Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Chudák ten, kdo má nástupce

Tazko to hodnotit. Urcite velky vpliv ma na to ludska psychika a samozrejme reklama. Rychle vydavanie novych modelov a zastaravanie starsich, tlak marketingu na nakup noveho modelu atd.
Ale myslim ze tu funguju aj pragmaticke argumenty. V niektorych oblastiach je ten vyvoj pomalsi, niekde sa ta rychlost rozne meni. Tak isto je rozdielna realna a moralna zivotnost zariadeni. To je nesvar modernej doby ked vecsina dnesnych vyrobkov tak tak prezije svoju dobu zaruky. Ale myslim ze sa tu objavuje este jeden "model". Casto krat vyrobca doda na trh vyrobok ktory vyzera super a ma konecne funkcionalitu na ktoru zakaznik cakal. Po zakupeni zisti ze to sice ma danu fiunkciu ale bud je tazko pouzitelna, alebo nefunguje uplne korektne alebo su tam dalsie obmedzenia. A tak caka na nejaku opravu alebo update lenze vo vecsine pripadov na to vyrobca kasle. Po nejakom case vyda novy model kde tvrdi ze dany problem bol vyrieseny lenze po zakupeni zrazu zakaznik zisti ze bud prestane fungovat to co fungovalo pred tym alebo sice danu funkcionalitu opravili ale pridali zasa nove moznosti ktore nefunguju a aj tak len degraduju pouzivanie samotnej veci. A to sa deje prave casto v IT, elektronike ale uz to prerasta aj do dalsich tovarov. Osobne si myslim ze dost neprijemny dopad na toto bude aj dnes moderne IoT a rozne senzory ktore maju poniektore firmy potrebu uz pchat pomaly aj do chleba.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Jen ať ten vývoj pokračuje tempem jakým chce... Pro mě osobně čím rychleji tím lépe hlavně u foťáků, protože ten nekupuji nikdy úplně nový. Dneska se dají koupit např. první či druhé generace bezzrcadlovek za zlomek jejich původní ceny, prostě kdo si počká ten se dočká a ušetří nemalé peníze, které může investovat jinde. Třeba do exotické dovolené, kterou si zvěční bazarovkou ;-)

Mé díky jdou k "early adopters" kteří platí plné ceny za novinky a ženou vývoj kupředu.

+1
+23
-1
Je komentář přínosný?

Presne nieco taketo som chcel po precitani clanku ist napisat :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Zmínil bych speciální případ, kdy vám vylepšení novější verze umožní být konkurenceschopnější nebo umožní prostě dělat něco, co dřív nešlo. Např. zrovna ta XPro-2 pokud vím má spoustu věcí, po kterých majitelé XPro-1 toužili. U nějaké grafické karty může být jedna vlastnost tím, co rozhodne, jestli si někdo zahraje novou hru nebo ne (pamatuju, když vyšel Zaklínač, kolik lidí najednou upgradovalo grafiky). U zrcadlovek zase pamatuju ten rozdíl v kvalitě fotek z divadla, když jsem konečně přešel na fullframe.
Takže ano, můžete čekat a ušetřit a nebo koupit hned a pokud vám ta věc vydělává, může se dokonce rychle zaplatit.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

S tímhle souhlasím.
Pokud nabídne výrazně vyšší citlivost, výrazně vyšší dynamický rozsah (odhaduje se 3,5-4) a rychlejší ostření s desítkami dalších vylepšení, pak je to upgrade zásadní.
Pokud nabídne někdo procesor o 10% rychlejší, pak je to na úrovni zvýšení DR o 0,5 nebo rozlišení 0 20%. To není pro uvažujícího jedince důvod k upgradu.
Sám mám třeba 2600K a měnit není ani za co. CPU funguje stabilně s nízkým napětím na 4,8GHz a zvládá bez extrémních napětí 5,15GHz. To, že za 3 roky není lepší CPU je spíš divné.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Nemusí jít nutně o bazarovky. Kámoš se před časem rozhodl, že zkusí nahradit telefon s Andoidem iPhonem. Jelikož byla tenkrát 6 na spadnutí, tak těch pár dnu počkal a pak si hned koupil 5S se slevou jako starší model. 6 stejně nechtěl kvůli velikosti.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

O čem by se jinak psalo ?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ach jo..... kdyz neco kritizuji, tak bych nemel delati to same:

"Prvnímu modelu X-Pro1 ale už dávno došel dech a na upgrade se netrpělivě čekalo."

"Dneska to byl Fujifilm X-Pro2 pohřbivší svého předchůdce X-Pro1, pár týdnů předtím Nikon D5, který začal posílat do důchodu staříky jménem D4s a D4."

Vysledek je ten, ze uzivatel ktery netusi o co jde ziska dojem, ze jeho 3 roky stary fotoaparat je co se tyce modernosti a funkci ekvivalentem deskoveho fotoaparatu z konce 19 stoleti a ze se ho musi co nejdrive zbavit. Deset let stareho aparatu jako je Canon 5D Mark I by se nedotkl ani dlouhym klackem, prestoze ten aparat stale produkuje perfektni fotografie.

Co se tyce toho X-Pro1, nove telo stoji pod 12.000 Kc (Ebay z Nemecka nebo Anglie), neni duvod ho nekoupit (i kdyz nekdo tvrdi ze mu "dosel dech" aniz by specifikoval jak se to projevuje). X-Pro2 bude stat po uvedeni do prodeje trojnasobek.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

To je slušná schýza :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

u "došel dech" měly být uvozovky. Nějak jsem na ně zapomněl. Toť vše.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

U posilani do duchodu take maji byt uvozovky?

Tech uvozovek potom chybi dost, skoro bych rekl ze vsude :-)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Jen lidi kupujte novější a novější produkty. Čím dříve si koupíte novější produkt, tím dříve si bude někdo moc koupit ten starší. Né každému vadí, že má o generaci či dvě starší produkt a dají se na tom ušetřit nemalé částky

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

no podle me ale existuje i druha situace. nekdo proste v danou chvili potrebuje koupit nejakou vec. bud odesla do vecnych lovist a oprava neni rentabilni, nebo ji ztratil ci mu byla ukradnuta. nicmene pak na na vyber celou radku generaci produktu a ja vzdy volim pokud mozno tu nejnovejsi nebo relativne novou. tam se vam ta statistika taky trochu slucuje s early adopters.
nehlede na uzivatele, kteri uz planuji novy produkt a naopak cekaji na nejakou konkretni generaci produktu aniz by koupili tu soucasnou. proste jeste oddali nakup aby mohli rovnou koupit tu novejsi, kdyz uz to kupuji a dlouho zas nebudou menit. ti jsou ve vasich statistikach take early adopters. a nerikejte ze to jsou early adopters. podle me to jsou v nekterych pripadech dokonce ti chytrejsi lidi jako napriklad ted v grafickych kartach. tech 28nm uz tu bylo tak dlouho, ze zkusim risk a pockam si rovnou na 14nm

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

U zbrusu nových produktů a takových těch horkých marketingových novinek může být problém i v tom, že mají nějakou tu skrytou vadu, která se projeví až časem a o které tak logicky kupující neví a pak je nemile překvapen. Poslední dobou jsme to mohli ostatně vidět skoro v každém odvětví, které se takto hekticky rozvíjí, v procesorech, mobilech, grafických kartách atd.

Nicméně si myslím, že u procesorů do PC je to hodně diskutabilní a nemyslím, že lidé houfně nakupují nový procesor hned po té, co je vydaný s tím, že se zbaví té předchozí generace. Myslím, že toto odvětví a celý jeho vývoj spíše stagnuje a že defakto opravdu není důvod si kupovat procesor nový, pokud stávající funguje. Ostatně nejspíše proto výrobci HW brečí, že prodeje PC klesají. Lidé prostě nemají potřebu kupovat nové věci do PC, pokud stávající funguje, protože z hlediska výkonu tím tolik nezískají. Nejlépe jsou na tom z tohoto hlediska asi grafické karty, které přece jen mají tu životnost kratší (z hlediska výkonu), ale ani tam to není nijak zásadní.

Něco jiného je to třeba u mobilů. Tam to hektické nakupování nových věcí funguje skvěle a je to hodně dynamicky se rozvíjející trh. Občas se tak stane, že si člověk koupí mobil za 20 tisíc a zjistí, že se ohýbá, přehřívá, nebo nefunguje tak, jak by měl a podobně. Ale když je to nový, každý to vidí a je to IN, tak to lidé kupují. Mobil se stal součástí image člověka, ne funkční věcí, tedy alespoň u mnohých.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Tak v první řadě ta tendence být neustále na špici vývoje je záležitost několika nadšenců, nedělal bych z toho obecný trend.
Ze všech lidí co znáte, kolik si kupuje vždy poslední model mobilu, foťáku, procesoru, grafiky, … jakmile přijde na trh?

Kromě toho to jsou právě tihle nadšenci (ještě společně se snoby), kdo táhne technologický vývoj. To oni jednak chtějí pořád nové technologie a jednak jsou ochotní je výrobcům zaplatit na maržích.

A zároveň to jsou právě tihle lidi, kteří starší generace těch zařízení prodávají těm, kdo víc hledí na poměr cena/výkon.
Bez lidí, kteří si každý rok či dva koupí nový ajfoun, by z bazarech nebyly staré ajfouny za přijatelné ceny. Kdyby každý majitel nového auta s ním jezdil tak dlouho, až z něj zůstane neopravitelný šrot, velká část národa by neměla čím jezdit (protože na nové auto nemají a staré jim nikdo neprodá).

No a ten závěr je s prominutím pitomý. Nekoupit si novější přístroj, protože ten současný je pořád ještě dobrý, je naprosto legitimní úvaha. Ale obdivovat dobu, kdy by spousta lidí třeba lepší přístroj chtěla, ale nebylo možné si ho koupit, mi připadá zvrácené.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nejak mi uniká pointa článku. Preto, že existuje nástupca nejakého modelu, neznamená, že si ho idem hneď kúpiť. Ak niekto fotí na D4, tak ho asi nebude hneď meniť za D5, ale zase ak má niekto D3-ku, tak pre neho už bude mať výmena nejaký zmysel. Nie že by D3 bol zlý foťák, ale ak už plánujem výmenu aparátu, lebo starý už blíži ku koncu životnosti, alebo jednoducho D5 ponúka niečo, čo potrebujem k foteniu (napr. dobrý výstup na vysoké ISO), tak prečo by som mal ďalších 10 rokov fotiť starím foťákom ktorý má horší výstup a môže sa mu pokaziť závierka práve v najhoršej chvíly.
Alebo sa pozrime an autá. Dajme tomu, že si niekto kúpil v roku 2004 novú Octaviu II, a v roku 2012 ju vymenil za novú Octaviu III, tak ho hneď odsúdíme?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ja som kupil na jar Nikon P7800, lebo nastupca P8000 neuzrel svetlo sveta. Ano, P7800 by potreboval vyladit software, ale zjavne uz nikto v Nikone na tejto vetve produktov nerobi. Ostatne znacky/modely mi z roznych dovodov nevyhovovali.
Vo fotaku urcite nemusim mat GPS/NFC/Bluetooth/WiFi. Tieto technologie nemaju vplyv na kvalitu fotografie, akurat cucaju bateriu.
A keby aj vysiel nastupca, tak urcite nebudem hned menit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S odstupom 5-tich rokov musim skonstatovat, ze vyrobcovia chvilu hladali cestu, ktorou ist a cast segmentu zhltli mobily. Nikon P7800 stale foti pekne, ale uz mojim narokom nevyhovuje. Teraz by som rad vlastnil Olympus OM-D E-M10 Mark IV. Kazdy pokrok znamena dvojnasobna cena. Moja predstava je stale rovnaka: nechcem velky fotak a tiez nie strasne drahy. Uvidime co prinesu vianoce...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Je to právě i tahle schopnost současných firem nabízet stále dokonalejší a dokonalejší produkty, která nás odvádí od tvořivosti a využívání věcí na maximum směrem k prostému pasivnímu konzumu."

Holá pravda. Před 10 lety jsem s pájkou, leptadlem a tišťákem udělal přítelkyni dálkový ovladač na vibrátor s celkem slušným dosahem. No a dnes je to standard. :/

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Z tvého příspěvku není úplně jasné, kdo používá ovladač a kdo vibrátor... :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Právě běží v telce reklama "nejmenované" firmy. Opět uvádí na trh lepší zubní kartáček. ( ... a výrobci zubních past, pracích prášků jí zdatně konkurují - bělá je bělejší...). ;-) Sakra - tak proč furt musím k zubaři a žena kleje, že se zase něco špatně vypralo v dokonalé luxusní automatce.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.