Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

YouTube slaví 7. narozeniny, stále trhá rekordy

YouTube, 05/2012
Letí to, letí. YouTube, služba, která zcela změnila tvář internetu a bez které si jej už dnes jen těžko dovedeme představit, slaví 7 let své existence. Jak je na tom dnes?

Nejdřív malé upřesnění k datu: tisková zpráva Google přišla včera, ale třeba Wikipedia uvádí datum spuštění 14. února 2005 (ten den byla zaregistrována doména) - to jen tak na okraj pro případné šťouraly :-).

Každopádně projekt založený třemi někdejšími zaměstnanci PayPalu (Chad Hurley, Steve Chen a Jawed Karim) se postupně vypracovával až přišel zlomový moment a koupil jej Google. Během sedmi let existence se YouTube dostalo do dnešního stavu, kdy je na jeho servery uploadováno 72 hodin obsahu každou minutu.

Z YouTube se tak stala zcela mainstreamová služba, kdy, a to se doufám shodneme, z oněch 72 hodin minimálně 50 připadá na naprostý balast případně reuploady videí, kterým YouTube zařízl audio stopu kvůli stížnosti majitelů práv, nebo videí, která jsou jen tisícím pokusem v nekonečně řadě kterak na YouTube dostat na několik úseků rozsekaný film, než si toho opět nějaký majitel práv všimne. A to nemluvíme o experimentech s takřka nekonečnými videi o délce stovek hodin.

Na YouTube se bohužel plně projevila stále přetrvávající pokřivenost kolem práv k audiovizuálním dílům, kdy velmi často člověk narazí na video, které v ČR prostě nepřehraje, zatímco na jiných službách tohoto typu jej ještě příslušné organizace nezachytily. YouTube je v tomto tak trochu obětí svého vlastního úspěchu a faktu, že jej vlastní Google - je první na ráně. To ale nic nezmění na tom, že představuje jednu z nejlepších věcí na internetu a zářnou ukázku toho, že komunitní portál je v dnešní době nenahraditelný - vždyť kde jinde byste před rokem 2005 hledali například amatérská videa z nějakého conu z roku 1973, kterého se zúčastnil Isaac Asimov? Na YouTube takové video najdete. Sice v mizerné kvalitě z ohrané letité VHSky, ale je zde. Žádný "vlastník velkého obsahu" by nic takového nikdy nevydal, protože by se mu to nezaplatilo. A to ani nemluvíme o kanálech jako Authors@Google a podobných, které obsahují stovky rozhovorů s lidmi, které jsme ještě před 15 lety často znali jen jako malou položku v encyklopedii nebo na záložce knihy.

Takže velké díky za YouTube a přejeme hodně štěstí i do let nadcházejících.

Tagy: 
Zdroje: 

tisková zpráva Google

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku YouTube slaví 7. narozeniny, stále trhá rekordy

Středa, 23 Květen 2012 - 18:33 | Jan | Date Joined: Jul 15, 2006 A to si pamatuju, že...
Úterý, 22 Květen 2012 - 13:40 | petrsv1 | Jo jo, jak je napsáno v článku.... Youtube byl...

Zobrazit diskusi