíbí...
Sobota, 18 Srpen 2012 - 17:54 | Txy | Obvykle si vystačím s cca 20 okny, každé má v...
Pátek, 17 Srpen 2012 - 05:11 | BTJ | Povinne cteni pro WIFTa http://tirania.org/blog/...
Pátek, 17 Srpen 2012 - 04:32 | BTJ | Ehm, krom cire spekulace celeho clanku, tak je...
Pátek, 17 Srpen 2012 - 00:15 | gurulix | Jak už jsem naznačil "v kauze" ikonky,...
Čtvrtek, 16 Srpen 2012 - 23:50 | Sob | Ja tu myslenku chapu a cas od casu bych nejakou...
Čtvrtek, 16 Srpen 2012 - 21:17 | Shal | Tak toho bych se opravdu nebál :D
Čtvrtek, 16 Srpen 2012 - 16:37 | Damel | Už počtvrté píšete o desktop aplikacích i když je...
Čtvrtek, 16 Srpen 2012 - 15:36 | gurulix | Velkými písmeny jsem vypíchl na co se zaměřit,...

Zobrazit diskusi