Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Co dělají Canon a Nikon špatně?

Za posledních 10 let se svět digitálních fotoaparátů drasticky změnil a mám dojem, že Canonu a Nikonu tak trochu ujíždí vlak
blog

Fotografie zažila mnohé éry. Původní éra skleněných desek tak, jak ji můžeme vidět třeba i v sérii filmů o jistém náčelníkovi Apačů žijících v bývalé Jugoslávii, nevydržela věčně. Časem ji vystřídaly přenositelnější formáty, kdy lze jmenovat přelom 20. a 30. let 20. století a příchod kinofilmových dálkoměrů Leica a svitkových dvouokých zrcadlovek Rolleiflex. Ale ani ty nevydržely věčně, o pár desítek let později nastala zlatá éra zrcadlovek a postupně se etablovaly filmové materiály jako Kodachrome, Tri-X atd. - později následované jednoduše použitelnými barevnými pozitivy či negativy, dotaženými k dokonalosti v procesu C-41. Nemluvě o instantní fotografii. V 90. letech začal nástup digitálních fotoaparátů, který představoval asi nejbrutálnější revoluci v tomto téměř 200 let starém oboru.

Co ale můžeme s jistotou říci, je to, že už skončila éra digitálních kompaktů, které existovaly jen proto, aby mohly digitály s ohledem na vysoké úvodní ceny a složité výrobní postupy a technologie používat i běžní smrtelníci v podobě relativně levných přístrojů. To už začínala éra digitálních zrcadlovek s většími snímači. Jenže i ta se pozvolna blíží počátku svého konce.

Někteří to pochopili, takový Olympus je opustil již dávno, Sony nechává jakž-takž dobíhat svoji řadu za přispění hybridních přístrojů s polopropustným zrcátkem, svou zvláštní polo-skomírající existenci si nadále prožívá Pentax, takže jen Canon a Nikon se pravověrně drží svého kopyta.

O obou firmách lze ale říci, že možná proto, že se jim nepovedl vstup na jiné trhy, tedy bezzrcadlovky s vyměnitelnými objektivy a velkými snímači. O něco lépe si vedl/vede Canon, Nikon to v podstatě se svou řadou 1 již zabalil. Ale jakkoli si vedou dobře na trhu D-SLR, jde o trh stále se zmenšující, zatímco třeba smartphony rostou. Přitom nic nebránilo ani jednomu z těchto výrobců navázat spolupráci na smartphonovém trhu s dravými čínskými výrobci generických smartphonů. Tak jak to udělal třeba Leica.

Aktuálně mi to připadá, že Canon i Nikon promarnili vhodný moment za změnu svého směřování na poli digitálních fotoaparátů. U obou tak trochu zamrzl vývoj, běžné spotřebitelské zrcadlovky prodělávají jen mírný evoluční vývoj, stále nenabízí 4k video (srovnejte s Panasonicem a řadou GH) a stále nikam neposouvají technologii snímačů (zatímco Fujifilm se přes SuperCCD čipy propracoval k současným EXR snímačům a Sigma předvedla několik generací Fovenů).

Povšimněte si také, že nám vzniká nový trh středoformátových bezzrcadlovek. Trh, který nabídne více přístrojů za cenu kolem čtvrt miliónu - cenu pekelně vysokou, ale ve srovnání s 50Mpix Canony s daleko menším snímačem a omezenými obrazovými schopnosti zejména na vyšší ISO a cenovkou 100 tisíc Kč za tělo, to tak hrozné není. Je klidně možné, že tento „APS-C SF“ segment bude další, kam se výrobci vydají, nicméně zatím nikde ani náznak toho, že by se tu chtěli účastnit i Canon a Nikon. Ostatně nikdy střední formát pro spotřebitele v těchto firmách nebyl, narozdíl od Pentaxu, Fujifilmu, Hasselbladu atd.

Trochu se začínám o Canon a Nikon bát. Vlak jim dle mého již začal ujíždět. Ano, mohou klidně dalších 10 let žít ze své pověsti, protože setrvačnost nás zákazníků je velká. O tom větší v oboru, kde mnozí mají často celou baterii objektivů pro daný systém a přechod jinam by byl velice bolestivý. Nicméně logiku třeba toho nejnovějšího vývoje u Canonu, kdy pro své zrcadlovky s menším 1,6× cropovým APS-C snímačem a 24 megapixely uvede nový setový objektiv s horší světelností než jakou nabízel celých 15 let předtím, postrádám.

Také si můžete na Youtube všimnout jedné věci. Zatímco před 10 lety se doslova adorovala optická stabilizace v objektivech jako kvalitnější, dnes je tomu naopak. Pokrok ve výkonu a možnostech posuvu snímače, který předvedly zejména firmy Olympus a Pentax, je obrovský. A dnes už Youtubeři často volají spíše po tom, aby Canon a Nikon přestali prodražovat objektivy a zhoršovat jim optické vlastnosti implementací stabilizace (VR, IS) a namísto toho také uvedli zrcadlovky se stabilizací posuvem snímače. V očích minimálně určité skupiny případných zákazníků tak Canon a Nikon ztrácí už i v tom, za co byly ještě před pár lety chváleny.

Ale berte to jen jako můj názor.

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse k blogu Co dělají Canon a Nikon špatně?

Pátek, 24 Únor 2017 - 01:12 | Anonym | GX8 trpi na shuttershock, nebrat. Myslim, ze...
Čtvrtek, 23 Únor 2017 - 17:27 | Ano Ano | dual IS a elektronicka uzavierka je to co chyba...
Středa, 22 Únor 2017 - 20:55 | Luděk H | Jo, 2jka už měla osm let, tak šla do světa.
Středa, 22 Únor 2017 - 20:46 | Anonym | 5D Mark IV s nějakým pevným 135mm sklem na F2?...
Středa, 22 Únor 2017 - 20:29 | Anonym | ISO 6400 z miniaturniho GM1 - https://goo.gl/...
Středa, 22 Únor 2017 - 20:24 | Luděk H | Když jsem si večer cestou vlakem četl, tak sem si...
Středa, 22 Únor 2017 - 15:24 | R-M-X | Nečetl jsem celou diskusi, takže to tam možná už...
Středa, 22 Únor 2017 - 15:13 | ODSakEda | proc srovnavas hruzkyzjapkama??? Ja nepsal o...
Středa, 22 Únor 2017 - 10:00 | Ano Ano | DSLR su dinosauri. teraz frcia drony
Úterý, 21 Únor 2017 - 23:10 | DRK | Jestli problém výrobců fotoaparátů nebude spíš v...

Zobrazit diskusi