Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Dva roky na Linuxu: nelituji jediné minuty!

velky problem zatim furt vidim ze na hry zatim linux neni moc idelani. tak zacnete fandit vic Mantlu jinak se asi ani nedockate. dirertx12 na linuxu je asi jako z rise snu. videl bych ze zde maj velke dilema nvidia parmeni na linuxu :D

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

Je to přesně naopak. DirectX na Linuxu vlastně nikdo nepotřebuje (https://www.youtube.com/watch?v=-vk__hyOM2M). Dilema pařmeni s nVidii mít nemusí - mají skvělou podporu a můžou ze svých grafik tahat maximum. To se bohužel nedá říct o majitelích AMD, kteří musí mít na zdi seznam dvaceti uzavřených i svobodných ovladačů a k nim přiřazeno, při jaké činnosti dělá který nejméně problémů.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

to s nvidia na linuxu jsem myslel jako popichnuti, ze je paradoxni , ze ac muzou mit nejlepsi podporu ovladacu, tak stejnak musi vzhlizet a modlit se, aby AMD udelalo port Mantlu na Linux
jasny. vy directX na linuxu nepotrebujete, vy si urcite vystacite s openGL. ale kolik takovych her to podporuje. jasny asi neco rozjedete pres nejaky ty emulatory (wine a jine) ale bez ztraty kyticky to neni, co

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Ano, s OpenGL si vystačím. Proč by ne? Ono to, kolik her ho podporuje a nepodporuje se v porovnání se situací před několika lety výrazně mění. Před pár lety v něm běžel možná tak Urban Terror nebo Open Arena apod. klony na Quake 3 enginu. A nyní v něm běží Metro: Last Light, Dota 2 a mnoho dalších - tahle představa byla kdysi sci-fi. Někteří vývojáři už pomalu přicházejí na to, že když budou s OGL počítat od začátku, tak si vlastně ušetří práci s podporou Macu a Linuxu.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Pěkný troll článek. Tipuju, že se diskuze rozjede nejméně na 100 komentářů.

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

Pane Ježku, Vy, po tom co jsem četl Váš článek, "Kterak jsem se snažil za nesmyslné peníze, zresuscitovat svou starou kancelářskou mrdku", mě už nemůžete překvapit ani článkem "Jak jsem v jednadvacátém století, objevoval Ameriku" ... upřímně řečeno jsem dodnes nepochopil, co vlastně děláte na kdysi dááávno prestižním ( dnes takřka čistě bulvárním ) servu CDR :-D ...

+1
-26
-1
Je komentář přínosný?

prosím o odkaz na mnou napsaný článek "Kterak jsem se snažil za nesmyslné peníze, zresuscitovat svou starou kancelářskou m***u" (vulgarismus krátím).

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Tady pane Ježku - http://diit.cz/blog/upgrade-pc-2-zmenil-jsem-nazor .... tento článek svědčí o Vašem čistém amaterismu stejně přesvědčivě, jako je nezajímavý. A je samozřejmě NAPROSTO jedno, zda-li jeden a tentýž člověk píše nesmysly přímo na DIIT, nebo ve svém blogu na DIIT, tam prostě není co laskavě rozlišovat .... To, v co se proměnil původní CDR server, je skutečně smutný příběh, který pokračuje a píší ho diletanti jako jste Vy, děkuji Vám ....

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Vy jste se rozhodl jen urážet, takže tato diskuse nadále nemá smysl.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Ano, tohle je celkem běžná věta, když dojde argumet, nic jiného jsem ani nečekal. Mezi urážením a kritikou je obrovský rozdíl, to byste měl ve vlastním, "professionálním" zájmu co nejdříve pochopit, protože v opačném případě budete dále psát články ( pardon, blogovat, to je rozdíl ) stejně nevalné úrovně. Podívejte se jak se debatovalo na CDR třeba před deseti, patnácti lety, to teprve pochopíte co je urážení. A nikdo se neurážel a nesnažil se ukončit diskusi podobně okatým způsobem jako to děláte teď Vy, prostě se zamyslel, uznal chybu a šel do sebe ... a výásledky se dostavovaly a debaty měli přínos. Inu, člověk se furt učí ....

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Víte, pane Zanne, s pane Ježkem občas polemizuji a některé jeho výkřiky mi přijdou poněkud - hm, nejapné? Ale v tomto případě bych si dovolil článek, dokonce silně subjektivně laděný, více než obhájit. Sám mám jako ITík zkušenost jen s Linuchem serverovým a zastávám názor, že na desktopu to pro mě není z toho titulu, že jeho ekosystém(y) mi nenabízí ty aplikace, které bych rád viděl a používal (a i ty RAWy do toho patří) a neustálé žonglování s virtuálkami je sice akceptovatelné pro vývojové účely, ale svoji práci bych si na tom nedovedl představit.
Tento článek je sice trochu méně profesně laděný, než bych od profesionála očekával (zejména by mě zajímaly další úskalí, kterými se musel pan Ježek přebrodit, protože jsem ještě nezažil na Linuxu to slavné "configure&forget" ani na serverech - ono to tedy skoro odpovídá, jenže je to "install&install-1st-level-deps&install-2nd-level-deps&resolve-hell&reinstall&still-not-running&configure&configure&configure&and forget about it to keep your mind sane"), ale osobně přemýšlím už delší dobu, jak zařadit do svého portofolia i tuto platformu v trochu svižnějším režimu, než prohrabání milionů naprosto nesmyslných how-to, kde se člověk rozhodně neodzví jak to funguje (a kteréžto referenční manuály, existují-li vůbec, bývají zakopány asi na desáté stránce výsledků google).

A tenhle článeček docela hezky popisuje generické obrysy té cesty, co více, i její časovou náročnost, jediné, co vynechává je způsob, jak to zařídit, aby to člověk měl kompatibilní se zbytkem světa (doteď i v MS Office neusátle přepínám z ODF na nativní při ukládání). Ale za uvažování rozhodně stojí. Tedy shrnuto: to není objevování Ameriky, protože "jak přesedlat na jiný OS" rozhodně není znalost "všeobecně kulturního rozhledu" a článek se snaží vypíchnout (příjemné) věci, které se při tom udály a které mohou být i inspirující a pomoci shodnotit tuto cestu pro někoho, kdo by snad uvažoval o tom, že na ni teprve vyrazí.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Já Vám pane rheingolde děkuji. Vy řešíte Linuxová úskalí jako professionál. Schází Vám, řekněme alternativy k profesionálním software které znáte z Windows, to je naprosto vpořádku. Ono se není co divit, že nikdo nebude vyvíjet SW, který pro platformu MS-Windows stojí 100 tisíc, zdarma, či-li jsou stále oblasti, kde jestli chcete či nechcete, Windows se nevyhnete, tak to prostě chodí, jenže pan Ježek vpodstatě napsal, že Linux je nahouby, protože s ním neumí zacházet ( povídám vpodstatě pane Ježku a nechtějte po mě abych Vám ukazoval KDE jste to napsal, prostě si to po sobě přečtěte ) .... Je skutečně možné, že "článek se snaží vypíchnout (příjemné) věci, které se při tom udály", jenže mi jaksi uniklo proč tenhle článek, v roce 2014 vlastně vznikl. Přesněji řečeno, kdyby redaktor IT serveru napsal, že je s Windows 8 nespokojen ( + ještě další nějakou omáčku, aby byl článek dostatečně obsažný ) protože se mu nelíbí Metro a bez tlačítka Start je vpodstatě ztracen, tak byste si stejně jako já ťukal na čelo .... Nu, a tento článek vlastně není nic jiného :-)

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Nu, ten Váš příklad je moc pěkný, ale zrovna i to bych bral a to bez ťukání na čelo (a mimochodem to tady na tomto serveru popisoval tuším WIFT). Co víc, paradoxně to u mě Win8 pomohlo, protože u mě měly 3 nástupy, vždy se rozloučily po víkendu, i když přiznávám, že ze zcela nechutných osobních důvodů (poprvé chyběla podpora pro dotykové displeje - to není vtip! - a podruhé a potřetí jsem přišel o některé nádstavby IBM/Lenova, bez kterých už odmítám fungovat). Ale byl jsem připraven na nejhorší a díky tomu jsem to s nimi tvrdojšíjně zkoušel a hledal, kde tam jsou ty věci, které vím že umím nastavit a také je nastavit chci. A to i přes to (nebo snad díky tomu), že jsem byl WIFTem varován.
Suma sumárum: nemusím nutně sám zkoušet ověřovat, že vyfukováním cigaretového kouře do vody zlato nezvnikne, ale docela rád se dozvím, že to někdo opravdu vyzkoušel a co při tom zjistil. A pokud se takto dozvím, že někdo zjistil, že tímto způsobem sice zlato nevznikne, ale zato se posiluje vitální kapacita plic, pak - pokud mě to zajímá a za cenu oběti kouření je to pro mě výhodné - se do toho přesto nakonec sám pustím.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Víte, on WIFT je už prostě legenda, je to starý bombarďák, to co napíše má hlavu a patu, má obrovské zkušenosti a když tedy on ( nebo Jára Cimrman ) napíše, že vyfukováním cigaretového kouře do vody zlato nezvnikne, nebudu cítit potřebu to ověřovat, protože to prostě na základě toho co už autor předvedl lze považovat za fakt. Kdyby to ale ve svém "elaborátu" napsal třeba pan Ježek, tak si to raději ověřím osobně, protože průkopníci slepých uliček mě prostě nikdy nepřesvědčí :-)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

S těmi manuály je to ještě dobrá varianta, dokumentace Baculy je čtení na dva roky. A přitom po tom chci jedinou věc: tadyhle navolit že chci zálohovat toto, tohleto a tamto a chi to zálohovat na pásku. A pak už jen aby mi to říkalo, že mám pásky měnit.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Stale s uzasom sledujem co napise David Ježek ... jednoducho jeho pohlad mi pride demagogicky ... zostat pri 10 rokov starom HW pouzivat opensource system LEBO je FREE naozaj poznam ludi co slapu na low end strojov s linuxom obdivujem ich hlavne preto lebo to netlacia masam do hlav a idu si skutocne "svoje"... a moj nazor je naozaj kriticky preto lebo sam som ako prime system puzival linux nie 2 roky ale 4 roky az som ho definitivne "(de)gradoval" na poziciu server OS .... jeho stabilita je uchvatna tak ako aj jeho sprava ALE ako workstation som ho po 4 rokoch zavrhol a urcite by som ho neodporucil nikdy nikomu ako OS na workstation ci je to guru alebo bfu ( po vasom tusim bezny franta uzivatel) a vas nazor "zakaznik a jeho penazenka" mi pride pri sume do 100 eur nozaj smiesna .... k clankom ako je tento budem kriticky stale lebo som si cez to presiel sam a ako workstation OS nikdy viac! ako server os nikdy nic INE! preto by mi nevadilo ukazat na pozitivne stranky linuxu ako ws OS ani ako alternativu no ako nieco lepsie preciznejsie urcite nie a vadi mi to lebo vasich citatelov zavadzate neviem ci vedome alebo nevedemo je to jedno

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

Já s Vámi naprosto souhlasím ... je to všechno o tom CO člověk od PC chce a žádá. Když budu chtít PC ( třeba i tu vykopávku páně Ježka ) na nějakou kancelařinu a prohlížení webu, tak samozřejmě jakoukoli distribuci Linuxu lze použít a nebude problém. Nicméně tyhle články páně Ježka, už si koledují o to zařadit jej do žumpy typu Živě a podobně. Nic neřeší, nic neprokazují, nic nevypovídají a jsou to prostě jen bohapusté tlachy o "poměřovaní pinďourů" ..... Za deset let používání Linuxu, by toho snad napsal víc i průměrně inteligentní pavián .....

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

Rozlišujte laskavě článek od blogu. Jinak s vámi souhlasím, pavián je nepochybně inteligentnější než ježek.

+1
+29
-1
Je komentář přínosný?

Tak já nevím ale v titulku vidím 2 roky na Linuxu, ne 10 let na Linuxu... :)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Mě stačilo půl roku…jistě, mnozí namítnou, že Arch není úplně ideální distribuce, ale obávám se, že jiné by byly sice lepší, ale pořád by nedosahovaly na okna. Zejména v tom, že když potřebuju udělat COKOLI na voknech, tak sahnu na server kde potřebný nástro mám, nebo něco za deset minut najdu. Linux? To jsou mnohdy hodiny úporné snahy, zkoušení a nakonec mám buď neadekvátní náhradu, nebo to stejně rozjedu nestabilně ve WINE. Celkově podpora HW byla, je a bude v Linuxu vždycky tristní.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Naopak, podpora HW na Linuxu je na daleko lepší úrovni než ve Windows. Nestane se ti, že bys nesehnal ovladač, protože poslední byl vydaný pro XP a ty máš zrovna Sedmy.

A copak ti chybí za programy? Hry? To je pravda, na ně je lepší Windows.

Arch není pro každého, jako třeba takové klikátko Ubuntu. Arch je mé oblíbené distro nejen kvůli pacmanovi, který převyšuje apt-get.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

No jo, ten ovladač nenajdu taky třeba nikdy, tak to pak jo. U oken to vždycky fungovalo aspoň v nějaké verzi.

Celej koncept CUPS je tragédie. Skenery škoda slov.

Namátkou:

- editory fotek, grafiky
- dost jsem bojoval s editací videa
- dost jsem na notebooku bojoval i s rozumnou rychlostí VLC, audio a video výstupy ani nemluvím, děs běs
- funkční power management na Centrinu už bohdá nebude
- WinRAR leda v commandlinu nebo WINE
- diagnostické nástroje HW v Linuxu neexistují, nic neumí nebo nefungují

Před drahnými lety jsem zkoušel Debian, taky katastrofa. Na server to celkem ujde, byť mi dalo docela práci to tam dostat (nějaké exostické řadiče, dělaly docela solidní problémy i s vokny a vším). Můžu potvrdit, na server je to dobré, jinak na nic.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

"Celej koncept CUPS je tragédie."

To budete muset do Applu poslat konstruktivnější kritiku. :-) "Tragédie" není příliš konkrétní výtka.

"diagnostické nástroje HW v Linuxu neexistují, nic neumí nebo nefungují"

Co přesně vám v tomhle směru chybí?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A pracovat s Windows jte perfektně za půl roku uměl? To dost pochybuji .... A co se podpory HW týká ... nesledujte amatérské servery tohohle typu, sledujte, co se děje ve světě .... celá města, celé instituce přecházejí na Linux a čím se zvyšuje zájem o něj, tím stoupá i podpora ze strany výrobců HW, život prostě jde dál a kupředu a zaseknout se na nějakém názoru, protože jako začátečník jsem zvolil distro Arch, je ... prostě úsměvné.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Jo, to jsem říkal taky, ale už jsem z toho vyrostl a nemám potřebu si obhajovat, proč se mám střílet do vlastní nohy. Ve voknech totiž ani nemusím dotyčnou věc znát, všechno najdu v řádu desítek minut. Linux? To bylo utrpení na dny a mnohdy jsem to stejně nevyřešil.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Myslim ze jedna myslienka na konci clanku docela vystihla celu podstatu aj ked sa tvari ze nieje uplne vazna obavam sa ze je: "Člověk, pokud chce nadále používat něco tak obskurního, jak byl Linux před 5 až 10 lety, aby sáhl snad rovnou po OpenBSD". Cize mottom pouzivatela Linuxu je pouzivat nieco obskurne, trpiet pri tom a byt na nervy pretoze je to cool,free,open, underground, hackish a neviem co este. Co k tomu dodat. Toto maju byt tie hlavne atributy Linuxu, hmm. Skor mam pocit ze sa tu deje zasa medvedia sluzba Linuxu.

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

ono typek ma aj v niecom pravdu - byt rukojemnikom fasistov so silnymi chutkami na socialne inznierstvo z MS (ci podobnych firiem) opitych vlastnym vplyvom na svet je veeeeelmi neprijmne- no tak teda im unikneme, ale zas za aku cenu???

nechcem posobit ako nejaky `linux-hater` no moj osobny nazor je, ze je to aspon zatial `z dazda pod odkvap` :o(

napr.
-mozem kaslat na `DX sracky`, pretoze na linix vobec nie su! to je riesenie? Alebo znasilnovat hru nech nejak na ten moj linux vobec zbehne? Akoze sorry, mne staci znasilnovat piratsku verizu nech mi bezi pod win - a tam mam aspon jasnu motivaciu ;o)

-vychvalovat oddelenie OS od dat? vychvalovat mensiu fragmentaciu? vychvalovat amputaciu uzivatelskych dat z pricinkov patriacich OS???? ved to sa da aj na win, ano chujovsky MS robi tak nesmierne otrasne defaultne nastavenia ze je to udes (a vyrobci PC to este dorazia) - ale ked clovek chce, tak si to zoptimalizuje a nepotrebuje k tomu linux....

-a co sa tyka HW, tam mi bohato stacia rozbehavat moje vrazedne kombinacie s win (legacy spojeny s aktualnym HW), nepotrebujem este vyssi level obtiaznosti v spojeni s linuxom

Ale inak linuxu drzim uprimne palce, nech sa chlapci nejak dohodnu a zjednotia sily - a neodradzuju prilisnim fanatizmom.... Bolo by smutne keby nadalej jedina relevantna alternativa k fasistom z MS bola este vecsi fasisti z apple :o(

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

Zvláštní, já naopak vidím Linux jako cosi mimořádně neobskurního, protože pod tím jde spustit prakticky cokoli. Má to snad všechna un*xová API, co kdy vznikla (System V-like, BSD-like, a ta svoje vlastní), má slušnou spravovanou implementaci Win32 (WINE), a prakticky pro cokoli jiného (osmibity, minipočítače, mainframy, starší konzole) jsou v repozitářích tucty emulátorů celých systémů. Pod OpenBSD by to vše možná šlo zprovoznit také, ale nervy na to rozhodně nemám.

+1
+22
-1
Je komentář přínosný?

Moje zkušenosti s WINE jsou veskrze negativní, nepamatuju se, že by mi tam něco nepadalo.

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Provozuju pravda ve Wine jen zcela běžné aplikace jako je například deník pro zápis vysílačkových spojení a Sigma Photo Pro, ale nepadlo mi nikdy nic.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

"nepamatuju se, že by mi tam něco nepadalo"

Selektivní paměť rozeného pesimisty. :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak snad notepad a IE5 nebo co to v tom je, ale to je mi úplně na hovno, zrovna textový editory a Opera v Linuxu jakž-takž jdou. Všechno ostatní je utrpení. Slušný editor fotek? Kdeže. Vůbec editor obrázků? Hmpf. Diagnostické věci na HW? Na to snad do dneška neexistuje rozumnej program pro testování procesoru, natož grafické karty.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Jestli posuzuješ hlavní atributy Linuxu z osobního blogového zápisku jednoho nějakého náhodného uživatele Linuxu, tak to ledacos vypovídá i o Tobě, je ti to jasné, že jo?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

http://i.imgur.com/467Qkdc.jpg

Mna aj tak najviac pobavila staznost nad frustraciou z windows XP, v roku 2012 ;)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

hehe, to je skvělej wallpaper, díky :-).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Joojo, je to tak. Kdybych chtěl nějakou starou vykopávku předělat na funkční kancl, tak asi není nejhorší volba.
Každý člověk co jde ale s dobou občas potřebuje nainstalovat nějaké ty nové programy a to kvůli komunitě... prostě stáhne se, nainstaluje se, neřeší se, jede se... a na linux není všechno, hry samo taky ne. Ubuntu je pak takový hezký začátek linjuxového mainstreamu a tedy to, čeho vy linuxáci se můžete bát, nebo se z toho naopak radovat, sami předpokládám znáte plusy i mínusy :-).

souhlasím s ostatními, upozorňuju ale, že je to v rubrice blog, takže bych to zase tolik nekritizoval... i když značení blog by opravdu mohlo být znatelnější

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

funkční kancl? já o takovém využití nikde nehovořím.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Dobře... můžete pokračovat :-D... o čem to tedy vlastně je? Snažíte se říct, že i na starším počítači lze dneska skvěle pracovat a vůbec, multimediálně ho využívat bez velkých překážek? Je to onen cíl věty - já o takovém využití nikde nehovořím?

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Stačilo mi přečíst nadpis a už jsem věděl autora. :-) Ale tak jo, pro použití, která p. Ježek vyžaduje, asi lepší volba není. A asi bych souhlasil i s těmi měsíci učení se novému OS. Také jsem Linux zkoušel, Mint - bezproblémová instalace, základní SW šlapal super, ale dostat z toho něco víc, to už je o tom zmíněném učení. A to je ten problém - sorry, ale dřepákovat po práci u kompu, prolézat fóra na netu, před spaním si číst literaturu, na to fakt čas nemám. Klidně si mě kamenujte, ale to raději vemu těch pár stovek a budu pokračovat ve Woknech, které znám a na kterých mi jede SW, který potřebuji. SW inženýři a správci sítí budou mít jistě spoustu výhrad, ale mě, jako uživateli s prioritou na práci, připadají verze W3.11, W2000, XP a W7, které jsem používal, jako bezproblémové OS. Ale asi jsem pořádně nezkusil nic lepšího. ;-)

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

"neresim spybotove a podobne veci".

Jednoho takoveho tu mame tady. Viry neresil do chvile, kdy pritahl notebook s Ubuntu, kde mu najednou vyskocila znama hlaska ze ma vsechna data zasifrovana a kam ma poslat penize. Koukal na to jako puk, pak na to koukali vsichni linuxaci jak tele na novy vrata a jedine co zjistili bylo, ze tam ta potvora skutecne je ale i kdyz se nedostala z adresare home kvuli pravum, tak stejne zasifrovala skoro 2 TB dat. Nezbyvalo nic jineho, nez zaplatit.

To jsou holt ty linuxy kde si uzivatel mysli ze nepotrebuje antivir.

+1
-47
-1
Je komentář přínosný?

> Nezbyvalo nic jineho, nez zaplatit.

Je autorovi tejto rozpravky zname, ze tieto druhy ransomware nie su schopne data desifrovat?

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

dej odkaz na informace o existujicim ransomware pro linux, ktery zasifruje neco vic nez firefoxi cache. (ale imho odkaz nebude, je to jen straseni nelinuxaku...)

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Sem s důkazem.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

http://blog.malwarebytes.org/exploits-2/2013/07/qa-about-the-latest-html...

Tato verzia "policajneho viru" je znama tym, ze pobezi i v Chrome a Firefoxe na Linuxe, vratane schopnosti obzivnut po restarte prehliadaca. Je mozne, ze Peter hovoril o nom.

Samozrejme to nema nic spolocne s virusom a neexistuje ziadna sanca, ze by cokolvek zasifroval.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Taky se mi to objevilo, na notebooku s Debianem. Má data jsou zašifrovaná a mám zaplatit. Tehdy jsem se usmál, zavřel to okno a pokračoval dál. Jo, to jsou holt ty Linuxy, jde opravdu vím, že nepotřebuju antivir. Protože neexistuje, že by se mi něco samo spustilo, samo nainstalovalo a provedlo to něco, co bych si předem výslovně nevyžádal.

Takže dobrý pokus, ale lžete. A co mě nejvíc pobavilo, lež prozradila vaše neznalost toho, o čem lžete.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Ako prispevok na blog je to napisane dobre. Flamewars Win vs Linux su uplne zbytocne. Ja som rad za existujucu alternativu. OS/SW sa predsa vybera hlavne pre konkretne vyuzitie.Na workstations potrebujem Win kvoli Win olny SW ale na routeri,NTB len na net aj Mobile nemam s Linuxom resp Androidom ziaden problem. Na tom NTB ide Ubuntu docela svizne z USB 2 HDD.Na MB je zdochnuty IDE radic,niekto iny by to uz davno vyhodil. XP boli na ten ucel nepouzitelne.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasím s Vámi že "jiný" by už desku s mrtvým řadičem asi vyhodil, ono totiž málokdo bude riskovat že odejde něco dalšího a vezme to sebou i zbytek ( například data na HDD ) .... a to ani nemluvím o tom že provozovat polomrtvou desku při dnešních cená je prostě blbost, to nemá s Lin vs. Win vůbec co dělat ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pene Ježek, nenechte se odradit těma názorama, jsou to "jen" názory a ať mají jakoukoliv hodnotu. Obecná myšlenka, kterou jste napsal, je pro laiky srozumitelná. Jen nechápu ty oponovatele, proč furt hledají ve všeobecných sděleních nějaký psychoanalitický detaily a hned se chovaj jako odborníci největší, byť možná někteří i snad jsou. Jsme v Čechách a tady se nezavděčíte v podstatě nikomu.
Podobný příběh mám za sebou a kdybych jej sepsal, tak by mě asi vybombardovali tatéž, ale jak naznačuji výše, je to o české povaze a jen se pousmívám nad snahou některých dát všem najevo,jak jsou nad věcí. A Vy, co se snažíte "vynikat", nemontujte se do obecných sdělení a běžte se radši vyprdelit do specializovaných webů a článků na profesiální úrovni a tam můžete svý ega dokonale prosadit, tady u tohoto typu článku jste trapní a veřejnost na vás v podstatě kálí a je ji šumák takováto "odborné oponentůry". Laická veřejnost si problematiku využití jiného OS stejnak přebere po svém.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Obávám se, že laická veřejnost, čte Blesk a Noivinky.cz, takže si po svém články na IT zaměřeném serveru převere asi dost těžko, právě proto by články na IT zaměřeném serveru, neměly mít úroveň článků v Blesku a na Novinky.cz ....

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Já sice rozumím zcela významu rčení "abych poznal zkyslé mléko, nemusím sám mít vemeno", ale proč teda nezačnete pro diit psát sám, když to tu tak upadá?

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Pánové, hatujte si Linux jak chcete, ale faktem je, že od pátku hraji Civilization 5 nativně na Linuxu a XCOM: Enemy Unknown se blíží, takže z mojí už poměrně bohaté sbírky her na Steamu mi bez podpory zbývá pouze Mafia 2, kterou jsem dostal zdarma v jakési akci (ale tu si můžu pro změnu zahrát na Macu). A proč to zmiňuji? Protože jsou to hry, co vždycky udržovalo Widlous nad vodou u "laické veřejnosti" a o tuto doménu tento systém rychle přichází - řada nových AAA titulů počítá s nativní podporou Linuxu. S příchodem komerčních AAA her už má Linux všechno, nic mi nechybí a Widle jdou pomalu, ale jistě do kopru (teď už ale fakt), dlužno říci, že konečně.

Zkrátka zvykejte si na new order a učte se, neboť kolik OS znáš, tolikrát jsi člověkem ;-)

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Tak od včerejška už zbývá jen ta Mafia 2, XCOM, včetně datadisků, vyšel nativně pro Linux.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Je to jen článek o tom, že David používá Linux a je spokojený. Proč to nemůže někdo pochopit a akceptovat?

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Já to chápu a akceptuju ... tedy pokud by to napsal dvanáctiletý kluk na facebook, tak bych to určitě kvitoval s povděkem, že dneska děcka nesedí akorát u "WOWka, LOLka a Minecraftu", ale i se taky něco učí. Co to dělá na serveru DIIT a ještě k tomu od redaktora IT serveru jsem ale fakt moc nepochopil ... Doporučuji také článek o resiscitaci starého vraku, kterému autor říká UPGRADE, to je taky celkem výživné ... Poměrně brzy očekávám BAN, ale dívat se na to, v co se proměnil DIIT server ... to fak muselo ven :-D

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

Sám používám vrak mnohem starší než ten, který David upgraduje. Ani na tom nevidím nic špatného. Je to typický článek, u nějž se očekává diskuse k tématu, ze které má vypadnout něco přínosné pro všechny čtenáře, což by se i stalo, kdyby to hned nebylo plné flame.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To by mě zajímalo, co může být v roce 2014 přínosného na tom, že někdo u 15 let starého PC vymění CPU který je o 100MHz rychlejší. Když jede a postačuje mi, tak jej klidně používám, to není nic proti ničemu, ale provádět na tom "upgrade" a ještě tímhle způsobem ... to jako fakt sorry :-D

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Asi mi něco uniklo, četl jsem tu jen dvoudílnou sérii o zhruba 4 roky starém stroji.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No, dobře, napíšu to takhle. Provádět něco s PC, postaveném na soklu 775 v dnešní době, je prostě pokus o resuscitaci mrtvoly, nikoli upgrade. Rovněž výměnou desky z P35 za G45 nezískáme vpodstatě nic, zase je to jen přehazování starého železa do novější desky, ale ne upgrade. Upgrade je, když v roce 2014 vyměním v desce, která má ještě perspektivu ( min. sokl 1150 ) například CPU. Z 2.80 na 3.30GHz, to, je, upgrade, který má nějaký smysl. Jestli PC žere 30, nebo 20 Watt, to už fakt dneska může zajímat akorát hnidopichy ... A když si pak ještě člověk přečte o hrčícím disku položenemém na nějakém molitanu, tak je mu naprosto jasné odkud vane :-D

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Pak žijeme každý v jiném světě. Výměny procesorů v socketu 775 dělám v počítačích běžných uživatelů naprosto normálně. V roce 2007/8 se koupil ten nejlevnější jednojádrový celeron, předloni/vloni mu došel dech, tak se teď sežene na aukru levné čtyřjádro a uživatel může krmit kravičky na Facebooku ještě pár let s minimální investicí. Ne všichni mají důvod co tři roky zahazovat základní desku jen proto, že socket už nefrčí.

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Pekna agitace ..... osobne jsem myslel, ze Jezek teda pouziva linux dyl .... to jej snad pouzivam dyl i ja OMFG ..... jinak konecne vime, kdo byl Anicka:o)

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

aby v tom zase někdo nedělal zmatek: já linux používám někdy od konce 90. let. ale VÝHRADNĚ, tj bez možnosti skočit do windows, poslední dva roky. nepleť si jablka a hrušky.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ale to snad néé, Anička má ty znalosti evidentně nepoměrně větší a i ty články byly o deset level´s výše ...

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Mno nechci se připojit ke zde přispívajícím trolům oplývajícím časem na to tu psát komentáře propagující "jejich pocity" - napište si o tom blog!
Mě se naopak blog líbí a vždy si rád přečtu jak to vidí jiní lidé - nenávistných komentářů netřeba, vždyť to není mezi novinkami! Ze stejného důvodu si píšu svůj blog...

Já jsem hold novějšího data výroby než všichni zde v diskuzi a vidím budoucnost linuxu pro masy podobně jako Valve. Na desktopu se mi bohužel žádná linuxová distribuce neudržela, ale to je dáno způsobem používání (dělám servis z 98% na MS operačních systémech a tak mám v práci W7, doma W8 už jen proto abych mohl pohodlně navigovat po telefonu).

Valve (ať už jeho počínání fandíte či nikoliv) rozhýbalo vody v rámci linuxu, jeho problémových ovladačů atd. Dokážu si představit konzoli či chcete-li HTPC poskládané na míru dle požadavků a cenového limitu zákazníka, později upgradovatelné. Které nebude pouze hloupá blikající krabička na hry, ale bude na něm tikat plnohodnotný linux (nyní Debian), který dokáže obstarat vše na co si vzpomenete (od her - Steam popř. GOG DRM Free, internetu až po nahrávání z TV tuneru a domácího úložiště).

Každý další lidský příspěvek o radostech a strastech linuxu je dobrý, protože rozbijí mýtus "Linux je jen pro odborníky". Lidé totiž stále nevidí, že "hotový linux" chápejte distribuce vybavena vším co je v daném případě třeba je téměř bezúdržbová...

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Naprosto bez výhrad souhlasím, jenom taková maličkost. HTPC znamená "Home Theater Personal Computer". Netuším tedy, proč by na něm měli jít hrát hry. Všechno ostatní, Od přehrávání Blu Ray disků, přes základní práce s videem ( ano, základní, HTPC není střižna ani po hardwareové stránce ) až po provozování satelitního tuneru dneska naprosto běžně funguje a to na Linuxu samozřejmě a funguje to naprosto přesně a spolehlivě :-)
" Lidé totiž stále nevidí, že "hotový linux" chápejte distribuce vybavena vším co je v daném případě třeba je téměř bezúdržbová..." ... toto je historická věta, tu si pamatujme ...

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

no tak si lajnuj zivot podle definic a my vetsina normalnejsiich lidi, kdyz mame HTPC tak si tam rada zahrajem i hry

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Já si nic nelajnuju, já prostě nazývám věci pravými jmény. HTPC je prostě multimediální přehrávač a tomu také odpovídá i jeho hardwareová konzistence, například úsporný CPU s integrovanou grafikou, na tom si prostě nikdy nic nezahraješ, tečka. Vy normální lidi máte prostě nějaké výkonné PC, na kterém jde dělat "všechno", ale to nemá s HTPC nic společného .... čemu já se ale vlastně divím, když požadavek dnešního pubescenta na telefon je, aby na něm šly hrát hry a mělo to foťák. dneska už se prostě neví že na focení je foťák, na telefonování telefon a na hraní člobrdo, doba "All In One" vás, normální lidi válcuje celkem solidně a to nejen mentálně, ale i finančně :-D Ono než aby si někdo pořídil PC na hry a notebook na práci, tak se raději za dvojnásobek ceny koupí tzv "herní notebook" aby se k němu po zjištění, že na notebooku se prostě nic hrát nedá, nakoupily za další hrachy periferie a mohlo se říct "máme doma herní notebook woe" co? :-D

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

"HTPC je prostě multimediální přehrávač"

No a já měl za to, že hry jsou dnes považovány za (umělecké) médium stejně jako hudba nebo filmy. ;-)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Dobrý no, tak tedy uznávám, že piškvorky si na HTPC zahrát lze :-)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Musím říci, že mám hodně podobnou zkušenost. Z linuxem jsem se setkal na vysoké (Monkey Linux, pak RedHat 5.x). Hrál jsem si s ním, ale používat trvale se to nedalo. Pak se střídala období, kdy jsem dělal výhradně v Linuxu nebo ve Windows až jsem nakonec zakotvil u Linuxu. A to i v práci. Jako programátorovi mi stačí textový editor, Oracle Forms a MSO jsem rozjel přes Wine.

Na služebním NB mám stále dualboot, ale do Windows bootuji tak jednou ročně, obnovím licenci antiviru, nainstaluji aktualizace a pak na ně zase zapomenu.

Osobně je mi jedno, jaká OS používají ostatní. Je to jejich volba a jistě k tomu mají nějaký důvod. Podstatná je možnost volby.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasím, Linux je už na desktop vhodný a myslím, že většině běžných uživatelů by dnes již nic nechybělo. Vždy se pobavím jak někteří argumentují, že jim chybí například Photoshop. No nevím asi jsme 100% národ profesionálních grafiků, protože na úpravu fotek z dovolené, věřte, že existuje plno jednoduchých nástrojů i v Linuxu. Dále po stránce multimédií je Linux plně funkční a plno chytrých krabiček (satelitů a htpc) právě používají Linux. Firefox a Chrome fungují stejně jak ve woknách a LibreOffice jsou taky na velmi velmi dobré úrovni a použitelné. Takže co by BFU ještě jiné potřeboval? Hry? Ne všichni hrají hry, ale i zde se to hodně zlepšilo. Mě osobně již nic skutečně nechybí. Ještě něco pro prudiče. Kdo chce hledá způsob, kdo nechce hledá důvod. Nebo taky, kdo chce psa (linux) bít vždy si najde hůl.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Linux pouzivam dlouho, ale uvedomte si, ze je to jenom kladivo. Praci za Vas neodvede. Bud se vam s tim kladivem boucha dobre nebo bouchate jinym. Dulezite je, co s tim dokazete.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Linux používám trvale více než 10let, z toho asi 5 let to bylo výhradně. A některé věci vidím jinak než David (mimochodem hezký blog).

Vzhledem k tomu, že jsem nezačínal na Windows, ale na BASIC (DidaktikM), potom DOS (486), nejsem vlastně nijak přikován k jednomu konkrétnímu OS. (A dneska používám Linux, Windows, iOS, BSD a já nevím co ještě.)

Ve článku vidím základní chybu mnoha lidí, kteří "přecházejí". Vyžadují konkrétní aplikace (v článku Total Commander, Winamp apod). To je špatné (to je možná silné slovo, ale snad chápete) uvažování. Přece cílem není používat konkrétní aplikaci. Cílem je něčeho dosáhnout. Cíl tedy je například poslouchat hudbu. A v různých prostředích se na to hodí jiná aplikace.

Například, když jsem si vlastní vinou zničil GK, fungoval mi jen textový režim (takže Widle ani omylem), v pohodě jsem na linuxu mohl poslouchat hudbu, protože existují projekty jako třeba mpg123 apod. (Dokonce i videa jsem si pouštěl přes aalib.) Při plně funkčním grafickém prostředí pochopitelně používám jiné programy (DeadBeef, VLC). Pošta a web také nebyl problém (mutt, links). Tuhle příhodu považuji za nejštastnější nehodu (přece jen šlo o zničený dost drahý hw) v mém životě a jsem moc rád, že se to stalo.

Další věc je, že Linux a UNIX obecně je studnice znalostí, vědomostí a informací o tom, jak věci dělat správně (ano, ne vždy, ale tím, že je to otevřené prostředí, tak ono "ne vždy" lze studovat a opět se z toho poučit). Není to na první dobrou (osobně si myslím, že UNIX je spíš filozofie, než OS -- ano, četl jsem Art of Unix Programming a považuji to za povinnou četbu před použitím počítače), většinou to vyžaduje další znalosti. Ale výsledek se vyplatí. V komerčním světě je často požadavek, aby to mohl používat kdokoliv bez komplikací. Výsledkem je většinou bastl, který se snaží (s různými stupni neůspěchu), domyslet, co vlastně uživatel svým nekonkrétním zadáním myslel. Proto mimo jiné jsem prakticky neschopen používat jakékoliv *Office, protože snad všechny funkce dělají více věcí a jinak, než bych očekával.

Dalším bodem je využití HW. Proto mám osmijádro a proto by měl rád opravdu-hodně-jádro. V Linuxu není nejmenší problém se základními desítky let starými prostředky vytížit libovolný počet procesorů. A ty prostředky jsou často jednoduché jako jeden znak -- příkaz & a už vám běží proces na pozadí a vy můžete dál pracovat. Nebo třeba roura (příkaz1 | příkaz2) -- ty dva procesy běží paralelně (pochopitelně se mohou dále vnitře dělit na další procesy), jádro se stará o přenos dat mezi stout jednoho procesu a stdin druhého procesu. Tohle jsou prostředky (a je jich víc, neuvěřitelně univerzální kombinace find a xargs, nebo třeba samostatné make -- vše je připraveno, vše je k disposici), které když se naučíte používat, jste mimořádně efektivní. Pochopitelně pokud jsou takto napsány skripty OS, tak takový OS velmi pěkně škáluje se změnou HW, na SW není třeba nic měnit.

A tak dále, o tom by se dala napsat hromada článků (a také se tak stalo, více na mém webu), jakýkoliv výstup z čehokoliv si můžete poslat po síti, šifrovat, uložit na disk (program samotný to ani nemusí umět) a tak dále.

"Jak se platforma dostává stále mezi více a více lidí, tak se postupně otupuje její výjimečnost."

Já pozoruji něco jiného. Ono to není o ztrátě vyjímečnosti, ono je to o tom čemu říkám Windowsovatění. Místo toho, aby se věci dělali z určitého pohledu správně (IT vychází z vědy Computer Science a jedním za základních kamenů vědy je schopnost měřit, lze tedy určit, co je správnější postup), tak se věci dělají podle intuice a rozhodnutí stylem "já o tom nechci nic vědět, ale chci to používat / udělat". Nechci být falešným prorokem, ale tohleto se jednou vymstí (kdo nezná historii je nucen ji opakovat; chyby by se měly opravovat na té vrstvě, kde vzniknou a ne jinde -- viz ona kausa se změnou ext4, protože vadně napsané programy přicházely o data -- změnou ext4 ty programy pořád zůstanou vadné, jen se chyba možná v některých případech obejde).

Proto i já pokukuju po *BSD, ne proto, abych se cítil výjimečně, ale proto, že se v Linuxu dějí věci čím dál tím víc s pohledu laika a pro laika, než z pohledu vědeckoinženýrského (v tom nejlepším slova smyslu).

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Ahoj, mě se to jako blog líbí, navíc jsem začínal podobně před7 lety.
Začal jsem s Ubuntu kde jsem časem viděl jak se začíná profilovat na styl pro dotekové věci.
Proto jsem přešel k Debianu a jsem naprosto spokejený.
Mám zde nainstalovaný virtualbox a na tech par nezbytnejch windows programů zde mám windows 7.
Navíc nido neví co v uzavřeném systému typu windows,masox.. je (NSA backdoor :-). Samozřejmě to myslím s nadhledem.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Po precteni clanku si rikam, proc autor misto na linux neskocil na OSX. Zazitek z plynuleho systemu bez viru a malware by mel taky a nemusel k tomu resit tolik kompromisu a mnohdy problematickych veci. Od zacatku by mel az dodnes klid. Dokonce i komercnich her se objevuje stale vic a vic, ale nic nebrani tomu, hodit si na dalsi partition windows na gamesy ;)
Take jsem drive s linuxem experimentoval, ale nikdy bych se neodvazil pouzivat ho jako hlavni system. Asi jsem to diky OSX nikdy nemel zapotrebi. Preji autorovi hodne stesti a doufam, ze vse bude slapat jak ma.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

to bych musel kupovat i zbrusu nový drahý počítač od Apple. To mě ani nehne ;-)...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.