Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

iPhone 6 budou ve Foxconnu vyrábět už i roboti. Je to dobře?

Dle vyjádření šéfů Foxconnu se na výrobě iPhonů 6 podílí také roboty. A to nejen v té miře, co dosud, nýbrž jako součást kompletačního týmu, který dosud tvoří lidé.
blog
I Robot Foxconn

Prof. Isaac Asimov ze svého hrobu zdvihá varovný prst.

Šéf Foxconnu Terry Gou tuto informaci odhalil na nedávném setkání s akcionáři. Apple je u Foxconnu prvním zákazníkem, pro jehož produkty je tato technologie nasazena. Roboty u Foxconnu - nazývání jsou „Foxbot“ - budou zodpovědné za kompletaci 30 tisíc iPhonů 6. Momentálně je tato technologie ve stádiu finálních testů, každý kus vyjde na pořizovacích nákladech na 20 až 25 tisíc dolarů. Foxcon jich plánuje ve svých továrnách nasadit 10 tisíc, neplánuje však tuto technologii nabídnout jiným výrobcům jako samostatný produkt - to je logické, chce výhodu svého know-how maximálně vytěžit.

Pod výrazem Foxbot si samozřejmě nepředstavujme humanitního robota (či přímo androida) s pokročilou umělou inteligencí. Ano, půjde nepochybně o velmi sofistikované zařízení s mnoha stupni volnosti a širokou škálou rozhodovacích algoritmů, ale stále spíše i jednoúčelové zařízení. Děsivé ale pro mnohé ano.

Foxbottraining 2Foxbottraining 1

Čína je zemí s 1,4 miliardami lidí. Mnoho z nich pracuje „za misku rýže na den“ právě v továrnách Foxconnu. Poslední léta jsou vyplněna mnohými aférami o nehumánním zacházení s dělníky, jejich sebevraždami a celkově pracovními podmínkami, které by na západě byly absolutně nepřípustné. Pro Foxconn toto logicky představuje řešení a uvidíme, do jaké míry bude toto další přechodné období komplikované a výbušné. Když v 19. století přišla pára a následně zejména v počátcích 20. století automatizace a ve druhé polovině století počítačová technika, mnohé obory prakticky zanikly. Lidé se museli buď rekvalifikovat, nebo byli prostě rovnou vyhozeni z práce jako nepotřební.

Pokud se Foxconnu podaří technologii Foxbotů nasadit do trvalého ostrého provozu a ukáže se jako ekonomicky výhodnější (čínským dělníkům se přeci jen postupem doby daří vydupat si lepší práva a vyšší mzdy), bude to velká zátěž pro čínský sociální systém (má-li Čína vůbec něco, co by se tak dalo v západním slova smyslu označit). Ale je to stejný problém jako v řadě jiných oborů. Lidská civilizace v očích autorů sci-fi směřuje k plně automatizované výrobě už desítky let a naše generace se ještě dožijí tohoto fenoménu v plné síle. Bohužel se ale systém nevyvíjí tak, jak to bylo autory předvídání. Kdysi jsme pracovali 16 hodin denně, 6 dní v týdnu, později 12 hodin a již po mnoho desetiletí je standardem 8 hodin 5 dní v týdnu. Přitom bychom dávno mohli pracovat třeba jen 6 hodin denně 4 dny v týdnu, což by současně zvedlo zaměstnanost. Či dokonce dle optimistických sci-fistů vůbec.

Na druhou stranu by ale museli zaměstnavatelé (ať již soukromí či státní) vynakládat větší prostředky na mzdy či sociální zabezpečení lidí. Tím by nemohl fungovat základní kapitalistický koncept, který vede k nerovnoměrnému rozložení bohatství ve společnosti. Stejně jako může být šéfovi Foxconnu ukradený osud dělníků, kteří nyní iPhony vyrábějí, je - přiznejme si na rovinu - úplně stejně ukradený většině lidí, kteří si ten iPhone následně koupí. A to v žádném případě nemíním jako kritiku zájemců o iPhony (to by bylo jen ryze pokrytecké), jen konstatuji, že tohle nás, příslušníky západní civilizace, trápí zhruba stejně jako černé skladování toxického elektronického odpadu v Africe, povrchová těžba toxických materiálů pro výrobu solárních panelů či akumulátorů do hybridních automobilů či nedostatek potravin ve třetím světě, zčásti podpořený tím, že bohatá Evropa skupuje světové trhy, protože si sama na svých polích pěstuje bio složku pro tzv. „zelená“ paliva. Myšleno tak, že mnohé to opravdu trápí a záměrně nekupují produkty korporací, ale většina to neřeší (jelikož se nepovažuje zodpovědná za osud zbývajících 7 miliard lidí na planetě).

Avšak to, že se dnes lze dívat na Foxboty negativní optikou, může být jen čiré pokrytectví a neschopnost vidět přínos rozvoje robotiky pro budoucnost. Hlavní je, aby ti prevíti dodržovali tři zákony robotiky, jak je Isaac Asimov roku 1941 v povídce Hra na honěnou definoval, zbytek už tak nějak přijde sám.

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse k blogu iPhone 6 budou ve Foxconnu vyrábět už i roboti. Je to dobře?

Úterý, 15 Červenec 2014 - 11:20 | Ray Ray | Pro Mr. Ježka: pokud neznáš, k tématu je zajímavé...
Pátek, 11 Červenec 2014 - 17:25 | JeCh | Samozřejmě bude záležet na povaze těch lidí, jak...
Pátek, 11 Červenec 2014 - 17:19 | JeCh | To není jenom o inteligenci. Jestli je někdo...
Pátek, 11 Červenec 2014 - 17:03 | JeCh | Problém je ale v tom, že ty přírodní zákony...
Pátek, 11 Červenec 2014 - 14:12 | AndyF1 | Dovolim si sem este zdarma :) pridat jeden...
Pátek, 11 Červenec 2014 - 13:56 | AndyF1 | Naopak, dostudujte si to. Praveze to...
Pátek, 11 Červenec 2014 - 13:50 | AndyF1 | Dakujem za Vase reakcie pomahaju mi drzat sa v...
Pátek, 11 Červenec 2014 - 13:08 | AndyF1 | Lenze u nas obecna kanalizacia nieje ,zrazkovu...
Pátek, 11 Červenec 2014 - 10:50 | JeCh | Proboha není žádná "teorie nutnosti...
Pátek, 11 Červenec 2014 - 10:46 | JeCh | Nestěžuj si na to, jaký jsou lidi a vůbec jaký je...

Zobrazit diskusi