Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Podíl Windows XP spadl pod 40 %

Windows XP - 7
Asi nikoho nepřekvapí, že podíl operačního systému Windows XP bude už jen klesat. Momentálně některé titulky hlásají, že spadl pod 40 %. Je důvod k radosti?

Když NetApplications řeknou, že podíl Windows XP je pod 40 %, tak by se tomu dalo i věřit, protože statistiky NetApplications obvykle Microsoftu nadržují, minimálně v případě webových prohlížečů určitě, protože to počítají trochu jinak. Jenže pohled na graf jako celek říká, že 39 % dnes není vůbec špatný výsledek. Vždyť Windows 7 mají jen o 5 procentních bodů víc (44 %).

Windows XP se zkrátka povedly, chce se říci. Je tomu ale skutečně tak? Co vlastně stojí za tím, že Windows XP jsou stále druhým nejpoužívanějším operačním systémem?

Pokusím se to okomentovat čistě ze svého pohledu. Windows XP jsou tu velmi, velmi dlouho, ten systém byl uveden v roce 2001, Service Pack 2, který z něj udělal to, čím je tento systém prakticky dodnes, je tu s námi od roku 2004. To je už skoro dekádu, chybí jen dva roky. Systém Windows Vista měl nahradit XPčka, přišel však až v roce 2007 (6 let po uvedení Windows XP je fakt dlouhá doba) a navíc byl přijat velmi chladně. Měl výrazně vyšší hardwarové nároky, řadu problémů, které se časem vychytaly, a ukrutně obtěžoval uživatele ptaním se na každou pitomost, což byl výsledek snahy zvýšit bezpečnost, kterou tak dlouho opomíjel a kterou třeba uživatelé Linuxu považují za samozřejmou (prostě dělat všechno s právy nejvyššího admina není moc dobrý nápad).

Trn z paty si Microsoft vytrhl až kleštičkami jménem Windows 7, což byl vlastně „konečně dodělaný systém Windows Vista“. Řada uživatelů cítila, že i přes skutečnost, že jim Windows XP vyhovuje, je potřeba se pohnout někam dál. Systém Windows stárne, čím více záplat obsahuje. Snad je to i cílená vlastnost, která má učinit čerstvý a dosud záplatami nezasekaný systém v očích uživatele jaksi lepším. Windows 7 měl oproti Windows Vista navrch v několika faktorech: byl méně otravný, více dodělaný a pochopitelně byl nový, nezasekaný a snad vůbec jako první OS od Microsoftu neměl vyšší nároky než jeho předchůdce. Osobně podezřívám Microsoft, že uvedl Windows Vista ve stavu, v jakém byl ten systém uveden, jen proto, aby se dobře prodávaly Windows 7. Uživatelé totiž skutečně z velké části Windows Vista přeskočili a naskočili rovnou do vlaku Windows 7. Svět jde dál.

Dva roky po uvedení Windows 7 se láme chleba a Windows 7 si vyměňují s Windows XP roli jedničky na trhu. Brutálních 11 let po uvedení Windows XP ztrácí tento OS titul lídra trhu. Neuvěřitelné. Proč až tak pozdě? Protože Windows XP na hromadu věcí opravdu stačí. A běží i na starších počítačích (Windows XP lze rozchodit (rozběhat už by bylo silné slovo) i na starém Pentiu MMX). Kdyby nebyl svět tak závislý na Windows platformě, možná by ani dnes nebyly Windows 7 tak moc vepředu. Ale možná by taky mohly být ještě o dost dál. Znáte to s těmi rybami…

Můžeme se sáhodlouze bavit o tom, zda byl systém Windows XP povedenější než Windows 7. O tom, který je pokročilejší, nemá smysl hovořit, žádnými myšlenkovými pochody nelze dojít k Windows XP (leda bychom za téměř výhradní znak pokročilosti považovali uživatelskou přívětivost). I Windows Vista byl pokročilejší systém. Jenže se hůř používal, byl nedospělý, nedodělaný, zatímco Windows XP byl léty prověřený a odladěný systém. Nejen popularita, ale i povedenost Windows 7 určitě z velké části stojí na nepopularitě a nedomrlosti Windows Vista. Pořád je tu ale otázka, zda je Windows XP povedenější než Windows 7. Znovu připomínáme: dva roky po uvedení Windows 7 a 11 let po uvedení Windows XP se teprve dostává Windows 7 před Windows XP. To není samo sebou.

Tento měsíc i v grafu NetApplications spadne operační systém Windows Vista pod souhrnnou křivku „Others“. Na tu bude mít zřejmě velký vliv růst podílu operačního systému Windows 8. Ten má nyní, měsíc a kus po uvedení, i podle NetApplications stále menší podíl než Linux (bavíme se o desktopu). NetApplications navíc rozlišují Windows 8 na tři kategorie: Windows 8 (bez dotyku), Windows 8 Touch a tzv. „Windows 8 RT Touch“ (čili prostě Windows RT).

Údaje platné k listopadu 2012

Windows 8 přináší do světa Windows ještě šílenější prvek než Windows Vista. „Osmičky“ jsou ale na rozdíl od „Visty“ dodělané a stejně jako „sedmičky“ nevyžadují lepší hardware (tedy pokud pomineme nutnost procesoru s PAE/SSE2/NX, což se dá v době uvedení považovat skoro za samozřejmost). Jde jen o to, zda trh přijme nový způsob ovládání. Na té „tradiční Windowsové části“, kterou tvoří stará dobrá plocha a vše, co s ní souvisí, není nic zase až tak šíleného, pokud pomineme Ribbon i v průzkumníku a absenci nabídky Start (která je už delší dobu natolik otřesná, že je opravdu efektivnější programy hledat). Naproti tomu Metro Windows 8 UI mění návyky zažité výrazně více let, než jak dlouho jsou na trhu XPčka. Bude bezpochyby hodně zajímavé sledovat životní pouť Windows 8 a především Windows RT, které jako takové nenahrazují nic a jsou jen něčím novým.

Zdroje: 

na motivy článku na AfterDawn

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Podíl Windows XP spadl pod 40 %

Neděle, 16 Prosinec 2012 - 18:33 | spc | existuje aj nieco ako `zaujmy spolocnosti`, a...
Neděle, 16 Prosinec 2012 - 03:25 | Damel | Přiznávám jim právo dělat si svůj produkt, na...
Neděle, 16 Prosinec 2012 - 02:53 | spc | Ano, niektore auta dokonca ani standardnu radiacu...
Sobota, 15 Prosinec 2012 - 20:40 | Damel | Obávám se, že ani s těmi auty nemáte pravdu....
Sobota, 15 Prosinec 2012 - 19:24 | spc | Na to je velmi jednoducha odpoved -> takzvany...
Pátek, 14 Prosinec 2012 - 13:18 | Damel | Přeci nemůžete vidět jen sebe a nemůžete si...
Pátek, 14 Prosinec 2012 - 12:48 | spc | A technicky zdatni si dokazu vela veci vypnut (ak...
Pátek, 14 Prosinec 2012 - 12:39 | spc | Preto by bolo vyborne, keby vydali nejaku `...
Úterý, 11 Prosinec 2012 - 07:27 | Max Devaine | Všichni ve WinXP vidí jen to dobré a v ostatním...
Úterý, 11 Prosinec 2012 - 04:14 | Richmond | Tak hlavně, že tohle Visty neměly co :D Ale ty...

Zobrazit diskusi