Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Změny v roadmapě GlobalFoundries, názor Xbit labs

AMD „Fusion“ APU („Zacate“ / „Ontario“) se dvěma jádry „Bobcat“
Platforma AMD Deccan, do které APU Krishna a Wichita patří, měla přinést výkonnější čtyřjádrová CPU Bobcat a v kombinaci s 28nm výrobou zlepšit poměr spotřeba / výkon stávající platformy Brazos. Nyní se však zdá, že to má Deccan docela nahnuté a pokud se vůbec objeví na trhu, nebude to dříve než v polovině příštího roku…

Kapitoly článků

2.  Změny v roadmapě GlobalFoundries, názor Xbit labs
GlobalFoundries roadmapa (Q4 2011)
aktuální roadmapa GlobalFoundries

Také nám není jasné, jak SemiAccurate přišlo na změnu (či zpoždění) v rozvrhu 28nm SHP výroby. Její start je vyznačen přesně v polovině roku 2012 stejně jako tomu původně bylo u 22nm SHP v loňské roadmapě (došlo tedy ke změně procesu, nikoli ke změně časového rozvrhu). Smysl by naopak dávala spíš souvislost s 28nm HPP procesem, který byl sice v roadmapě od počátku, ale který stále není dostupný (zatím jede pouze 28nm HP výroba).

AMD mobile client solutions, roadmap 2011 2012 2013

SemiAccurate dále uvádí, že AMD chystá náhradu v podobě Brazos 2.0, nicméně poslední prezentace AMD znázorňuje obě platformy vedle sebe. Brazos 2.0 - i kdyby se náhradou stal - byl evidentně chystán dříve, než ke zrušení Deccanu došlo.

Podívejme se pro změnu na druhý názor. Podle Xbit labs Deccan z roadmapy pro rok 2012 zcela zmizel (roadmapu samotnou ale nezveřejňuje). Nejprve ve zprávě Xbit zmínil, že problém je pravděpodobně v 28nm procesu TSMC, později formulaci změnil na problém v 28nm procesu GlobalFoundries (původní verze zprávy je k dispozice např. na aphnetworks).

AMD Fusion PCB background

Zdá se, že se k uším SemiAccurate a Xbit labs dostala jen samotná informace, že Deccan zmizel z roadmapy, nic víc. Veškeré uvedené důvody už jsou jen hypotézami a logickou konstrukcí, která se tuto změnu snaží vysvětlit (nepříliš přesvědčivě - ať už zmínkou o 28nm SHP nebo o výrobě u TSMC). Pokud je skutečně vydání zrušeno, viděli bychom to spíš na nějaký zádrhel u 28nm HPP procesu GlobalFoundries.

Teoreticky by sice AMD mohla návrh čipů upravit pro 28nm linky TSMC, ale prakticky je jejich použití nereálné. Kapacita TSMC pro 28nm proces je velmi limitovaná (AMD kvůli tomu pravděpodobně bude muset nové grafické karty vydávat na etapy) a nemůže si jí dovolit blokovat dalším produktem. AMD navíc jako spoluvlastník GlobalFoundries nebude mít zájem ve výrobě preferovat konkurenční TSMC, není-li to nezbytně nutné.

Jen pro úplnost připomínáme, že změny se netýkají APU Trinity, které je vyráběné na 32nm SOI procesu.

Kapitoly článků
2.  Změny v roadmapě GlobalFoundries, názor Xbit labs

Diskuse ke článku Přeskočí AMD čtyřjádrový Bobcat Krishna a Wichita?

Čtvrtek, 24 Listopad 2011 - 14:22 | webwalker | Zajímavý je článek z digitimes, který už v červnu...
Čtvrtek, 24 Listopad 2011 - 12:20 | Rocman | V té roadmapě GlobalFoundries úplně chbyí 22nm,...

Zobrazit diskusi