Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Další upřesnění plánů Intelu pro tento rok

Intel logo staré
Oproti mému článku z 6. února se objevilo několik nových poznatků, které stojí za sdělení. Jde především o přechodu Celeronů z Pentia III jádra na Pentium 4 jádro a informace o prodeji Pentií 4 Willamette a Northwood.

Pokud si chcete udělat jasno v tom, co kdy Intel letos uvede, můžete se směle vrhnout na čtení článku "Plány a ceny Intelu pro rok 2002" z 6. února. Nejnovější úpravy plánů Intelu v něm mění jedinou věc: Celeron 2.0 GHz se nebude v posledním čtvrtletí tohoto roku, ale až v prvním čtvrteltí roku příštího.

A nyní se trochu zaměříme na Celeron. Jak už víte, posledním Celeronem s Pentium III jádrem bude s 0,13 mikronovým Tualatinem 1,4 GHz varianta, kterou Intel představí koncem příštího čtvrtletí. Zhruba ve stejnou dobu se objeví Celeron postavený na 0,18 mikronovém Willamette jádru Pentia 4. Oproti původnímu Willamette Pentiu 4 bude mít jen poloviční cache. Jeho životnost by měla být poměrně dlouhá - prozatím se počítá, že až do podzimu roku 2003.

Willamette Celeron nahradí další Celeron také s Pentium 4 jádrem, tentokráte půjde o Northwood. A jelikož má Pentium 4 Northwood 512 kB L2 cache, dá se očekávat, že Celeron s tímto jádrem bude mít znovu polovinu, tedy 256 kB. První takovýto Celeron bychom mohli uvidět na pultech obchodů na začátku příštího roku, ale ještě není jasné, na jakých frekvencích.

Budeme pokračovat informacemi o regulérních Pentiích 4. U Pentia 4 probíhá pomalu, ale jistě přesun z 0,18 mikronového Willamette na 0,13 mikronové Northwood jádro. Zatímco na konci prvního čtvrtletí bude poměr vyrobených Willamette a Northwoodů 2:1, na konci druhého to bude už naopak 1:2 ve prospěch Northwoodů.

A s koncem třetího čtvrtletí prakticky skončí Pentia 4 s Willamette jádry. Ony budou ještě dostupné ještě zhruba rok poté, ale jako součást programu na ukončení jejich výroby. Ale jak jsem psal výše, s Willamette jádry se budeme potkávat až někdy do druhé poloviny roku 2003 v Celeronech.

Diskuse ke článku Další upřesnění plánů Intelu pro tento rok

Žádné komentáře.