Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Co může nabídnout webhosting na Windows?

FORPSI Windows hosting hardware
Většina webhostingových služeb dnes využívá operačního systému Linux a na něm nasazeného webového serveru Apache spolu s PHP a MySQL. To ale v žádném případě neznamená, že by jiné konfigurace webhostingů neměly co nabídnout. Naopak! Podívejte se s námi na to, co by vám mohl nabídnout webhosting nad operačním systémem Windows a jaké jsou jeho výhody či nevýhody.

Proč vlastně hostovat na Windows? Pokud vyvíjíte aplikace pro moderní ASP.NET, tak ani jinou možnost nemáte. Naopak i na Windows serveru dnes můžete bez problémů pracovat s PHP, takže jedním z důvodů může být právě určitá univerzalita a možnost hostovat rozšířené PHP i ASP na jednom serveru. Dalším důvodem může být podpora celé řady serverových aplikací přímo od Microsoftu (například databáze MSSQL, Sharepoint nebo předpřipravené web aplikace), které jistě mají co nabídnout. A v neposlední řadě to mohou být i různé speciality ve správě a administraci, které hostingové společnosti ke svým Windows hostingům nabízejí a o kterých bude dále řeč.

Není žádným překvapením, že nabídka komerčních ASP/ASP.NET hostingů u nás není zdaleka tak rozšířená, jako PHP. Možná bychom je zvládli spočítat na prstech obou rukou a z velké části za to může Microsoft sám. Ono provozovat hosting na operačním systému od Microsoftu v dobách Windows NT, 2000 a 2003 bylo spíše utrpením, způsobeným jednak nestabilitou, složitou konfigurací, ale i nedostatečnou funkcionalitou. Změna nastala až s příchodem Windows Server 2008 a následnou rozšiřující R2 edicí. Na webovém serveru IIS 7 už je vidět značný pokrok, kdy Microsoft konečně začal naslouchat přáním hosterů a komunity, čímž se mu podařilo postavit kvalitní, výkonné a stabilní řešení pro provoz Windows webhostingu, který se v poslední době stává díky rostoucí oblibě ASP.NET i velice žádaným.

Pojďme se ale podívat trochu blíže na to, jak takový Windows hosting vlastně vypadá z pohledu provozovatele a co vše dnes může nabídnout nám uživatelům. Měli jsme totiž možnost trochu nahlédnout do zákulisí (nebo spíše záservří) Windows webhostingu u FORPSI a o tuto zkušenost bychom se s vámi rádi podělili.

Windows webhosting od FORPSI je určen pro hostování klasických ASP, ASP.NET ale i PHP aplikací. Provozují jej na osvědčeném operačním systému Microsoft Windows Server 2008 R2, který kombinují s virtualizační technologií Microsoft Hyper-V, díky které je možné velmi dobře a efektivně rozkládat zátěž mezi větším množstvím fyzických serverů. Jako webový server je zde k dispozici nejnovější verze IIS 7.5.

Windows hosting FORPSI FORPSI Windows hosting hardware

Přístup k webhostingu je možný přes klasické FTP, včetně varianty šifrovaného FTP připojení přes SSL. Specialitou pro zvýšení bezpečnosti dat je pak vlastními silami vyvinutý modul, který dokáže filtrovat přístupy k FTP na základě lokality (země), ze které uživatel přístup povolí (nastavení je zcela pod kontrolou každého uživatele). A pokud bychom ještě zůstali u bezpečnosti, každý jednotlivý webhostingový účet má na serveru vyhrazen vlastní aplikační pool (samostatný proces), čím je zajištěna bezpečnost a vzájemné oddělení webových aplikací.

Od verze 7 nabízí IIS dva režimy práce, jednak Classic což je původní režim starších verzí IIS, ve kterém bylo možné rozšířit funkčnost pouze pomocí ISAPI filtrů zpracovávaných jednou knihovnou. Nově je výchozím režimem Integrated, ve kterém je možné HTTP handlery a moduly spouštět přímo. Výhodou hostingu u FORPSI je, že si režim může vybrat a nastavit každý sám, dle vlastních preferencí. Zvolit si lze i ze starších verzí ASP.NET (verze 4.0 nebo starší) a ASP.NET MVC (verze 3 nebo starší).

Ale nejde jen o ASP/ASP.NET, v nové verzi IIS Microsoft zapracoval na podpoře PHP aplikací, například přidáním nativního FastCGI modulu, což je právě výhodné pro výše zmiňovanou univerzalitu webhostingu. U FORPSI si můžete zvolit PHP ve verzi 5.3 nebo starší 5.2. Navíc jsou zde k dispozici dva rozšiřující moduly přímo z dílny Microsoftu, konkrétně SQLSRV (zajišťující nativní podporu MSSQL) a WinCache což je PHP akcelerátor, obdoba například známého APC.

Z čeho vybírat je i v oblasti databází. Jako malé datové úložiště se nabízí embedded SQL Server Compact (zjednodušeně řečeno obdoba SQLite), pro větší projekty jsou pak k dispozici MySQL i MSSQL. Tyto databáze jsou provozovány na samostatných strojích, MSSQL ve verzi SQL Server 2008 R2, MySQL ve verzi 5.1. O spojení s těmito databázemi se v případě PHP starají knihovny mysql, mysqli, sqlsrv včetně pdo a v případě ASP.NET nativní .NET Framework Data Client, OLEDB, ODBC a Connector/NET.

O rewrite pravidla se stará na IIS 7.5 modul URL Rewrite 2.0, který mimo jiné umožňuje jednoduchý import pravidel z Apache mod_rewrite. Z důvodu vyšší kompatibility provozuje FORPSI na serverech i placený modul ISAPI Rewrite 3 od společnosti Helicon, který se stará o zpracování pravidel Apache mod_rewrite umístěných přímo v souborech .htaccess. Pro zjednodušení práce vývojářů ASP a ASP.NET aplikací jsou na serverech FORPSI nainstalovány placené přídavné komponenty Dimac w3Jmail, ASPSmartUpload, Persits ASP E-mail, Persits ASP Jpeg, Persits ASP Upload a Persits ASP PDF. Tyto rozšiřující komponenty zjednodušují práci s odesíláním emailů, zpracováním obrázků, uploadem souborů a generováním PDF dokumentů.

Windows hosting FORPSI - administrační control panel

U FORPSI se dle vlastních slov snaží zákazníky omezovat co nejméně a z tohoto důvodu je ASP.NET na serverech provozován v režimu full trust, PHP s nastavením safe_mode OFF a klasické ASP mohou plně využívat FSO, CDOSYS či parent paths. Každý webhosting má k dispozici pro ASP a ASP.NET aplikace 192 MB fyzické operační paměti na serveru. Webhosting je velmi vhodný pro provoz oblíbených ASP.NET opensource aplikací typu DotNetNuke,  BlogEngineNET, mojoPortal, ScrewTurnWiki, Kentico či YetAnotherForum. U PHP je memory_limit nastaven na rozumných 128 MB a bez problémů na tomto webhostingu běží spousta aplikací Drupal, Joomla, Wordpress či PhpBB. Velkou výhodou je možnost většinu těchto aplikací nainstalovat do prostoru webhostingu pomocí připraveného instalátoru aplikací takzvaně na jedno kliknutí. Tento instalátor má každý uživatel dostupný ve svém Control panelu.

A na čem Windows webhosting FORPSI vlastně běží? Virtuální servery jsou rozděleny mezi více než dvě desítky fyzických serverů značky DELL, konkrétně modely R610. Servery využívají procesory Intel Xeon L5630, 24 GiB operační paměti a 6× SAS 10 tis. rpm disky v RAID 10. Servery určené pro běh databáze pak mají stejnou konfiguraci, ale používají rychlejší 15 tis. rpm SAS disky.

Abychom měli představení hostingu na OS Windows u FORPSI kompletní, nesmíme zapomenout na tři zajímavé doplňkové služby. První z nich je zpracování statistiky přístupů k webu, ke kterému je použit software SmarterStats. Tato aplikace zpracovává logy IIS serveru, které jsou jinak uživatelům poskytnuty i v nezpracované podobě, do přehledných grafů.

Druhou službou je zpřístupnění záloh dat webu přímo na FTP, které jsou k dispozici ze tří různých časů: jedna z minulého dne a dvě týdenní zálohy (ze dnů pondělí a čtvrtek).

Třetí službou je čím dále více oblíbený přístup k webu zabezpečený SSL certifikátem, kde je k dispozici buď nedůvěryhodný certifikát od FORPSI nebo důvěryhodný, zprostředkovaný od renomovaných certifikačních autorit.

Filip Marvan

Administrátor serverů a diskových polí pracující pro společnost Aira Group.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Co může nabídnout webhosting na Windows?

Pátek, 7 Září 2012 - 15:16 | Pavel Krejčí | WinCache má vážné problémy se stabilitou a práci...
Pátek, 7 Září 2012 - 00:20 | Pavel Doležal | PROBOHA! Co je to za otřesné PR? Takové politicko...
Čtvrtek, 6 Září 2012 - 10:29 | LojzaN | Jako reklama dobry.. ale propagovat Hyper-V na...
Úterý, 4 Září 2012 - 20:12 | bubak123 | Umi to SSH? Opravili uz konecne notepad?

Zobrazit diskusi